Postčlovek od Ljubljane do Metlike

Kulturna ali glasbena novica
6. 11. 2018 - 15.10

Danes ob sedmih zvečer v Galeriji Vžigalica odpirajo razstavo Saše Spačal z naslovom Zemljestik. Ljubljanska umetnica, ki se lahko pohvali tudi z mednarodnim razstavljanjem, v svojem delu intermedijsko raziskuje žive sisteme in zvočne frekvence, pri čemer lahko kot vodilno nit njenega pristopa izpostavimo kritiko antropocentristične superiornosti nad našim ekosistemom. Prostorsko biotehnološka postavitev si prizadeva ta problem razsrediščiti in služiti kot vstop v postantropocentrično dinamiko človeka in okolja. Intimno vez človeka s planetom umetnica najde v dihanju, ki povezuje vse instalacijske elemente razstave.

O konceptu in namenu razstave na splošno smo povprašali samo avtorico.

izjava

Na razstavi si boste lahko ogledali tri interaktivne instalacije: Inspirij, Ekspirij in Sombiom. Za kaj konkretno gre in kako ti elementi v svoji prepletenosti izražajo sporočilo razstave, spet umetnica Saša Spačal.

izjava

Za konec nam je Spačal povedala, kakšna je njena perspektiva vloge umetnosti pri ohranjanju našega planeta.

izjava

Vsi, ki bi se radi predihali ob intermedijskem spoju biotehnologije in umetnosti, vabljeni danes zvečer na Trg francoske revolucije v galerijo Vžigalica.

 

Za dobro okolja skrbijo tudi v eni od belokranjskih prestolnic, v Metliki. Kopica aktivne metliške mladine ni mogla več mirnih rok prestajati novinarske suše, ki trpinči to zapuščeno regijo in njeno mestece. Sledilo je logično nadaljevanje obupa. Kreativa. Nastal je mesečni časopis Ruzanc v obliki zina, v katerem lahko preberete aktualne novice, kakšno pesem, intervju s slavnim Metličanom ali pozdrav iz diaspore. Kot lahko preberemo v naslovnem tekstu, gre za “ene cejtnge, f kerih bo pisalo fse i svašta o Metliki i Metličanih, da se ljudi nebojo rabli več tračat”.

Kako je prišlo do odločitve za ta projekt in kaj želijo z njim spodbuditi, nam razloži eden izmed ustanoviteljev in piscev časopisa Jaka Virant.

izjava

Viranta smo vprašali tudi, kakšna je lokalna podpora časopisa Ruzanc in kje lahko dobimo naslednjo številko.

izjava

Če ne utegnete prebrati nobene številke novega metliškega časopisa, se lahko odpravite v Metliko na kak jesenski izlet. Tako boste vse zgodbe iz Ruzanca lahko doživeli osebno. Mesto je tako kot vsaka obmejna provinca polno kulture, naj omenimo samo, da mu niso tuje niti ideje o kandidaturi za evropsko prestolnico kulture.  

S spoštovanjem in pozdravom te ideje današnje Kulturne novice zaključujemo z Virantovo izjavo, ki poleg razlage posebnosti časopisa obljublja tudi nov knjižni jezik.

izjava

Od Ljubljane do Metlike je potovala vajenka Valentina.

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

lokalnih novic, manj sodobne umetnosti !

Knjižna metliščina!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness