Volitve so farsa, vsi v štr@jk!

Oddaja
22. 5. 2014 - 12.00

Volitve v evropski parlament potekajo v kontekstu zaostrovanja politike varčevalnih ukrepov. Vsak dan smo podvrženi posledicam krize, ki jo je povzročila globalna kapitalistična transformacija. Vlade, države in nadnacionalne strukture, kot je Evropska komisija, nam zanikajo naše pravice in napadajo pogoje življenja, ki smo si jih izborili z dolgotrajnimi boji. Brezposelnost, privatizacija socialnih storitev in prekernost so le nekatere izmed okoliščin, v katerih nas pozivajo k sodelovanju v farsi, ki jo imenujejo demokracija.

Eno od glavnih vprašanj, ki se odpira tudi v času volitev, se nanaša na samo vlogo Evropske unije. Nekateri jo vidijo kot tisto strukturo, ki bo rešila krizo in obdržala enotnost med ljudmi, drugi pa pravijo, da se moramo zapreti nazaj med svoje meje in na ravni suverenih nacionalnih držav ponovno vzpostaviti nadzor nad gospodarstvom in političnimi institucijami.

Anarhisti zavračamo tako podporo EU prek volitev v Evropski parlament kot tudi kampanjo za izstop iz EU. To pa zaradi naše temeljne kritike države in vsega tega, kar predstavlja. Evropska unija tako kot vse države, majhne ali velike, temelji na predajanju moči peščici, ki to moč uporablja v interesu korporativnih in finančnih elit. Nasprotujemo pristopu od zgoraj navzdol, ki ga koristijo tako država kot leve politične stranke. Promoviramo nehierarhične oblike in metode organiziranja. Bodoča organizacija družbe, za kakršno se zavzemamo, bo temeljila na skupinah od spodaj navzgor, ki se med sabo federativno povezujejo in koordinirajo na mednarodnem nivoju, neodvisno od sleherne obstoječe državne strukture, pa naj bo ta nacionalna ali evropska.

Da bi dosegli popolno politično, ekonomsko, družbeno in kulturno transformacijo, moramo graditi in okrepiti mednarodne mreže in koordinacije, ki že obstajajo. Delovati moramo tam, kjer živimo in delamo, hkrati pa prispevati h globalni strategiji. Zavedamo se, da vzpostavitev strategije, ki bi zagotovila uspešno zoperstavljanje globalnim silam zatiranja in izkoriščanja, ni preprosta zadeva. Vendar so nam na voljo številni koraki, ki jih lahko naredimo: boj proti vsem mejam, bankam in privatizaciji javnih storitev, civilna nepokorščina proti zakonom, ki nam odvzemajo svoboščine, okrepitev in širjenje obstoječih bojev proti naraščajoči prekerizaciji pogojev življenja in dela, upiranje slehernemu poskusu, da nas razdelijo glede na raso, spol ali starost, čezmejna koordinacija bojev proti skupnim delodajalcem, promoviranje alternativnih mrež produkcije in distribucije, poglobitev mednarodne solidarnosti s tistimi, ki so kriminalizirani zaradi delovanja v družbenih bojih.

Hočejo, da podpremo njihova dejanja tako, da na koščku papirja obkrožimo X in jim s tem damo moč, da delujejo v našem imenu. Ampak mi vemo, da nas oni ne bodo zastopali. Še naprej bodo podpirali bogate in močne ekonomske institucije kapitalizma, ki naša življenja delajo nevzdržna. Edini način, da se zoperstavimo napadom in ponovno prevzamemo nadzor nad lastnimi življenji in našo družbo, je, da zgradimo gibanja in mreže, ki presegajo meje in so neodvisna od politikov in institucij države.

Internacionala anarhističnih federacij

 

Celotna izjava: http://www.a-federacija.org/2014/05/19/evropske-volitve-ifa-za-bojkot/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ANARH

Pretekli konec tedna se je v Brežicah odvil že četrti anarhistični sejem knjig Anarh. Dogodek vsako leto v drugem kraju organizirajo anarhistične skupine, povezane v skupnost FAO. Po lanskoletni združitvi Anarha z deseto obletnico balkanskega anarhističnega sejma knjig, ki je v Ljubljano privabil številne mednarodne goste, je bil letošnji enodnevni dogodek osredotočen na povezovanje lokalnih anarhističnih skupin. Kljub temu se je na poziv poleg domačih skupin in posameznikov odzvala tudi številna mednarodna tovarišija iz okoliških regij.

Anarh je veliko več kot le sejem knjig; je mesto srečevanja in prepletanja izkušenj, poznanstev, zavezništev in znanj. Letošnji je bil posvečen iskanju odgovorov na ključna vprašanja, ki si jih zastavljamo anarhisti: kako se na vseh področjih naših življenj nehierarhično organizirati v boju od spodaj ter kaj storiti, ko takšno organiziranje napadeta kapital in država?

