AKADEMSKIH 15 BREZ KOMENTARJA

Oddaja
9. 10. 2014 - 15.30

Tokratni pregled aktualnih dogodkov iz akademskega sveta začenjamo v Bruslju, kjer je dvatisočglava študentska množica pretekli teden protestirala proti varčevalnim ukrepom v visokem šolstvu. Flamska vlada naj bi proračun za izobraževanje zmanjšala za 190 milijonov evrov, študenti pa opozarjajo na posledično slabšanje kakovosti izobraževanja in povečevanje neenakosti. Tisti brez finančne pomoči trenutno plačujejo 620 evrov vpisnine za posamezen letnik študija, vendar naj bi se ta v prihodnosti povzpela celo na 1000 evrov. Študente je pred demonstracijami sprejela flamska ministrica za izobraževanje Hilde Crevits, ki je srečanje ocenila kot konstruktivno, vendar pa je navkljub kritikam s strani študentov dejala, da je dvig vpisnin zelo verjeten. Študentje, nezadovoljni z odzivom ministrice, bodo protestniške akcije nadaljevali, pri tem pa poudarjajo, da varčevalne ukrepe že sedaj občutijo s trenutnimi previsokimi vpisninami in nezadostnim številom profesorjev in asistentov.

 

Nadaljevali se bodo tudi študentski protesti v Srbiji. Ta teden so na protestih v Nišu in drugih srbskih univerzitetnih mestih opozarjali na nujnost spremembe noveliranega zakona o visokem šolstvu, ki s korenitimi spremembami resno ogroža kvaliteto tamkajšnjega študija. Prihodnji teden v sredo bodo študentje z vseh fakultet na protestu pred Filozofsko fakulteto v Beogradu med drugim zahtevali financiranje petega letnika študija iz proračuna, prenehanje zmanjševanja sredstev za magistrski študij, šest izpitnih rokov in pravico, da študenti, ki so s študijem pričeli leta 2006, študij zaključijo v skladu s takratnim statutom.

 

V času študentskih volitev v Ljubljani pa se je predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem Seit Demiri odločil za lasten lokalni politični angažma. V študentsko-županskem predvolilnem incidentu v Žusterni, o katerem so drugi mediji že poročali, naj bi Demiri, ki je očitno tako študentski funkcionar kot tudi podpornik kandidatke za koprsko županjo Polke Bošković, raznašal reklamni material Boškovićeve in letake proti Borisu Popoviču. Ko smo se za pojasnilo glede incidenta in sporne vpletenosti študentskega funkcionarja v lokalno politično listo obrnili na Seita Demirija, ta zadeve ni želel komentirati. Pri tem pa moramo nezdružljivost funkcije predsednika ŠOUP z lokalnim političnim terenom premisliti tudi na podlagi štirinajstega člena Študentske ustave, ki določa, da člani organov in predstavniških teles Študentske organizacije Slovenije in njenih organizacijskih oblik ter Generalni sekretar Študentske organizacije Slovenije ne smejo biti člani izvršilnih organov političnih strank ter njihovih podmladkov na vseh ravneh. Da je ta praksa na Univerzi na Primorskem poznana, nam govori  tudi primer direktorja ŠUOP-a Sebastjana Kokla, ki je navedeni odstavek več let zavestno kršil.

 

Na ponedeljkovi okrogli mizi nevladne organizacije Umanotera so sodelujoči izpostavili, da pogajanja EU o prostotrgovinskih sporazumih z ZDA in Kanado niso dovolj transparentna in da je potrebno mehanizem za zaščito investitorjev, imenovan ISDS, iz osnutkov sporazuma takoj umakniti. Gre za tajne prostotrgovinske sporazume, o katerih se EU pogaja z ZDA, Kanado in 50 članicami Svetovne trgovinske organizacije, njihova vsebina pa po mnenju koalicije proti tajnim sporazumom pomeni podreditev osnovnih človekovih pravic državljanov globalnim kapitalskim interesom. Glede na določilo ISDS bi se namreč lahko tuja podjetja, ki bi ocenila, da na nekem trgu nimajo enakih možnosti kot drugi, obrnila neposredno na za to vzpostavljen mednarodni tribunal in tako zaobšla državo. Branimir Štrukelj iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije pri tem opozarja, da bi se prek ISDS lahko izigralo nacionalno zakonodajo ter ogrozilo javno šolstvo, zdravstvo, socialo in delavske pravice:

