Zadnje septembrske novice

Oddaja
30. 9. 2015 - 14.00

 

V ponedeljek je v veličastni stavbi Univerze v Ljubljani na Kongresnem trgu potekala rektorska konferenca. Na njej je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič predstavila program dela oziroma načrt svoje ekipe na področju visokega šolstva in znanosti. Kot ponavadi je izpostavila nujo po krepitvi sodelovanja med izobraževanjem in gospodarstvom, ter v skladu z odprtimi mejami širom Evrope internacionalizacijo visokega šolstva. V luči tako imenovane begunske krize pa se je dotaknila pobude s strani rektorjev, da če bo potrebno, sestavijo učni načrt za pomoč prebežnikom. Gre predvsem za jezikovno usposabljanje in pravne nasvete beguncem, ki so že v Sloveniji. Ministrstvo pa sicer pripravlja spremembe zakona o visokem šolstvu, zato prisluhnimo ministričinim besedam, kaj lahko pričakujemo:

 

IZJAVA NA KLIK

 

Ter še izjava predsednika rektorske konference, sicer pa rektorja Univerze v Ljubljani, Ivana Svetlika:

 

IZJAVA NA KLIK

 

Aktualna sta torej prihajajoči zakon o visokem šolstvu, ki se ga pričakuje že nekaj let, končan pa naj bi bil do konca leta, ter vedno aktualno financiranje visokega šolstva. Letošnje šolsko leto bo še vroče!

 

Štipendije! V preteklem šolskem letu je bilo v Sloveniji podeljenih 57.335 štipendij, od tega kar 78 odstotkov državnih, Zoisovih je bilo 15 odstotkov, kadrovskih pa 6 odstotkov. Povprečna mesečna štipendija v Sloveniji je znašala 151 evrov, srednješolci so prejeli okoli 109 evrov mesečno, študentke in študenti pa približno 210 evrov.

 

Da stroški bivanja konstantno rastejo in da je sploh za tiste, ki študirajo, življenje in sam študij vedno bolj misija nemogoče, sploh kar se tiče finančnih zmogljivosti, je že vsem jasno. Lep primer tega pa je britanski študent, ki študira antropologijo na Londonski Univerzi. Jonathon Davey se je zaradi prevelikih stroškov študentskega bivanja iz Londona preselil na Poljsko, v mesto Gdansk. Ja, cenejše je prevažanje s Poljske, spanje v poceni hostlih v Londonu kot študentsko življenje blizu fakultete v Angliji. Še sreča, da jutri v Ljubljani vrata odpira študentski kampus!

 

V soboto, 26. septembra, je minilo točno eno leto od izginotja in domnevnega pokola 43-ih študentov v mestu Iguala v zvezni državi Guerrero na jugozahodu Mehike. V ta namen se je na ulicah Ciudad de Mexica v soboto zbralo več tisoč protestnikov, ki zahtevajo neodvisno preiskavo izginotja. Študentje namreč še vedno veljajo za pogrešane, navedbam oblasti, da je policija ugrabila študente, jih predala kriminalni združbi, ta jih je pa umorila ter zažgala trupla, pa nihče ne verjame.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

 

V prihodnjih dneh se nam obetajo najbolj kul študentske žurke v mestu! V četrtek, 1. oktobra, svoja vrata namreč odpira Študentski kampus v neposredni bližini Pivovarne Union. Isti dan se program začne že ob 13-ih in bo trajal dolgo v noč. Tekom dneva bomo izvedeli vse kar nas zanima o tem super projektu, zvečer pa nas čakajo nepozabni bendi, kot so Kingston in SARS. In to je šele uvod v 10-dnevno dogajanje. Tekom festivala se bodo odvili še razni dogodki, vse od športa, tiskovnih konferenc, stand up večerov in improlige do koncertov Modrijanov, Veselih Dolenjcev in še in še. Se vidimo na ŠOUfestu! Kaj točno se bo dogajalo na otvoritvi, pa boste izvedeli tudi, če boste poslušali Radio Študent.

 

Za konec pa še poziv vsem slušateljkam in slušateljem Radia Študent, da se tudi sami preizkusite na avdiciji najbolj kul radia v mestu! Razpis, kontaktni podatki in pogoji so objavljeni na naši spletni strani in na facebooku. Časa imate do 19. oktobra. Pohitite, priložnost zamujena, ne vrne se nobena!

 

V novo študijsko leto pogumno vstopa Tine.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness