Švedska na anarhističnem zemljevidu

Švedska na anarhističnem zemljevidu

Oddaja
21. 4. 2016 - 12.00

V tokratnji Črni luknji kratek izsek iz Stimulatorja o gibanju Nuit debout v Franciji ter intervju o Švedski na anarhističnem zemljevidu.

___________________________________________________

Švedska je država, ki ima na anarhističnem zemljevidu nekoliko protislovno pozicijo. Po eni strani ima anarho-sindikat SAF več kot stoletno tradicijo, prav tako bogata je tradicija tudi bolj militantnega antifašizma, po drugi strani pa imajo številni tamkajšnji anarhisti in anarhistke občutek izoliranosti in ujetosti v navidezno harmonijo socialdemokratske družbe.

Na nedavnem srečanju anarhističnih radiev v Berlinu smo o situaciji na Švedskem spregovorili s tovarišem in tovarišico. Govora je bilo o tem, v kolikšni meri je švedska družba v resnici vključevalna, o represivni državi, o družbenih bojih, naraščajočem desničarskem ekstremizmu in odzivu gibanj nanj. Čisto na koncu pa tudi o tem, zakaj se na Švedskem danes zdi radio kot primerno orodje za rekonstitucijo anarhistične politike.

Situacija na Švedskem je torej daleč od bleščeče podobe, ki nam jo servira dežurna propaganda. Za podobami blagostanja se skrivata velika stopnja represije in uniformizacije. Vseeno tudi tam tako kot drugod po svetu vedno znova vznikajo družbeni boji. Na podlagi nekaterih pozitivnih informacij se morda želja in potreba, da anarhizem na Švedskem počasi ponovno postane realno prisotna politična in družbena sila, ne zdita več tako utopični.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.