Velimir Begić, podjetnik

Oddaja
31. 3. 2016 - 8.45

V tokratni Jugosferi, jutranji rubriki, ki nastaja pod okriljem Zavoda za prevajanje in povezovanje jugoslovanskih kultur YugoTranslate, gostimo podjetnika iz Kočevja, lastnika in direktorja podjetja LOS cestna oprema Velimirja Begića, kateremu je država ostala dolžna več kot milion evrov ... (PRVI DEL POGOVORA)

***

Povzetka iz spremnih besed Črta Kanonija in dr. Božidarja Flajšmana, ki bosta objavljeni v romanu Nova hiša in sevdalinke Janeza Pezlja, ki spremlja življensko usodo tokratnega gosta Jugosfera, Velimirja Begića. (Prevod hrvaške različice: Zavod YugoTranslate.)

Iz spremne besede dr. Božidarja Flajšmana

Velimir je iz bosanske vasi Gornja Ravska v Kočevje oz. Slovenijo, takrat obljubljeno deželo, prišel v času Titove Jugoslavije. V času razpadanja SFRJ se je boril za samostojno Slovenijo. Kmalu je sledilo trpko razočaranje. Velimir s sorodniki, prijatelji in znanci deli svoje življenjske izkušnje, vodi debate, dialoge, prijateljsko modruje in komentira propadanje oz. uničevanje podjetij, tajkunske posle, neučinkovito sodstvo, medije v službi kapitala in politike, kulturo, umetnost, parlamentarno demokracijo, globalizacijo, ki uničuje identiteto posameznih krajev in dežel, arhitekturne posege, analizira primerjavo med socializmom in kapitalizmom (med drugim ugotavlja, da se je v socializmu pretiravalo v dobro državljanov, v kapitalizmu pa se pretirava v njihovo škodo) in nasploh ocenjuje neoliberalno politiko kot politiko, ki pelje v razkroj države in ljudi. Stališča, ki jih bo marsikdo delil in se strinjal.

Iz spremne besede Črta Kanonija

Velimir smo mi! Vsi, ki smo verjeli obljubam novodobnih politikov, kako se nam bosta cedila med in mleko in kako uspešni bomo, če bomo krenili po samostojni poti. A ta pot je postala tako težavna, kot da bi bili naši vodiči sami slepci, ki stotnije dobro videčih vodijo po blatnih stezah nedaleč proč od betonskih in asfaltiranih, torej sodobnih, času primernih poteh, medtem pa pobirajo gozdne sadeže in jih tlačijo v svoje žepe. Preglednost  je postala floskula, s katero nam  vse vlade, kar smo jih do zdaj imeli, meglijo vid, da postanemo še mi slepci ali vsaj slabovidni za zdrave dražljaje in ekonomske priložnosti, ki se nam ponujajo na tej umazani in  blatni poti, po kateri sledimo  slepcem  zgolj zato, da bomo na koncu poti postali vsi umazani in popackani. Telesno in duševno. Seveda je Velimir tragičen lik. Tragičen zato, ker s svojo naivno poštenostjo, podkrepljeno s svojim družinskim poreklom /Beg, tur. – vodja/, ni uspel postati sinonim tistega, kar nas je navdajalo z upanjem in brezmejnimi pričakovanji. Avtor dela je v svojem dolgoletnem novinarskem poklicu postal pronicljiv opazovalec okolice in okoličanov. Skozi filigranski pogled na dogodke, ki so temeljito preobrazili naš pogled na preteklost in tudi na prihodnost, se zrcali Velimirjev antagonizem med dobrim in zlim, med poštenostjo in aroganco in med altruizmom in napuhom. Na površje slovenske politike je izvrgel ogromno jalovine za ceno nekaj zlatega prahu. Danes ostaja žlahten le še v spominih pronicljivih opazovalcev tedanjih dni in v besednem poveličevanju posameznikov, ki se z dejanskim stanjem duha politike nikakor ne bi želeli istovetiti ali Bog ne daj, poistovetiti.

***

Jugosfera se konstituira na valovih Radia Študent vsak četrtek ob 08.45.

Po 10-minutnem strnjenem "monologu" posameznega gosta sledi nagradna igra za knjigo oz. knjige po vaši izbiri iz številnih antikvariatov Založniško-knjigarniške družbe Antikvariat Cunjak, ki je podpornik Jugosfere

***

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness