Spremljanje epidemije gripe

Aktualno-politična novica
16. 1. 2019 - 7.05

...Kaj pa če pridem? Bežimo!...

Gripo povzroča virus influence, ki se pozimi hitro širi med ljudmi. Za gripo lahko zboli vsak, ogroženi pa so predvsem majhni otroci, starejši ljudje in preostali z drugimi boleznimi. Raziskovalci s Pediatrične bolnišnice v Bostonu so proučili nov in hitrejši način sledenja epidemijam gripe.

Virus influence se prenaša kapljično, torej ob kihanju, kašljanju in govorjenju. Hitro se širi v zaprtih in javnih prostorih, kot so šole, vrtci in bolnišnice. Virus lahko z okuženih predmetov v usta ali nos prenesemo tudi s prsti.

Po okužbi se v nekaj dneh razvijejo prvi simptomi in znaki, kot so utrujenost, glavobol, kašelj, mrazenje in visoka telesna temperatura. Bolniki večinoma jemljejo zdravila proti bolečinam in vročini. Vsekakor ne smemo pozabiti na vodo, saj nam zaradi vročine grozi dehidracija.

Poznanih je več tipov virusa influence. Virus se sčasoma tudi strukturno spreminja, kar je vzrok za vsakoletne epidemije. Prav zaradi strukturnih sprememb virusa morajo vsako leto razviti novo cepivo, zato nas cepljenje lahko varuje le pred sezonsko gripo.

Odkrivanje lokalnega širjenja gripe je za prebivalstvo pomembno zaradi ustreznega preprečevanja epidemije. Ameriški znanstveniki so začeli razvijati nove tehnike napovedovanja širitve gripe s pomočjo umetne inteligence. Računalnik iz preteklih vzorcev širjenja, iskanj v Googlu in zdravstvenih kartotek napove možen izbruh gripe ter opozori nanj. Poleg tega predvidi tudi pojav gripe v krajih blizu epidemičnih območij. Modeli bodo zaradi vedno več dostopnih podatkov z leti postali še natančnejši.

Kak bonton, dobil jo je tudi on, vajenec Matej.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Kaj pa cepivom dodane snovi ki obremenjujejo človeški organizem oz. kako je s kumulativnimi učinki (glede na to da se nekateri cepijo večkrat na leto)?

...eden od faktorjev izdelave cepiva je tudi "izplačljivost" oz. zaslužek farmacevta...

... kakšna pa je razlika med cepivi? V ceni? Kvaliteti? Škodljivosti stranskih učinkov? To kdo dobavlja pač ni odgovor na vprašanje.

Dragi simon!
V znanstveni redakciji je naša Teja pripravila intervju, kjer beseda teče ravno o cepljenju! Priporočam poslušanje prispevka.

Veliko zdravja ti v prihodnosti želim

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.