Poleg povsem praktičnega prikaza nabiranja uporabnih rastlin v mestu je bila prva diskusija osredotočena na deinstitucionalizacijo vrtičkarstva. Delavnica je bila razdeljena v tri sklope. Zadruga urbana je predstavila svoje principe delovanja ter svoje poglede na institucionalizacijo vrtičkarstva, ki postaja vsak dan bolj razširjena. Jure iz Jallinih sonaravnih sred je govoril o problematiki privatizacije semen, za konec pa je tovariš iz anarhističnega kolektiva Koprive podal kritiko sodobnega vrtičkarstva. Poslušajmo nekaj odlomkov iz vsakega od treh sklopov.

(posnetek)

Drugo debato na sobotnem ANARHU je pripravila Tovarišija anarhistk in anarhistov Maribor. Tema se je vrtela okoli samoorganiziranih četrtnih skupščin, za kritični premislek pa je vzela prakso Inicaiative za mestni zbor ali krajše IMZ. V sledečem odlomku iz diskusije bomo slišali kratko predstavitev skupščin, ki ji bo sledilo nekaj odlomkov kritičnega premlevanja načinov delovanja in financiranja.

(posnetek)

Zadnja diskusija se je osredotočila na vprašanja kriminalizacije. V vstajah je država morda najbolj množično demonstrirala, da vladajoči razred ne izbira sredstev pri zatiranju ljudi, ki želijo kolektivno in kritično premišljati sedanjost in razpirati prostor mogočega v prihodnosti. A kot je pokazala diskusija na Anarhu, se kriminalizacija aktivistov dogaja že dolgo, saj so dolgotrajni procesi ena izmed ključnih metod, kako želi država doseči, da se ljudje pasivizirajo.  

Represija deluje tako na kolektivni kot na individualni ravni. Po eni strani posameznika travmatizira in ga poskuša potisniti iz javnega prostora v osamo, po drugi strani pa razdira kolektive in omejuje njihov manevrski prostor v boju zoper kapitalizem. V razpravi se je pokazalo, da je prav aktivna skupnost tisti solidarnostni mehanizem, ki v situaciji represije lahko prepreči potop v brezupno stanje brezbrižnosti in cinizma. A ta solidarnost ni samoumevna, temveč jo moramo vsakič znova udejanjati na vsakem koraku.

Dober obisk in poglobljene ter produktivne diskusije na letošnjem Anarhu so še enkrat več pokazali, da naše skupnosti potrebujejo odprte politične prostore, kjer lahko skupaj premišljujemo o boju zoper vse vrste dominacije in zatiranja.  In to je odličen obet za prihodnost tovrstnih projektov, ki imajo smisel le, dokler odgovarjajo na konkretne potrebe svojih skupnosti.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sledi pesten nabor napovedi

Četrtek, 22.5.2014 ob 20.00 bo v A-infoshopu na metelkovi Filmsko-pogovorni večer z aktivisti iz ZDA z naslovom  New York v plamenih upora.

Aktivisti iz ZDA nam bodo v filmsko pogovornem večeru ob spremljavi video zapisov pobliže predstavili radikalno sceno v New Yorku, mestu, kjer upor nikoli ne spi. Kaj smo se naučili iz preteklih bojev in kakšna je njihova prihodnost? Vabljeni!

New York je zadnjih petdeset let središče kulturnega in globalnega kapitala. Ekonomska revščina v sedemdesetih in osemdesetih je mesto popeljala od industrijske prestolnice v moderno finančno velemesto. Hkrati z množično migracijo belskih družin iz urbanih centrov v predmestja, so se na ulice vrnili hip hop, punk, grafiti in skvotiranje. Socialni prepad med Lehman Brothers in CBGB, rastočimi nebotičniki v centru mesta in gorečimi bloki v Bronxu, Wall Streetom in Avenue C je z gibanjem Occupy Wall Street, enem največjih političnih trenutkov v ZDA, postal brutalno viden. 

Na filmsko-pogovornem večeru bomo predstavili zgodbo newyorške radikalne skupnosti prek kratkih video zapisov filmskega kolektiva Anti-Banality Union in Red Channels, dokaznega materiala, ki so ga od newyorške policije pridobili aktivisti, ter druge anonimne vire, ki pričajo o gibanju Occupy Wall Street, okupaciji univerze New School (2008-2009) in protestih na City University, pa tudi odzive na ponavljajoče umore mladih temnopoltih moških s strani policije, prvomajske proteste in druge nemire v mestu.

Comrades from New York will talk in English.

Celotna najava: http://a-infoshop.blogspot.com/2014/05/new-york-v-plamenih-upora.html

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Petek ob 17:00 bo potekal Shod proti seksizmu z začetek v parku Tabor

Skotila se je ideja o feminističnem shodu, ki bo zavzel ulice in preplavil mesto, zatresel patriarhalne srajce in nam spet dal možnost, da v prvih vrstah glasno povemo, kje nas vulva žuli! Pretresamo dogajanje v družbi, pljuvamo čez seksiste in skušamo analizirati položaj žensk v času krize, hkrati pa si želimo vzeti nazaj ulice in jih oglušiti s svojim besom.

Vulva jih gleda – brce seksistom!

Celotni poziv: http://komunal.org/teksti/206-feminizem-na-ulice

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness