Bizaroff

Aktualno-politična novica
14. 9. 2018 - 15.00
 / OFF

Ecole Emile Cohl, francoska umetniška šola iz Lyona, je izbrala tvegano promocijsko strategijo. Privatna šola se je v Združenih državah Amerike oglaševala z retuširanimi fotografijami, na katere so med drugim dodali dijake črne polti, ki jih sicer na izvirni razredni fotografiji ni bilo. Retuširane fotografije te šole so bile objavljene na promocijski spletni strani, namenjeni publiki v ZDA. Na fotografiji so trem dijakom znatno potemnili polt in na novo dodali dva črna dijaka, ki ju na prejšnji fotografiji ni bilo. S tem je šola želela umetno ustvariti vtis raznolikosti ter študijski program narediti privlačnejši za ameriško publiko. Šola se je po valu kritik na socialnih omrežjih za dejanje že opravičila, krivdo pa prevalila na komunikacijsko agencijo iz ZDA, ki jo je sicer najela.

Srbsko-arabsko podjetje “Beograd na vodi” je zanikalo odgovornost za varovanje lastnine beograjskega železniškega muzeja. Spomnimo, 31. avgusta je 16 neznancev ponoči z brenerji razkosalo lokomotivo iz leta 1864 in večino njenih delov odtujilo. Od takrat poteka medsebojno obtoževanje vpletenih institucij, kdo naj nosi odgovornost za slabo varovanje muzejskega depoja. Lastništvo parcele, na kateri se depo nahaja, je prešlo pod podjetje, ki upravlja projekt Beograd na vodi, a slednje zanika odgovornost ter krivdo vali na železniški muzej, ki je v lastni Železnic Srbije. Direktor muzeja Nenad Vojičić naj bi srbske oblasti uradno prosil za sredstva, s katerimi bi najeli dvigala za prenos eksponatov na drugo lokacijo, potem ko je podjetje Beograd na vodi posekalo železniške tire, ki vodijo do muzeja, in s tem onemogočilo selitev muzejskih primerkov. Razsekana in ukradena lokomotiva iz leta 1864, ki nosi naziv Pula, je sicer bila pod zaščito republiškega Zavoda za zaščito spomenikov. Dotična lokomotiva je namreč ena v seriji lokomotiv, ki so se uporabljale za izgradnjo Sueškega prekopa.

 

Rođena zemljo, jesi li znala
— tu je pogin'o bataljon ceo;
crvena krv je procvetala
kroz snežni pokrov, hladan i beo.
Noću je i to zavej'o vetar.
Ipak, na jugu vojska korača:
Pao je četrnaesti kilometar,
al' nikad neće — Kadinjača!

Do danes. Po Jasenovcu julija tega leta je zdaj padla še Kadinjača. Srbsko podjetje P.S. Fashion je v promocijske namene posnelo serijo fotografij modelov, ki pozirajo pred in na spominskih obeležjih v Kadinjači na zahodu Srbije. Brutalistični spomenik obeležuje padle partizane v bitki na Kadinjači, bitki, v kateri je bila dokončno premagana Užička republika, prvo evropsko osvobojeno ozemlje v drugi svetovni vojni. A spomin na slavno bitko, ki se je zgodila jeseni leta 1941, je v Srbiji očitno precej zbledel. Spremno besedilo na fotografijah manekenke, ki sedi na enem od spomenikov, namreč pravi: “Kreirali smo novo kolekcijo, na vas je, da kreirate nove jesenske spomine.” Po medijskem poročanju in javnih kritikah je modno podjetje pojasnilo, da je za fotografiranje dobilo dovoljenje pristojnega Užičkega turističnega urada. Kreiranje novih jesenskih spominov na bitko na Kadinjači pa ni brez precedensa. Na podobne kritike zgodovinskega revizionizma je pred dvema letoma naletel tudi Narodni muzej Užice. Ta je ob 75. obletnici za jubilejno poštno znamko Pošte Srbija priskrbel slike partizanskih borcev, vendar z odstranjenimi rdečimi zvezdami.

Gorska reševalna služba Zadar je imela včeraj nenavadno reševalno akcijo. Na Velebitu so reševali 110 kilogramsko domačo svinjo. Ta je svojim lastnikom, družini Modrić, pobegnila na težko dostopen teren na področju Ćelavca. V reševanje so se vključili trije reševalci Hrvaške gorske službe, svinjo pa jim je uspelo rešiti tik pred nastopom noči. Po besedah reševalcev so prebivalcem Velebita pomagali predvsem zaradi njihove visoke starosti. Dodali so, da ne želijo, da bi starejši par izgubil vredno svinjo, ki jim bo zagotovo prav prišla v zimskih mesecih.

Od živih k predelanim svinjam. Končal se je Tradicionalni festival slovenske oziroma kranjske klobase. Ta je že petnajsto leto zapored potekal v Clevelandu v ameriški zvezni državi Ohio. Dogodek je tradicionalno priredila Dvorana slavnih in muzej polke iz Euclida pri Clevelandu, festival pa se je odvil na farmi Slovenske narodne podporne jednote v Kirtlandu v Ohiu. Prvo nagrado za najboljšo klobaso po izboru občinstva je dobila mesarija Ažman iz Euclida. Omenjena mesarija je tudi sicer znana slovenski in celo svetovni publiki, saj je priskrbela klobaso, ki jo je Sunita Williams pred desetimi leti ponesla v vesolje na mednarodno vesoljsko postajo. Ne čudi torej, da je ta slavna klobasa očarala publiko. Po bolj strokovnih kriterijih pa je titulo najboljše klobase prejel Maple Heights catering. Njihovo klobaso je s prvim mestom nagradila strokovna žirija. Laskajoči naslov prav tako pomeni, da bo omenjena klobasa uradna klobasa tradicionalnega vikenda polke ob dnevu zahvalnosti. Za vzdušje na festivalu je skrbel glasbeni program s poudarkom na polki. Šestdesetim harmonikašem se je na čelu pridružil kar sam kanadski kralj polke Walter Ostanek.

Festivala kranjske klobase pa se lahko veselimo tudi v Sloveniji. Ta bo namreč potekal naslednjo soboto v Medvodah pri Zbiljskem jezeru. Organizacijo festivala po nekajletnem premoru obujajo v Javnem zavodu Sotočje. Več o samem dogodku pove Jure Galičič, vodja turističnih programov zavoda:

Izjava

Se pa slovenski in ameriški festival kranjske klobase razlikujeta v eni pomembni točki:

Izjava

Galičiča smo povprašali tudi o tem, ali poznajo ameriško verzijo festivala:

Izjava

Nov državni sekretar za nacionalno varnost je postal Damir Črnčec. O tej in ostalih “užasih postmoderne” prisluhnite v kultivatorju ob 17. uri.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Haha, odlične novice!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.