007 Derenda

Oddaja
7. 3. 2017 - 8.45

Ema se je iztekla in tudi evrovizijsko navdušenje naše rubrike nad njo. Finale, žal, ni postreglo s humornimi presežki, ki jih je občemu slovenstvu ponujal predizbor. To bi lahko povezali z veliko večjo količino časa, ki ga je na malih zaslonih preživljal sam maestro Mario. Ta se scenaristu očitno ni pustil zvabiti v žgečkljive vode, o čemer priča tudi edini posnetek, ki ga je redakcija Žilave govedine izbezala iz finalnega večera.

Torej – kljub vsemu ostajamo v evrovizijskih vodah. Posvetili se bomo fenomenu tipičnega Eurosong komada. Na letošnji Emi je z nečim takim postregla Nuška Drašček, ki ji je skladbo napisala tujina in je bila - če jo obravnavamo po glasbenih parametrih, kljub svoji neinventivnosti najverjetneje najzanimivejši komad na celem spektaklu.

Ampak, kaj da skladbi evrovizijski prizvok? Kaj vdihne komadu tisto bit, ki nam pri prvem poslušanju pove: »Ja, ta skladba je za na Eurosong!«. Če zares pomislimo, evrovizijski hitiči niso daleč od Bondovih oziroma bondovskih tem. Molovska melodija, ki se počasi - in običajno ob spremljavi godal – pne do klimaksa z glissandom navzgor na vokalu. Na vrhuncu pade beat, ki je hitrejši od ritma melodije, in tema, ki mora biti zares catchy, običajno durovska in mogočna. Hkrati pa mora skladba zbujati tudi izvenglasbene asociacije, ali če si sposodimo besede skladatelja Thomasa Newmana, ki je skomponiral današnjo podlago, temo za Skyfall: uravnoteženje dura in mola, temačnost, imenitnost in seksapil v enem.

In s tem se končno lahko vrnemo k bistvu: k eni izmed ikoničnih slovenskih evrovizijskih dam, Nuši Derendi, ki je leta 2001 v pikaču obleki poskrbela za sedmo mesto, kar je še vedno najvišja uvrstitev očetnjave na evropskem glasbenem odru. No, lani je Nuša probala znova. In to s smrdljivo bondovskim komadom Tip top. V spotu igrajo celo poker, Derenda pa postavnemu in šik fantu v pijačo niti ne tako subtilno poturi tri kapljice … nečesa. Nato ga zveže, mu v žep smukne daljinsko sprožljiv eksploziven kuli in ga nonšalantno, kot prava gospa, razstreli. Slovenski Holivud si lahko ogledate pod spletnim prispevkom, poslušate pa takoj zdaj. Nuša Derenda in Casino Royale - 10 let pozneje. 
 

Še komentarji:

robbie freaking rotten boi je pred 3 meseci zapisal:

I got here from a fucking gaming video

 

Kimindigo je pred 4 meseci obsodil:

horrible tranny music

in dopisal:

she is a transgender...its a guy you ignorant sheeples !!! almost all selebrites are transgenders,,Wake up slaves !!!

 

Potem pa še dva obvezna komentarja, ki nimata veze z ničemer:

Keno Marques pred 9 meseci:

ele e boa!

 

ter امام الشيعة وحامي العترة pred 8 meseci:

like that am arabik

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.