Takosina Anarhist v Rojavi

Oddaja
24. 1. 2019 - 12.00

Val evikcije skvotov po Evropi: Amsterdam, Berlin, Praga

Ekskluzivni pogovor s članom Takosina Anarhist [Anarhistična borba], kolektiva, ki je del sestave Mendarodnega osvobodilnega bataljona, neposredno iz oblegane Rojave - @TA_Anarsist

Napovedi: Infokafana: Your passport is worth nothing in the jungle, A-Infoshop, petek, 25. januar 2019, ob 20.00

**********************************************************************************************

 

Berlin, Amsterdam, Praga: Val represije nad avtonomnimi projekti in skvoti po Evropi

 

Začetek leta 2019 je zaznamoval val evikcij in represije nad skvoterskimi gibanji po različnih evropskih mestih. V Amsterdamu, Pragi in Berlinu se namreč na avtonomna in antiavtoritarna gibanja izvajajo hudi pritiski, ki so vodili v izgubo dveh pomembnih prostorov: ADM-a v Amsterdamu in Klinike v Pragi, Berlinu pa grozi zaprtje kar petih samoorganiziranih in skupnostno vodenih projektov.

ADM je bilo 21 let staro kulturno, politično in socialno skvotirano področje v pristanišču na zahodu Amsterdama, kjer je živela in ustvarjala skupnost približno 120-ih ljudi in številnih iniciativ. Predvsem so bili znani po inovativnih festivalih, samozadostnosti, permakulturnih projektih in močnih DIY-principih.

7. januarja so prostor brutalno izpraznili. V zgodnjih jutranjih urah so se v kompleks ADM-a pripeljala policijska vozila, področje pa so nadzirali s helikopterjem. Varnostna služba podjetja, ki je lastnik področja, in policija so začeli z evikcijo. Policija je postopoma s področja odstranila vse, ki so se zoperstavili evikciji s svojimi telesi in se priklenili na streho poslopij. S tem je policija po nekaj urah popolnoma izpraznila prostor, ki so ga že med evikcijo začeli lastniki rušiti z gradbeno mehanizacijo. Med evikcijo so varnostniki tudi pretepli eno izmed prebivalk ADM-a. Policija pa je aretirala 11 ljudi. Z evikcijo so tako odstranili vse, ki so tam živeli, njihove stvari pa so pustili v upravljanje izvajalcu. Tako stvar še zdaleč ni zaključena, sodni postopki so še vedno v teku, skvoterji pa zahtevajo, da sta njihov življenjski slog in prostor njihova izbira.

Evikcija je bila izvršena, kljub temu da so postopki na sodiščih še vedno tekli, s čimer so mestne oblasti evikcijo izpeljale ilegalno, saj so zaobšle vse pritožbene postopke, ki so jih odvetniki ADM-a sprožali tako na državnih sodiščih kot tudi pri Odboru ZN za človekove pravice, ki je izdalo mnenje o zaščiti ADM-a. S tem so mestne oblasti jasno pokazale, da želijo z vsemi sredstvi ugajati kapitalu in odstraniti iz mesta tiste, ki se tej logiki nočejo podrediti. Vendar kot so izpostavili na manifestaciji v podporo ADM-u, ne bo šlo gladko: »Če nam ne daste, kar nam pripada zlepa, si bomo sami vzeli zgrda,« so zapisali pod pozivom na manifestacijo.

Brutalna gentrifikacija Amsterdama je povod tovrstnim uničevanjem svobodnih prostorov, ki se ne podrejajo profitni logiki kapitala. Amsterdam, mesto, včasih znano po svoji unikatnosti, progresivnosti in tolerantnosti, vedno bolj podlega posledicam gentrifikacije. Najemnine in življenje v mestu postajajo nedostopne, svobodna področja sistematično eviktirajo, brezdomcev je vedno več, zavetišč zanje pa skoraj ni. Jasno je, da mesto podlega simptomu, kjer je bogastvo veliko pomembnejše kot blaginja prebivalcev.

Posledično je bila sprožena kampanja za ohranitev ADM-a. Številna pisma podpore in solidarnostne akcije, ki so potekale v podporo ADM-u, izražajo, da se kljub vsem poskusom ne da spregledati dejstva, da imajo tovrstne prakse široko podporo in da se svobode ne da zlahka zatreti.

