Anarhistična geografija

Anarhistična geografija

Oddaja
31. 5. 2018 - 10.00

Proti sovraštvu in nacionalizmu, gradimo solidarnost in odpor – vsak dan, ne le 1x na 4 leta!

Etablirane politične elite nas na lokalnem, nacionalnem in mednarodnem nivoju poskušajo nenehno držati v šahu z vedno novim deljenjem na sprejemljive in na nesprejemljive. Na to metodo se elite s pridom zanašajo, ko gre za prejemnike in prejemnice različnih oblik socialne podpore, ko gre za sindikalne in okoljske borce oziroma borke ali pa v zadnjem času še posebej popularne migrante in migrantke.

Vzroki tega deljenja in hkratnega vzbujanja sovršatva so na dlani: jasno je namreč, da ne premorejo nikakršne vizije drugačne družbe, ki bi lahko odgovorila na pereča vprašanja revščine, izkoriščanja, demokracije ali vojn. Hkrati je jasno, da zanjo v svoji oportuni elitistični poziciji nimajo niti najmanjše potrebe ali želje, saj jih ravno nerazreševanje teh temeljih družbenih vprašanj ohranja na njihovih dobro nagrajevanih pozicijah – na pozicijah nasproti ljudem. Toda svoj politični obstanek morajo vsaj nominalno opravičevati, predvsem preko kreiranja javnega mnenja, s katerim ustvarjajo ozračje splošno sprejetih navideznih resnic – izmišljujejo si nova delovna mesta, ki da imajo prednost pred ljudmi in naravo, govorijo o nacionalnem interesu, v imenu katerega dajejo prednost velekapitalu pred delavskimi pravicami in voljno sodelujejo v vojnah za izkoriščanje resursov, nato pa nekaj sto prosilk in prosilcev za azil okrivijo za splošno revščino, bedo in brezperspektivnost, v kateri nas večina živi.

Če si ne želimo takšne politike, ampak politiko, ki bo sposobna vključevanja tudi marginalnih idej in populacij, jo moramo tvoriti sami, naivno bi bilo namreč pričakovati, da jo bodo za nas izvajali strici in tete v udobnih sobanah, odmaknjenih od družbene realnosti velike večine. V trenutnem političnem sistemu ni bistveno pomembno, kdo zaseda položaje oblasti, saj globalna hegemonija plenilskega kapitala trenutno dopušča le eno opcijo – opcijo modernega totalitarizma.

Obrazi in diskurzi, med katerimi so nekateri morda celo ne nestrpni, so morda različni, a njihov strukturno zamejen domet je zgolj v tem, da so podizvajalci iste politike. Zato se je treba organizirati in povezovati onkraj etabliranih institucij moči in onkraj mehanizmov reprodukcije njihovega vsiljenjega primata nad družbo. Potrebno se je organizirati in povezovati na podlagi direktne akcije, enakosti, svobode, solidarnosti in direktne demokracije. Le dinamičen in heterogen proces grajenja resnične moči od spodaj bo namreč lahko preprečila nadaljnjo izkoriščanje in družbeni razkroj ter nas kot žive ljudi in skupnosti s svojimi potrebami, željami in sanjami obranila pred poskusi deljenja na podlagi revščine, spola, jezika, kraja rojstva ali kake druge osebne okoliščine.

30. 5. 2018, Ljubljana

APL - Anarhistična pobuda Ljubljana, članica FAO, IAF

----------------

Poročilo Anarh 2018

Post-G20 represija

---------

Pogovor z anarhističnim geografom Simonom Springerjem.

-------------

Živa sila

-------------

Najave:

Infokafana LVII: Filmski večer 'Boy', petek 1. junij 2018 ob 20h v A-Infoshopu,  http://program-infoshop.blogspot.si/2018/05/info-kafana-lvii-filmski-vecer-boy.html

Anarhistični sejem knjig Dunaj 2018, 1.-3. junij 2018. Več informacij na abuchmesse.noblogs.org

Brcnimo rasizem 2018

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

ja zihr, ti kar sanji tele anarhistično

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.