 

(izjava v posnetku)

 

Zoper tajne čezatlantske trgovinske sporazume TTIP, CETA in TiSA bo v soboto, 11. oktobra, potekala vseevropska akcija, katere del bodo tudi demonstracije v Ljubljani. Z udeležbo na shodu želi SVIZ opozoriti, da komercialna pravila trgovanja ne bi smela nikoli omejevati možnosti posameznih vlad in pristojnih lokalnih oblasti, da same bdijo nad zagotavljanjem kakovostnega javnega šolstva in drugih javnih storitev. Koalicijo proti tajnim sporazumom, ki se bo v soboto ob 10. uri zbrala na Prešernovem trgu, med drugimi sestavljajo Protestival, Združena levica, Skupina kazenska ovadba, Umanotera, Piratska stranka Slovenije, Iskra, Gibanje 29. oktober, Solidarnost, Greenpece ter Gibanje za dostojno delo in socialno družbo.

 

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

 

Danes se pričenja evropska akcija Football Against Racism, ki združuje več sto tisoč ljudi v boju proti diskriminaciji in spodbujanju enakosti in vključenosti. Krepitev strpnosti in družbene odgovornosti lahko v soboto podprete na nogometnem turnirju s pričetkom ob 13. uri na igrišču Proletarec v Zagorju ob Savi. Turnir velja za osrednji dogodek vseslovenske akcije Brcnimo rasizem, organizatorja dogodka, Mladinski center Zagorje ob Savi in lokalna anarhistična skupina OSA Zasavje, pa si prizadevata k sodelovanju spodbuditi čim več novih skupin z različnih koncev države. Z organizacijo nogometnega turnirja v svojem kraju ter prek delavnic, okroglih miz in drugih aktivnosti, ki ponujajo prostor za premislek, lahko pripomorete k ozaveščanju o pomenu sprejemanja drugačnosti in opozorite na problematiko rasizma tako lokalno kot tudi širše. Evropski akciji se pridružuje tudi Inštitut za razvoj športa SPOLINT, ki v okviru projekta Sportikus na ljubljanski Filozofski fakulteti v ponedeljek, 13. oktobra, prireja konferenco z naslovom Šport, socialna vključenost in izobraževanje o človekovih pravicah.

 

Mednarodna organizacija IAESTE, ki za študente tehničnih in naravoslovnih smeri vsako leto organizira opravljanje plačane študijske prakse v različnih državah po svetu, vabi na predstavitev društva in praks po fakultetah. Več o sami organizaciji, pogojih za prijavo, različnih oblikah praks in izkušnjah članov, ki so prakso v tujini že opravljali, lahko danes ob 17. uri izveste na Fakulteti za strojništvo in na Fakulteti za gradbeništvo v Ljubljani.

 

Študentsko društvo Iskra bo v torek, 14. oktobra, ob 18. uri na Filozofski fakulteti organiziralo okroglo mizo z naslovom Brezposelnost po študiju: problem organiziranja mladih. Ob dogodku opozarjajo na izolacijo problematike mladih od širših družbenih procesov ter na apolitičnost in odtujenost etabliranih zastopnikov, ki so podrejeni komercialnim interesom in interesom ozkih političnih klik. Posameznik pa v pasivizirani študentski množici v konkurenčni tekmi s svojimi vrstniki ostaja nemočen. O problemu organiziranja kot temeljnem problemu mladih danes bodo razpravljali sociolog Primož Krašovec, sindikalist Goran Lukič in kulturni antropolog Miha Novak.

 

Novice je poiskala Urška R.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness