OFF nelegitimnih vlad

Aktualno-politična novica
23. 1. 2019 - 15.00
 / OFF

Venezuelski predsednik Nicolas Madura se je na videoposnetek ameriškega podpredsednika Mika Penca odzval z napovedjo popolne revizije diplomatskih stikov med državama in Združene države obtožil sprožitve poskusa državnega udara v Venezueli. Podpredsednik Pence je namreč pred današnjim napovedanim opozicijskim protestom izrazil podporo opoziciji in protivladnim protestnikom. Njegovo sporočilo, da Združene države Amerike stojijo s protestniki, je Maduro interpretiral kot ameriški ukaz za izvedbo državnega urada in tako kot še nevideno dejanje v zgodovini odnosov med državama. Pred današnjimi protesti pa je floridski senator Marco Rubio venezuelske vojake pozval, naj na protestih ne streljajo na protestnike. Protesti opozicije bodo zbrani okoli Juana Guaida, predsednika parlamenta, v katerem ima večino opozicija, vendar pa mu je Madura zmanjšal pristojnosti. Guaida želi vzpostaviti prehodno vlado, ki da naj poskrbi za nove volitve.

Tajski kralj je razglasil, da bodo 24. marca potekale parlamentarne volitve. To bodo prve volitve po državnem udaru maja 2014, na katerem je po vsedržavnih protestih vojaška hunta odstavila stranko Pheu Thai. Izvedba volitev je postala mogoča decembra 2018, ko je vojaška oblast ukinila omejitve političnega zbiranja. Uspešna izvedba volitev bo pomenila izvolitev poslancev v spodnji dom parlamenta, medtem ko bodo v zgornjem domu zaradi leta 2016 spremenjene ustave sedeli neizvoljeni predstavniki vojske in birokracije. Poleg leta 2014 odstavljene stranke Pheu Thai, ki je sicer zmagala na vseh volitvah od leta 2001, se bo v volilni boj podal tudi Prayuth Chan-ocha, vodja državnega upora leta 2014.

Predsednik Zimbabveja Emmerson Mnangagwa je napovedal preiskavo nasilja vojske in policije nad protestniki, potem ko je s strani vlade ustanovljena Komisija za človekove pravice v poročilu kritizirala nasilje varnostnih sil in sistematsko mučenje protestnikov, ki je po njihovo privedlo do osmih smrtnih žrtev. Protestniki so prejšnji teden nasprotovali nenadnemu dvakratnemu zvišanju cene goriva. V nasprotju z vladno Komisijo za človekove pravice je predsednik krivdo za nasilje in proteste preložil na opozicijsko Gibanje za demokratične spremembe. Hkrati je predsednik Mnangagwa zatrdil, da protesti niso posledica zvišanja cene goriva in zvišanje zagovarjal kot bolečo, a pravilno odločitev.  Vojska in policija zanikata obtožbe o prekomerni uporabi sile.

Zakaj protestirajo v Zimbabveju?
 / 21. 1. 2019

Sodišče Evropske unije je presodilo, da je Velika Britanija zavezana pravilom Dublinske uredbe o izstopu iz Evropske unije. Oznanitev izstopa oziroma sprožitev 50. člena Velike Britanije tako ne spremeni dejstva, da mora država sprožiti azilne postopke za vse azilante, ki so v Evropsko unijo vstopili preko Velike Britanije. Sodišče EU je sodbo izdalo, potem ko je Irska hotela v Veliko Britanijo deportirati družino, ki je po poteku britanske vize želela zaprositi za azil na Irskem.

Po najnovejšem predlogu spremembe romunskega sodnega sistema bi politiki, obsojeni korupcije po letu 2014, lahko sprožili ponoven postopek ugotavljanja krivde. Predsednik Klaus Iohannis je odločbo pravosodnega ministra Tudorela Toaderja, člana vladajoče stranke PSD, oznanil kot poskus rehabilitacije članov stranke PSD in predvsem nekdanjega premierja Liviuja Dragnee,

O odločitvi romunskega ustavnega sodišča in romunskih protikorupcijskih naporih
 / 31. 5. 2018
Pravosodni minister svojo odločbo utemeljuje na mnenju Ustavnega sodišča iz novembra 2018. Ustavno sodišče je takrat namreč presodilo, da je bil po letu 2014 eden izmed petih sodnikov na sodišču, ki presoja pritožbe na sodbe, nepravilno nastavljen na svojo pozicijo. Možnost razveljavitve vseh krivih obsodb zaradi korupcije bi tako poleg primerja Liviuja Dragnee lahko sprožila še ponovno obravnavo 350 primerov. Poleg predsednika Iohannisa, ki poudarja, da zakoni ne morejo veljati retrogradno, in stranko PSD obtožuje koristoljubja, odločbi nasprotujejo tudi opozicijske stranke. Ustavno sodišče bo svojo presojo ministrove odločbe izrazilo novembra.

Romunija pa je uvedla tudi spremembe davčne zakonodaje in desetodstotni davek na kriptovalute. Po novi obdavčitvi so tako dobički iz trgovanja s kriptovalutami smatrani kot dodaten zaslužek iz drugih virov, kar poenostavlja postopek prijave takšnega premoženja. Pred uvedbo zakona so se morali uporabniki kriptovalut namreč davčni upravi prijaviti kot samostojni podjetniki. Trendu obdavčevanja kriptovalut se pridružujeta tudi Čile in Španija, ki pripravljata sprejem podobnega zakona, namenjenega zmanjšanju davčne utaje na področju kriptovalut.

Minister za okolje in prostor Jure Leben je prekmurskim županom ponovil koalicijsko zavezo, da novih hidroelektrarn na Muri ne bo in da je vladi predlagal večletno prekinitev priprave državnega prostorskega načrta za gradnjo hidroelektrarne na Muri. Dravske elektrarne Maribor že od 2012 pripravljajo državni prostorski načrt in s tem gradnjo dveh hidroelektrarn. Namesto hidroelektrarne naj bi se na območju Mure, ki je prejela naziv Biosfernega območja in Unescov certifikat, vzpostavilo kolesarsko pot s sosednjimi državami in večja vlaganja v turizem biosfernega območja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

ko bi bilo le enkrat, bi bil lapsus, a ko je kar dvakrat, se očitno človek po novem piše Madura in ne Maduro

eni bi ga radi prec pozabl

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness