Akademskih 15 runkl koliđov

Oddaja

V preteklih dneh se je kot kandidatka za novo ministrico za izobraževanje, znanost in šport pojavila Klavdija Markež, poslanka Stranke modernega centra, sicer pa bivša direktorica Ljudske univerze Ptuj in predsednica Zveze ljudskih univerz Slovenije. Glede na to, da so tovrstne izobraževalne inštitucije za večino neznanka, smo za vpogled v delovanje ljudskih univerz in mnenje o novi ministrici poklicali Bojana Hajdinjaka, direktorja zavoda Cene Štupar in predsednika prej omenjene krovne organizacije:

 

Izjava

 

Odstopu ministrice navkljub pa se afera okoli postkomunističnih honorarjev izbranih visokošolskih privilegirancev še ni polegla. Dodatno jo je pogrela včerajšnja izjava za javnost Univerze v Ljubljani, v kateri Univerza prek pooblaščenke Nataše Pirc Musar trdi, da za objavo podatkov o prejemnikih javnih sredstev ni nobene pravne podlage. Izgleda, da se bo univerza raje kot s problematiko visokošolskih dvoživk ukvarjala z morebitnimi pravnoformalnimi napakami v postopku. Komisija za preprečevanje korupcije sicer vztraja, da so ravnali v skladu z zakoni, Univerza pa bo svoje stališče predstavila na tiskovni konferenci prihajajoči torek. 

 

Medtem RTV poroča, da se poslovne priložnosti ponujajo tudi na nižjih področjih izobraževanja. Glede na prispevek se povezovanje gospodarstva in izobraževanja na nivoju osnovnih in srednjih šol najbolj splača računovodskim servisom in odvetnikom. Šolniki krivdo za najemanje dragih, zunanjih pravnosvetovalnih storitev valijo na ministrstvo, ki jim na omenjenih področjih ne zagotavlja dovoljšnje podpore. 

 

Šesti marec 2015 je veliki dan za kakovost slovenskega visokega šolstva. Od tega dneva je domača Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu, oziroma s kratico NAKVIS, članica Evropskega združenja agencij za kakovost v visokem šolstvu, ENQA. Na današnji tiskovni konferenci je direktor NAKVISA, Ivan Leban, takole predstavil omenjeni dosežek: 

Izjava

 

Na univerzi v Oxfordu pa je okoli petnajst študentov pripravilo sit-in akcijo, s katero želijo doseči, da univerza svoje naložbe umakne iz skladov in podjetij, ki služijo s proizvodnjo ali trgovanjem s fosilnimi gorivi. Čeprav je študentski sindikat pobudo predstavil že lanskega oktobra, s strani odbora, ki nadzira investicije univerze, še niso dobili odgovora. Na strani študentov je tudi precej diplomantov fakultete, ki se javno distancirajo od takšnih in drugačnih nenačelnih praks svoje Alme Mater ter pozivajo univerzo, naj se z dezivestiranjem dveh milijard funtov pridruži stanfordski in glasgovki univerzi, ki že delujeta na nizkoogljičnem kapitalizmu. 

 

Skupina kampanje Bring Back Our Girls je letošnji osmi marec, mednarodni dan žena, posvetila 219-im šolarkam, ki jih je lani aprila skupina Boko Haram ugrabila iz šolskih domov. Na srečanju skupine v Abuji  so člani ob omenjenem prazniku izrazili skrb nad dejstvom, da vlada v dveh tednih od šesttedenske antiteroristične operacije, ki trenutno poteka na severovzhodu države, še ni podala nikakršnega poročila, povezanega z ugrabljenimi dekleti. Obenem so zaskrbljeni nad novicami, v katerih mediji zatrjujejo, da Boko Haram dekleta med operacijo uporablja za žive ščite. Nigerija je bila sicer od organizacije Global Coalition to Protect Education from Attack poleg Kolumbije, Sudana, Afganistana, Gaze in Sirije umeščena med šest najbolj nevarnih držav za šolske otroke. Samo v lanskem letu je bilo tam uničenih 338 šol, ubitih vsaj 196 učiteljev in 314 učencev, več kot 276 pa jih je bilo tudi ugrabljenih. 

 

Nigerija se po sporni šesttedenski zamaknitvi pripravlja na volitve. Volitve naj bi bile osemindvajsetega marca, svoje mnenje o kandidatih pa z rednimi protesti izražajo tudi študenti iz organizacije NANS - The National Association of Nigerian Students. Prvi protest je bil ob prestavitvi volitev izveden v Lagosu devetega februarja, ko je več sto študentov prišlo v uradne prostore državnega guvernerja v Ikeji, da bi izrazili svoje nestrinjanje z omenjeno odločitvijo, ki naj bi bila v posmeh demokraciji, ter napovedali uprizoritev simboličnih lažnih volitev v soboto, štirinajstega februarja. V prejšnjem tednu je ista organizacija na protestu zaradi vloge, ki jo je ta igral v nedavnem škandalu, povezanim z volitvami, pozvala k razglasitvi Musiliuja Obanikora za neprimernega za opravljanje funkcije ministra Federativne Republike Nigerije. Obenem so predstavniki organizacije v medijih zanikali dejstvo, da naj bi bil med nigerijskimi študenti izmed kandidatov najbolj priljubljen trenutni predsednik, Goodluck Jonathan. 

 

Tribuna, revija za promocijo in agitacijo skupine Modro za študente, objavlja javni razpis za nove vsebinske in likovne sodelavke in sodelavce. Kogar veseli pisat in risat za nekdaj legendarni časopis ljubljanskih študentov, naj se do 27.3. prijavi na tribuna.urednistvo@gmail.com.

 

Na akredtiacijo akademskih 15 čakata Petra in Arne

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness