Knjige pod iglavci

Kulturna ali glasbena novica
19. 12. 2018 - 15.10

Prihodnost avtorskih pravic na internetu v Evropski uniji še ni zakoličena. Od preteče morebitne nove zakonodaje je nekaj držav že odstopilo. V Združenih državah Amerike je trenutno zgodba povsem drugačna. Priljubljeni računalniški videoigri Fortnite in NBA 2k je že tožil Alfonso Ribeiro, bolj znan pod imenom Carlton - po svoji odigrani vlogi v tv-seriji Princ z Bel-Aira, v katerem je upodobil bratranca Willa Smitha. Ribeiro ustvarjalce videoiger toži, ker naj bi njegov znameniti piflarski ples uporabili v svojih izdelkih, in to brez njegove privolitve.

 

V ZDA imajo še en problem na strani avtorskih pravic, natančneje, problem imajo pri Disneyju. Ta je avtorsko zaščitil frazo “hakuna matata”, ki v svahiliju pomeni “brez problema”. 50.000 ljudi, ki so že podpisali peticijo proti temu ukrepu, Disney obtožuje kolonializma in ropa. Frazo hakuna matata in svahili nasploh govorijo po skoraj celotnem predelu vzhodne Afrike. Podpisniki peticije želijo cilj doseči pred prihodnjim poletjem, ko se napoveduje nov del Levjega kralja.

 

V domači regiji pa je v Novi Gorici delno oblačno, razmeroma jasno pri 6 stopinjah Celzija. V šotoru tradicionalnega Novoletnega knjižnega sejma festivala Mesto knjige, Knjige pod jelkami, je primerno topleje in približujejo se stopinjam normalne sobne temperature. Sejem se otvori danes in bo trajal do nedelje. O spremembah pri knjižnem sejmu glede na lansko leto je spregovorila skrbnica programa Sara Šabjan.

Izjava

Potrebe po knjižnem sejmu, ki se v Novi Gorici zgodi dvakrat letno, so se pojavile tudi zato, ker v mestu nimajo veliko različnih knjigarn, sploh tistih s strokovno literaturo. Namen je torej predvsem spodbujati bralno kulturo. Sejem bo odprt vsak dan od 12. do 20. ure, ves čas bodo v šotoru potekali tudi spremljevalni dogodki. O njih več Sara Šabjan.

Izjava

V petek ob 16. uri pa lahko v šotoru na Mestu knjige v Novi Gorici prisluhnete tudi živi izvedbi branja sodobne bolgarske proze Tu pa tam v izvedbi Radia Študent.

Nekaj pozornosti so na sejmu letos namenili tudi fotoknjigi. Kako? Šabjan:

Izjava

Saro smo povprašali še o njenih priporočilih glede letošnjega nabora predstavljenih knjig.

Izjava

Za konec smo se morali pozanimati tudi o ljudskem réku, ki pravi, da knjige ni primerno poklanjati v dar, saj naj bi šlo pri tem za vsiljevanje ideologije.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

ravno to debilačenje s knjižnimi prireditvami in vlačenje nekakih postaranih jalovih prdcev kot je Sosič. kot kao prestižni tramvaj gost, je fotka scene kjer dobi avtor razen prdcev pri koritu žaljive ponudbe za prostitucijo v najslabšem pomenu, birokratki take prireditve in blesarine, goge itd pa državna in eu sredstva.
Predlagam prepoved vsega kar čisto malo diši po duhu, tako bo samonamembnost pritlikavcev dosegla zadnjo instanco in bo sledil preobrat... naj vam pridno smrdi še naprej

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.