19. januarja je tako potekala tudi manifestacija pred mestno hišo v Amsterdamu, kjer so s spalnimi vrečami in šotori zasedli področje in tam prenočili. Izpostavili so, da se borijo za mesto, kjer ljudje lahko živijo mnogotero in omogoča bivanje vsem, tudi tistim, ki se ne podrejajo dominantnim kapitalističnim, patriarhalnim in rasističnim strukturam. Borijo se za prostor, neodvisen od hierarhičnih razmerij moči, ki se kažejo v lastništvu. Skvotiranje pa izpostavljajo kot emancipatorno prakso, ki omogoča, da prazne prostore oblikujejo po lastnih potrebah.
 

V Pragi evikcija avtonomnega centra Klinika

10. januarja je padel tudi avtonomni socialni center Klinika v Pragi. Po štirih letih delovanja so se lastniki, torej državno podjetje za upravljanje z železnicami, odločili, da z varnostnim podjetjem izpeljejo izpraznitev prostora. Od vseh pogajanj so odstopili in se odločili za nasilno evikcijo, ki so jo prvi dan uporabniki in podporniki Klinike uspeli obraniti z množično prisotnostjo. Naslednji dan pa so varnostniki s pomočjo policije uspeli iz prostorov izriniti vse ljudi, saj so zablokirali vhod in preprečili vstop vsakomur. Tako so se tisti, ki so sami ostali zaprti v prostorih, odločili, da odidejo, saj sami niso imeli možnosti, da prostor obranijo. Prav tako je upravitelj, ki vodi postopek evikcije, zahteval plačilo izselitve in od vseh prisotnih želel izterjati več kot 10.000 evrov.
 

Slab teden dni so aktivisti blokirali popolno evikcijo prostora. Zasedali so platformo na strehi Klinike, na področju okrog socialnega centra pa je ves čas potekal solidarnostni program, ki so ga pripravljali ostali uporabniki in podporniki, ki so ostali zunaj področja. Toda kljub vsem naporom uporabnikom in podpornikom Klinike ni uspelo obraniti, saj je upravitelju na koncu vseeno uspelo izprazniti in zaščititi celotno območje.

V Pragi je več kot 7.000 praznih prostorov in eden takšnih, ki je leta sameval, je bil tudi Klinika, ki so jo skvoterji v štirih letih spremenili v socialni, politični in kulturni prostor, ki so ga sami upravljali in ga tudi gradili, s čimer je dobil novo vlogo in velik pomen za mesto. Tako kljub evikciji aktivisti iz Klinike opozarjajo, da je prostor, kot je bil avtonomni center Klinika, nujen. Pravijo: »Lahko eviktirate naše prostore, vendar ne morete eviktirati naših idej.«
 

V Berlinu zaradi poteklih pogodb na udaru številni projekti

V luči vseprisotne gentrifikacije so napadeni tudi avtonomni prostori v Berlinu. Začetek leta je zaznamovalo več poteklih pogodb - Liebig 34, Drugstore, Potse, Syndikat in Grossberenstrasse 17a. Ti so le prve tarče v nizu napadov na avtonomne prostore v vedno bolj nasilnem prestrukturiranju mesta, kjer bodo dobrodošli le najbogatejši, ostali pa odrinjeni na rob.

 

Represivne taktike so poznane tudi v našem lokalnem okolju – izčrpavajoči sodni procesi in enormni stroški, ki si jih marginalizirane osebe in skupnosti ne moremo privoščiti. Odgovori prostorov se razlikujejo - medtem ko so bili v Drugstoru pod pritiski sodnih stroškov prisiljeni zapustiti svoje prostore, Potse vztrajajo pri skvotiranju. Liebig 34 in Rieger 94 čakajo na nadaljnje sodne razrešitve, v roku pol leta pa jih verjetno čaka evikcija. Syndikat pa vztraja v prostoru, dokler ne dobi sodne odredbe.

 

Kot so zapisali: »Napadeni niso samo naši prostori, ampak tudi naša politična prepričanja. Tako avtonomni prostori niso povezani samo skozi svojo ogroženo eksistenco, ampak tudi odprto sovražnostjo do sistema, zgrajenega na kapitalizmu, diskriminaciji in izkoriščanju.« Kot odgovor na preteče evikcije se je tako vzpostavila Interkiezionala, ki združuje ogrožene prostore, hkrati pa deluje neodvisno od napadenih projektov. Pravijo, da pri upiranju evikcijam ni ključno čakati na izvrševalce oblasti, temveč ustvariti ofenzivo in povečati pritisk na gentrifikatorje.

Pozivajo, naj noben napad in nobena evikcija ne potekata brez upora. Naj leto 2019 ne bo leto izpraznjenih avtonomnih prostorov, ampak leto naše zmage in korak proti radikalni osvoboditvi.

