Alerta alerta antifašista

Oddaja
14. 5. 2015 - 12.00

Komentar trenutne situacije v Makedoniji, kjer so se ljudje začeli organizirati proti katastrofalni politiki vlade ter policijski represiji. Dolgoletno kopičenje nezadovoljstva zaradi slabih življenjskih pogojev, korupcije, političnega nasilja, medijskega mraku in na splošno diktatorskega vodenja predsednika vlade Nikole Gruevskega je ljudi pripeljalo na ulice. Povod za organiziranje so bili telefonski posnetki, ki pričajo o skorumpiranosti vlade in nedavno o poskusu prikritja umora leta 2011.

 

_______________________________________________________________

Kriminalizacija ne Češkem

Konec aprila je na Češkem, natančneje v kraju Most, stekla policijska operacija, imenovana “Phoenix”, v kateri je bilo aretiranih okrog 20 ljudi. Med drugim je bil preiskan socialni center “Ateneo”, onesposobljeni pa so bili serverji, ki so gostili mnoge spletne strani anarhističnega gibanja na Češkem. Trije od aretiranih so bili obsojeni terorizma, čemur sledi vsaj 12 let zaporne kazni. Dve osebi sta obtoženi sodelovanja oziroma tega, da sta bili informirani o načrtovani akciji, a nista ukrepali. Dve osebi pa posedovanja nelegalnih orožij.

Po trditvah policije naj bi šlo za organizirano avtonomno skupino, ki naj bi lani novembra načrtovala napad na vlak z avtomobili znamke Hyundai. Metoda – molotovke. Vsi aretirani in pridržani naj bi bili po navedbah policije del skupine “Conspiracy Cell Of Fire”.

Anarhisti na Češkem so že podali skupno izjavo, v kateri trdijo, da naj bi šlo za operacijo, ki skuša prestrašiti gibanje, ki je predvsem v zadnjih mesecih pridobilo široko javno podporo.

 

________________________________________________________

Poziv za antifašistično in antimilitaristično manifestacijo v Gorici 23. maja 2015

Za 23. maj 2015 so v Stari Gorici fašisti najavili shod ob obletnici vstopa Italije v 1. svetovno vojno pod geslom „Nekateri Italijani se ne predajo!“, da bi slavili vojno in smrti milijonov izkoristili za lastno promocijo. Nacionalno demonstracijo je sklicala skupina Casa Pound, ki velja za eno najmočnejših fašističnih organizacij v Italiji, slovi pa po odkriti ksenofobiji, rasizmu, nacionalizmu in tudi nasilnih napadih na drugače misleče. Na tokratnem shodu pričakujejo veliko število udeležencev, saj bodo najavljen shod podprli fašisti in fašistke iz celotne Italije.

Družbena gibanja, antifašistke, antirasistke, študentske iniciative in druge progresivne skupine so se povezale, zgradile solidarnost in sklicale antifašistično manifestacijo na isti dan v Gorici. Namen manifestacije je:
a) odločno pokazati nasprotovanje vsem nacionalizmom, vojnam, mejam in rasizmu;
b) pokazati, da ne bomo sprejeli fašističnega nasilja;
c) vzpostaviti družbeno klimo, v kateri fašistični shodi niso sprejemljivi.

Fašizem ponovno dviga glave po vsej Evropi, vlogo fašizma pa je potrebno razumeti v kontekstu krize in kapitalističnega opustošenja. Antifašistično mobilizacijo v Gorici je zato treba z vsemi silami podpreti, saj gre za skupnega sovražnika in skupen boj!

Pozivamo vse skupine, organizacije, posameznike in posameznice, da se našemu pozivu odzovejo! Razširite informacije po svojih kanalih komunikacije, organizirajte se, da se 23. maja v čim večjem številu zberemo na ulicah Gorice.

PROTI SOVRAŠTVU IN NASILJU GRADIMO SOLIDARNOST IN ODPOR!

Informacije o antifašistični mobilizaciji (tudi poziv v slovenščini) najdete na Facebook dogodku oziroma dogodkih.

Več na: https://www.facebook.com/events/1588782074702934/

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness