Rock'n'roll v letu 2018

Mnenje, kolumna ali komentar
20. 12. 2018 - 17.30

Ob lanskem izbiranju najboljših plat leta 2017 je avtorica tokratnega besedila zaželela letu 2018 čim bolj divje, sveže in inovativne ritme. In oooh boy, če bi vedeli, kakšno leto ekstremov nas čaka v letu 2018! Z rahlim pretiravanjem, ki se za decembrski čas in ves ta kič seveda spodobi, lahko rečemo, da je bilo leto 2018 leto oživljanja starih kosti in dobre glasbe!

Leto nas je presenetilo s kar nekaj dobrimi koncerti, kot je bil tisti legendarnih The Sonics, ki smo si jih ogledali kar dvakrat, prvič v Zagrebu in nato drugič v domačem Kinu Šiška. K nam so prišli Supersuckers, ki so se za las izognili razpadu, če ne že kar smrti. Majke oziroma - bolje rečeno - Bare je izdal nov album in z njim priredil promocijski koncert v Ljubljani. Last but not least, pa so k nam prišli tudi mladi in perspektivni The Caveman!

Številne plate so izhajale in presenečale v pozitivnem smislu, a tu bomo tokrat izpostavili le štiri najboljše letošnje izdaje v širšem mednarodnem prostoru in štiri najboljše z območja bivše Jugoslavije.

Za prijetno presenečenje je v začetku leta zagotovo poskrbela založba Daptone Records, ki je v svojo retro maniri izdala odličnega Jamesa Hunterja Sixa s plato Whatever It Takes, ki je v fizični obliki pristala celo v fonoteki Radia Študent! Nadaljevali so The Caveman s svojim LP-jem Nuke Earth, ki nas je vse dodobra pretresel z mlado, perspektivno in popolnoma odfukano godbeno linijo. Njihov koncert, ki se je zgodil v MKNŽ-ju, pa je nato prepričal še vse tiste, ki so ob poslušanju studijskih posnetkov ostajali skeptični. The Caveman so zagotovo bend, ki trenutno vlada tako v smislu koncertiranja kot s svojim pristnim garažnim zvokom.

Za tiste duše, ki se zadržujejo na drugi strani mosta šestdesetih, smo na Radiu Študent letos prvič predstavili skupino Handsome Jack, ki je na svojem novem albumu Everything's Gonna Be Alright oživela zvoke obdobja LSD-ja, psihedeličnega rocka in gibanja love, peace and harmony. Ker pa rock’n’roll nikoli ni le tako ali drugačno nažiganje, moramo omeniti še najbolj mirno tujo plato, in sicer album Johnnyja Casina, s pomenljivim naslovom Trade Winds.

Od domačih bendov so nas v začetku leta razveselili EightBomb s svojim rockabilly zvokom na plošči High Heeled Devil. Bare in njegove Nuspojave so vse zveste fene Majk bodisi prizemljili bodisi prepričali v dejstvo, da gre za logično nadaljevanje njihove zgodbe. Kljub obratu za 180 stopinj gre za album, ki ga je vsekakor treba posebej izpostaviti.

Proti koncu leta pa sta nas presenetili še dve zasedbi, Thee Melomen in The Strange. Thee Melomen so pri založbi Martin's Garage izdali svoj prvenec Disappear, ki je dokazal da si z rock’n’rollom s področja bivše Juge zagotovo lahko še veliko obetamo. Njihov prvenec je frišen in useka točno tja, kamor mora. Na drugi strani pa nas The Strange s svojo ploščo Echo Chamber odpeljejo do zvezd in nazaj.

Ko smo ravno pri zvezdah, moramo v letu 2018 izreči še slovo legendarni Arethi Franklin ter nedavno pokojnemu ustanovnemu članu Buzzcocksov Petu Shelleyu.

All in all je bilo leto 2018 optimistično in osvežilno, predvsem pa zelo plodno. Vse lepo v letu 2019 in pa - keep on rockin'!

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Slab izbor. Razočaran.

Ja? Kakšen pa bi bil tvoj? :)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.