 

***********************************************************************************************

Novice iz Rojave – intervju s članom militantnega kolektiva Takosina Anarhist [Takošina Anaršist]

 

Kolektivu Črne Luknje je uspelo vzpostaviti stik z anarhistično milico Takosina Anarhist oziroma »Anarhistična Borba«, ki je bila ustanovljena jeseni leta 2017. Milica ima vzpostavljeno svojo bazo in je sestavni del pred kratkim reformiranega »International Freedom Batallion« oziroma IFB. Slednji skupaj s samozaščitnimi kurdskimi enotami YPG in YPJ deluje znotraj zavezništva »Sirskih demokratičnih sil« oziroma SDF.

 

Kolektiv je zaradi zaradi turških groženj z vojaško intervencijo proti samozaščitnim kurdskim enotam pohitel in pred kratkim javno razglasil svojo prisotnost na terenu. Hkrati je oznanil tudi obstoj svoje vojaške baze, zaradi česar je bil deležen kritike s strani nekaterih ostalih enot zavezništva.

 

Ker je zadnje čase zaradi propagande za potrebe geopolitičnih preigravanj velikih sil vse težje dobiti relevantne informacije iz prve roke stanju na terenu v Rojavi, nas je za začetek zanimalo kakšna je trenutna situacija na fronti revolucije.

 

Geopolitična situacija v Rojavi je že od vsega začetka precej zapletena in nepredvidljiva. Poleg globalnih igralcev kot so Rusija, Združene države Amerike, Francija, Velika Britanija in v ozadju potihoma vse bolj tudi Kitajska, imajo močne interese tudi regionalne sile. Iran, Turčija, Savdska Arabija, Izrael, Združeni arabski emirati in Katar so za voljo lastnih interesov pripravljeni redefinirati tudi svoja tradicionalna zavezništva in odločneje intervenirati v spreminjajočo se situacijo.

 

Ker opustošenje v Siriji divja že kar nekaj časa, smo se pogovarjali tudi o splošni klimi v družbi. Zanimalo nas je, kako na revolucijo v Rojavi gleda tamkajšnje lokalno oziroma civilno prebivalstvo ter kako gleda na prisotnost milic Sirskih demokratičnih sil. V trenutni situaciji, kjer se za svoje interese bojuje nešteto zelo raznolikih sil, je zelo težko priti do relevantnih virov informacij. Eden od njih je twitter račun kolektiva Takosina Anarhist, povezavo do katerega boste lahko našli na spletni strani današnje oddaje.

 

 

Podpora revolucionarnemu projektu in ljudem, ki ga živijo, še vedno ostaja izjemno pomembna. Poleg širjenja informacij in ozaveščanja je potrebna tudi konkretna pomoč, ki jo lahko z nekaj truda nudi vsakdo med nami.

 

Za zaključek prisluhnimo še pozivu k solidarnosti. Če ne želimo, da se bi se ponovil masaker v Afrinu, ki so ga pred skoraj letom dni okupirali turški plačanci pod imenom Free Syrian Army, tam pa sedaj izvajajo etnično čiščenje, mučijo in posiljujejo ljudi, je potrebno, da vsak po svojih močeh pripomore k boju za revolucijo.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Sprašujem se, kaj ta brezvezen prispevek dela v uredniškem izboru in kdo vam ga je tja postavil glede na to, da ste anarhiči itak vedno v sivi (medredakcijski) coni. Bruha mi se

kva tle neki sereš model brezveze

dajte prosim to oddajo ukinit

+1 za ukinitev

yes pls...

prestanite više lagat ovaj napaćeni narod

Veseli nas, da imamo vsaj šest poslušacev, kar je 40% nad pričakovanji in skoraj presega število oseb v našem kolektivu. Zhvaljujemo se vašim komentarjem in vas spodbujamo, da svoje občutke delite tudi pod prihajajoče oddaje in nam s tem pokažete, da nas še vedno spremljate.

Vaša Črna Luknja :*

ubistvu po uvodni špici kolektivno ugasnemo radio. ne se zavaravat, tut smešni niste s takimi odgovori.

ta oddaja je huj od herpesa

also, ukinte se

zakaj tolk pricakujete da bo vam vse vsec na RSu, joooj

Ker vse komentarje zmeraj, vedno in vselje jemljemo z vso resnostjo in odgovornostjo (saj so izraz direktnodemokratične participacije izza ekranov!) smo se po dolgem, izrednem sestanku na temo komentarjev odločili, da za vseh devet poslušalcev oddaje organiziramo anketo z vprašanjem: Katera oddaja na RŠ ti je najbolj všeč? - odgovore bomo statistično obdelali in rezultate v najkrajšem možnem času implementirali v oddajo.

Še vedno vaša Črna Luknja :*

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.