Podkupljenih akademskih 15

Oddaja
2. 10. 2014 - 15.30

 

V Veliki Britaniji, ki se ponaša z enim najbolj rigidnih in krutih visokošolskih sistemov, je na dan pricurljala izpoved učitelja, ki razbija mite o superiornosti privatnih šol. Teh je na ozemlju Združenega kraljestva nemalo, omenjeni učitelj pa je po zaposlitvi na eni izmed njih kaj kmalu ugotovil, da ni vse tako rožnato, kot se pogosto prikazuje. Višja plača, manj učencev v razredu ter več dopusta – vsa ta pričakovanja so se izkazala za zmotna. V učilnici ga je namreč pričakalo kar 28 učencev, le nekaj manj, kot bi ga tam čakalo v javnih šolah. Razlog za to je namreč dejstvo, da se zasebne šole napajajo iz šolnin, zaradi česar se trudijo v razrede strpati kar največ otrok. Prav tako je opazil, da iz enakega razloga marsikatera kršitev, ki bi se drugje končala z izključitvijo, tukaj rezultira zgolj s pičlim opozorilom. Kar se tiče višje kvalitete izobraževanja – tudi ta se je izkazala za napačno. Kadrovske mobilnosti naj praktično ne bi bilo, nemalo profesorjev pa je na svojih mestih že dolga leta, kar vodi do apatije pri poučevanju in rigidnega učnega načrta.

 

Nič novega ni, da so ameriške šole obsedene z varnostjo in nadzorom. Nemalokrat smo namreč že poslušali o detektorjih kovin ob vhodu, do zob oboroženih varnostnikih in celo učiteljih s pištolami. George Mason University iz Virginije pa je tokrat naredila še dodaten korak na poti paranoičnega nadziranja lastnih učencev. Uvedli so namreč sistem biometričnega preverjanja šarenic. In to za vstop v prostore univerzitetne menze. Učencem bodo tako ob slikanju za študentske izkaznice digitalizirali vzorec očesne šarenice. Sicer je uradna razlaga za tovrstne novosti zagotavljanje prostoročnega in higieničnega vstopa v jedilne prostore. Učenci bodo tako lahko varno in brez skrbi pred okužbami sedli za jedilni mizo.

 

Nadaljujemo z novostmi iz domačih univerzitetnih tal, kjer se je včeraj za okoli 92.000 študentov začelo novo šolsko leto. Študentska organizacija Slovenije je vsem novim in starim študentom zaželela obilo študijskega uspeha, motivacije za učenje in raziskovanje ter neusahljive želje po znanju. Ob tej priložnosti so tudi opozorili na čedalje težji socialni položaj mladih v Sloveniji. Govorili smo z Žigo Schmidtom, predsednikom ŠOS, ki na vprašanje o študentski problematiki odgovarja:

(klik)

 

Vendar pa pri tem opozarja na možnost, da bodo ponovno naleteli na gluha ušesa:

(klik)

 

Prejšnji teden smo poročali o zakonski praznini, zaradi katere je več študentov dlje časa obiskovalo neakreditirane programe. Očitno je vsebinsko podhranjena tudi zakonodaja, ki ureja koruptivne prakse, saj je višje sodišče ugodilo pritožbi obrambe in oprostilo nekdanjega študentskega funkcionarja Željka Milovanoviča. Tega je ljubljansko okrajno sodišče februarja obsodilo zaradi dajanja daril za nezakonito posredovanje. Milovanovič je 1. julija 2010 bil zaloten, ko je študentskemu poslancu Marku Hozjanu ponujal 10.000 evrov podkupnine za neudeležbo njega in še desetih poslancev na seji krovne slovenske študentske organizacije. Seja zaradi tega ne bi bila sklepčna, s tem pa nova študentska ustava ne bi bila sprejeta. Vendar pa so višji sodniki razsodili, da študentska organizacija nima javnih pooblastil, da študentski poslanci niso uradne osebe ter da študentsko glasovanje ni uradno dejanje. Ker tako po mnenju višjega sodišča niso izpolnjeni znaki kaznivega dejanja dajanja daril za nezakonito posredovanje, je Milovanovič lahko odkorakal oproščen vseh obtožb. Študentski poslanci, ki prosto upravljajo z večmilijonskim proračunom, so tako očitno nad zakonom in brez kakršnegakoli zunanjega nadzora. Pri Žigi Schmidtu, aktualnem predsedniku ŠOS, smo se pozanimali o internih mehanizmih nadzora, ki jih premore študentska organizacija:

(klik)

 

Vlada na današnji seji ni pripravila pogajalskega izhodišča za oblikovanje plač javnega sektorja v prihodnjem letu. Dogovor, ki ga je pripravila prejšnja vlada, poteče ob koncu leta, v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja pa so že opozorili, da niso pripravljeni na dodatno zniževanje plač. O tem smo govorili z njenim predsednikom Branimirjem Štrukljem:

(klik)

 

Povprašali smo ga tudi, kaj se bo zgodilo v primeru, da vlada kljub opozorilom predlaga znižanje plač:

(klik)

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

 

Študentska organizacija Fakultete za Arhitekturo tudi letos organizira obisk arhitekturne konference "Dnevi Orisa". Konferenca bo potekala 18. in 19. oktobra v Zagrebu, na njej pa bo moč prisluhniti znanim arhitekturnim imenom, kot so Álvaro Siza, Dietmar Steiner, Gonçalo Byrne in ostalim. Karte so na voljo po subvencionirani ceni 25 evrov, za 53 evrov pa v paketu dobite še prevoz in nočitev.

 

ŠOU V Ljubljani in Zveza ŠKIS v okviru vseslovenskega krvodajalskega tedna organizirata krvodajalsko akcijo pod sloganom "Častim pol litra". Akciji se pridružujeta tudi ŠOU v Mariboru in ŠOU na Primorskem, v Ljubljani pa boste lahko svojo kri prispevali v torek, 7. oktobra med 7h in 14.30h ter v sredo, 8. oktobra med 7h in 16.30h. Vsi, ki imate pol litra krvi viška, se oglasite na Zavodu RS za transfuzijsko medicino na Šlajmerjevi ulici 6, kjer boste prejeli malico in simbolično darilo.

 

Sprejemanja podkupnine je zaradi neizpolnjenih znakov kaznivega dejanja bil oproščen Andrej G.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness