Vstajniška Črna luknja

Oddaja
13. 12. 2012 - 12.00

V zadnjih treh tednih smo priča prvi množični vstaji v zadnjih desetletjih. V treh tednih se je v 18 mestih odvilo 35 protestov, na katerih je sodelovalo več kot 70 tisoč protestnikov. Aretiranih je bilo 284 ljudi, pri čemer so številni še vedno priprti.

Protesti so antisistemski, antiavtoritarni in nehierarhično organizirani. So brez vodij in imajo jasno artikulirano zgodbo: protestnikov nihče ne predstavlja, politikom pa odločno sporočajo, da nimajo nobene legitimnosti, da sprejemajo odločitve v njihovem imenu. Ena izmed ključnih lastnosti protestov je tudi decentralizacija. Praktično vsak kraj politikom v svojem narečju namreč sporoča, da so gotovi.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Da demonstracije so res brez hierarhičnega vodstva in brez programa, a bolj me zanima kaj se bo zgodilo z priprtimi protestniki za katere se nima kdo potegniti in zagovarjati njihove interese. Protestniki so v udbovskih ječah, izpostavljeni so maltretiranju in čakajo izvedbo LAŽIRANIH kazenskih postopkov, v katerih bodo prejeli tudi obtožnice ter na koncu tudi kaznovani za dejanja za katera niso odgovorni.

Videti je, da je mnogo mladostnikov v političnem primežu in da bodo odgovorni kot politični prestopniki.

Če bosta janšizem in pahorizem obstala, bi lahko bilo kmalu priprtih in zaprtih verjetno še veliko veliko več. Priprti protestniki (in protestnice?)zdajle potrebujejo predvsem dobrega odvetnika, mi vsi skupaj pa Mariborčanke in Mariborčane. Če njim ne uspe, potem bosta Janšizem in Pahorizem verjetno mlela naprej vse do konca, dokler bo še kaj za mleti.

Saj je prav, da si damo duška in da smo jezni na vse povprek, nesapa ne, Bog ne daj. Pa je na žalost tako, da je stopnice potrebno začeti pometati na vrhu, da so čiste, pa tega mi državljani te države ne znamo, ne zmoremo ali nočemo, na to vprašanje, je res težko najti odgovor. In kdo ali kaj je najvišja stopnica, naš Državni zbor, ki v svojem mandatu sprejme okrog tristo zakonov, tako čez palec, nisem poiskala točne številke, od prvega sklica nekaj čez dvatisoč, pa je kar nekaj teh preljubih zakonov strašno invalidnih, po katerih morajo delati državni uslužbenci, gospodarstvo in vsi državljani. Namesto, da bi vse vlade in poslanci do sedaj malo razmišljali, kaj primese vsaka sprememba nam navadnim državljanom, pa tudi poskrbeli, da bi se zakoni izvajali in uredili ustrezen nadzor in kontrolo, se ukvarjajo z vsem drugim, samo s tistim, za kar smo jih izvolili ne. Do dne, koo bomo znali vzeti v roke metlo in začeli pometati z najvišje stopnice, ko bomo volili ljudi z imenom in priimkom ne pa stranke, pa je verjetno še zelo daleč. Pa saj imamo menda možgane zato, da z njimi mislimo in razmišljamo, ter da se odločamo, ne pa zato, da jih nam nekdo pere, ne glede kateri politični opciji pripada. Tisto o dolžnostih in pravicah vsakega posameznika, pa upam, da je že čas, da začne veljati za vsakega izmed nas, ne samo za nekatere.

Kolektivno razmišljanje in Odprti prostor:

1. Kolektivno razmišljanje:

Ko se dve osebi soočata z odločitvijo, je normalen odziv konfrontacija.

Prav vsak brani svoje mnenje s ciljem prepričati nasprotnika, dokler eno mnenje ne prevlada ali je dosežen kompromis.

Na drugi strani, je cilj kolektivnega razmišljanja v grajenju. Dve osebi z različnima mnenjima delujeta skupaj z namenom izgraditi nekaj novega.

Breme torej ni na moji ideji ali tvoji, ampak je smisel, da dve zamisli skupaj ustvarita nekaj novega, nekaj kar se ne da predvideti vnaprej.

Ta usmeritev zahteva od nas aktivno poslušanje in ne zgolj priprave odziva na slišano.

2. Odprti prostor:

Odprti prostor lahko obstaja le dotlej, dokler se na njem srečujemo ljudje kot posamezniki in tudi govorimo kot posamezniki v svojem imenu, ne pa v imenu nekih družbenih struktur oziroma organizacij.

Osnovni smisel vsekakor vidimo v ODPIRANJU teh PROSTOROV, ki so vedno znova soočeni s poskusi ZAPIRANJA, OSVAJANJA. Ta SKUPNI PROSTOR mora vedno biti ODPRT, da je vedno na razpolago vsakemu posamezniku, da vanj vstopa neovirano in nevodeno spregovori o svojih vsakdanjih dilemah, življenjskih zgodbah, predlogih, rešitvah in se v njem povezuje z drugimi posamezniki in na ta način soustvarja skupnostno.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness