Inavguracijskih Akademskih 15

Oddaja
3. 10. 2013 - 15.30

Drage poslušalke in dragi poslušalci, lepo pozdravljeni. No, pa smo ga le dočakali. Začetek novega študijskega leta, namreč. Če se še niste naposlušali raznih poslanic, voščil, čestitk in dobrih želja, ki so jih ta teden na javnih sprejemih ali prek javnih občil trosili rektorji, dekani, ministri in raznorazni predsedniki, vam uspešno leto voščimo tudi v uredništvu oddaje Akademskih 15.

Dočakali pa so tudi študentje in profesorji Univerze v Ljubljani. Tridesetega septembra je na slovesni inavguraciji prisegel novi rektor dr. Ivan Svetlik, ki je rektorsko verigo prejel od dosedanjega rektorja dr. Stanislava Pejovnika. V nastopnem govoru je Svetlik med drugim poudaril tudi, da bo deloval za napredek znanosti, umetnosti in samobitnosti slovenskega naroda. K tej zadnji lahko največ pripomore prav Univerza, ki jo bo vodil v skladu z že sprejeto strategijo, ki je bila tudi osrednja točka njegovega programa.

Z nastopom novega rektorja so začeli svoj mandat tudi novi prorektorji. Tako bo področje za prenos znanja vodila dr. Maja Makovec Brenčič z Ekonomske fakultete, področje znanstveno-raziskovalnega dela dr. Martin Čopič s Fakultete za matematiko in fiziko, področje pedagoškega dela pa dr. Goran Turk s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo. Novemu vodstvu želimo uspešno delo in mirno plovbo.

V tem tednu so se načakali tudi študentje in dijaki v Ljubljani. Pred poslovalnicami Ljubljanskega potniškega prometa so namreč nastale precej dolge kolone čakajočih, ki so si želeli urediti subvencionirano mesečno vozovnico. Na LPP so sicer sporočili, da je mogoče subvencionirano vozovnico podaljšati tudi na daljavo, tako da vlogo pošljete po pošti in kupite mesečno vozovnico na urbanomatu. Kljub tej možnosti so na LPP uvedli podaljšan delovni čas poslovalnic.

Se je pa ta teden oglasil tudi resorni minister Jernej Pikalo, ki ima očitno dovolj čakanja v boju proti fiktivnim vpisom. Na novinarski konferenci je predstavil predlog novele o višjem strokovnem izobraževanju, ki omejuje vpis tistim, ki so že tri leta vpisani v višješolsko izobraževanje. Predlog predvideva tudi enotno evidenco vpisa, ki bo omogočila lažji nadzor nad fiktivnimi vpisi. Podobne spremembe bodo po ministrovih besedah sledile tudi na področju srednjega šolstva.

Visokošolski sindikat Slovenije je ob začetku študijskega leta opozoril na nekatere pereče probleme visokega šolstva in zaposlenih v njem. Kljub nedavni pravni zmagi sindikatov javnega sektorja, ki so dosegli, da mora država odpraviti plačna nesorazmerja, so na VSS opozorili, da v sistematizaciji delovnih mest še vedno obstajajo anomalije. Na udaru so predvsem delavci na delovnih mestih asistenta ter mladi, saj nekateri kljub doseženi izobrazbi in delovnih obremenitvah dobivajo nižjo plačo kot njihovi starejši kolegi. Komentar razmer na Univerzi v Ljubljani je podala predsednica VSS UL dr. Karin Cvetko Vah:

Izjavo najdete v posnetku oddaje.

Zapleta pa se pri ustanavljanju tako imenovane novomeške univerze. Občinski svet je z dnevnega reda seje namreč umaknil točko o podpori projektu. Vodstvo nesojene univerze za zaplet krivi občinske svetnike, ki naj jim ne bi bilo dovolj mar za usodo novomeške inteligence. Z občine pa opozarjajo, da je združevanje zasebnih in javnih fakultet v enotno univerzo lahko problematično, zato predlagajo, da občina pred glasovanjem pri pristojnih državnih organih najprej poizve, kakšne so možnosti za tovrstno združevanje.

V Splitu pa je študente tamkajšnje ekonomske fakultete en dan pred začetkom semestra presenetila vest, da vpisanega diplomskega študija managementa letos ne bo. Dekan je povedal, da so z ministrstva konec avgusta dobili dopis, da morajo preoblikovati študij, a tega niso mogli napraviti v tako kratkem času. Dodal je tudi, da študij v resnici ni ukinjen, temveč je za nedoločen čas preložen le vpis v omenjeni študij.

Organizacija Higher Education Commission je sporočila, da pakistanske univerze niso implementirale sistema boja proti spolnemu nadlegovanju. Večina univerz, kar 115 od 145, ni niti sodelovala s komisijo, saj se niso odzvale pozivu, naj jim posredujejo potrebne podatke. V Pakistanu je bilo v zadnjem desetletju zabeleženih skoraj sedemdeset prijav spolnega nadlegovanja na univerzah. Kljub temu da so nekateri primeri prišli v javnost, pa v zadnjih letih še ni bilo nobenega disciplinskega postopka in preiskave primera spolnega nadlegovanja. Ni treba poudarjati, da so v večini primerov na udaru ženske, tako študentke kot profesorice.

Po svetu pa ob začetku študijskega leta še vedno potekajo študentski in sindikalni boji. Tako so množični študentski protesti ta teden potekali v Dublinu in Londonu.

Več kot dvesto študentov se je zbralo tudi v kampusu Univerze v Sussexu, kjer so protestirali proti privatizaciji univerzitetnih storitev. Protest je bil še eden v vrsti gibanja Occupy Sussex. Vodstvo univerze kljub protestom vztraja pri privatizaciji prehrane, nekaterih nepremičnin in drugih storitev. Raje kot da bi prisluhnili študentom, so nanje poslali privatne varnostne službe in policijo.

V nekaterih delih Anglije se odvija stavka učiteljev, zaradi katere je moralo zapreti vrata veliko šol, še več pa jih ne izvaja celotnega pouka. Stavkata dva največja učiteljska sindikata v Britaniji, National Union of Teachers ter National Association of Schoolmasters and Union of Women Teachers. Stavka je del sindikalne akcije proti vladni politiki spreminjanja delovnih pogojev in nižanja učiteljske plače. Na proteste se je na konferenci konservativcev že odzval minister za izobraževanje Michael Gove in sindikate obtožil, da s svojim delovanjem stojijo na poti napredka. Ministrove besede pa ne bodo zadržale stavkovnih akcij, saj so nove stavke napovedane za sredino oktobra, potekale pa bodo v Londonu in drugod po Angliji.

Zaključujemo s senzacionalno vestjo za vse ljubitelje paleontologije. Na Univerzi v Pekingu so potrdili odkritje več kot 400 milijonov let starega fosila ribe Entelognathus. Omenjeno odkritje predstavlja najdbo manjkajočega člena v verigi razvoja moderne ribe.

Za manjkajoči člen v verigi oddaj Akademskih 15 je poskrbel Blaž.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.