Naši, vaši, tuji?

Oddaja
18. 1. 2012 - 14.00

Naši, vaši, tuji študenti in študentke? Sploh ni važno, ker imamo vsi pravico študirati!

Znanje nima državljanstva, je bil eden izmed napisov na plakatih, ki so se v rokah ogorčenih študentov in študentk v znak protesta včeraj sprehodili po Ljubljani. Nacionalna pripadnost je namreč postala eden izmed kriterijev pri podeljevanju državnih štipendij, saj je s 1. januarjem začel veljati novi Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Ena od novosti zakona je tudi, da bodo do državne štipendije po novem upravičeni le polnoletni dijaki in študentje, ki so hkrati tudi slovenski državljani.

Na tem mestu je vredno pripomniti, kako prav ima Étienne Balibar, ko opisuje novodobni evropski apartheid oziroma nasilje meja. V knjigi »Mi, državljani Evrope?« pravi, da mehanizmi, ki izključujejo iz državljanstva, hkrati vključujejo v ekonomijo in v druge strukture, ki jih je možno »upravljati«.

Podobno se dogaja našim študentom, ki nimajo slovenskega državljanstva. Nov zakon jih izključuje in jim onemogoča pridobivanje državne štipendije, hkrati pa Rektor in pristojna ministra razmišljajo o ustanovitvi posebnega sklada, v katerem bodo zbirali donacije različnih podjetij in iz katerega bodo potem tuji študentje črpali sredstva za svoj študij. Ob tem velja vsaj razmisliti o tem, kakšne dodatne pogoje bi morebiti podjetja lahko postavljala, ker so prispevala v sklad oziroma ali bodo štipendirala samo določene študente in študentke, ki študirajo samo na določenih študijskih smereh.

Za to, da nekateri študenti in študentke ne bodo več prejemali državnih štipendij, pa so verjetno najbolj odgovorni na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, ki so ta zakon v prvi vrsti sploh predlagali. Na njih smo se obrnili s prošnjo, da bi odgovorili na nekaj naših vprašanj, vendar so nam poslali le izjavo za javnost, ker nam sogovornika niso mogli zagotoviti.

V svoji izjavi ukinitev štipendij argumentirajo s tem, da slovenski državljani v drugih državah do državnih štipendij niso upravičeni. Zato menijo, da je potrebno prek bilateralnih sporazumov vzpostaviti načelo reciprocitete.

Med študenti in študentkami, ki jih bo sprememba zakonodaje seveda najbolj prizadela, smo na licu mesta naredili anketo. Vas zanima kaj so povedali?

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Gospod s vama,ili ti Hrist medju nama.Mnogo dobar je blagoslov,a i Biblija kaze:ti koji mislis da cvrsto stojis,pazi se da ne padnes.Cisto da se ne zaboravi,Gospodova rec ostaje doveka.Biblija kaze:sve je kroz Hrista,za Hrista i po Hristu.Ne hvaliti sami sebe,ne hvaliti se jedni drugima,jer sve je vase,a vi ste Hristovi,a Hrist je Boziji.U Gospodu i Bogom svojim hvalite se.Ugodno Bogu jeste ovo:u ljubavi i iz ljubavi dobra dela ciniti.Biblija kaze:radujte se u Gospodu,uvek se radujte u Gospodu,ovim stihom Bog hoce da kaze da ne treba da brinemo,a u redu je da pazimo jedni na druge.A sto se tice zrtava,ne treba da smo zrtve ti,ja,Rada,Pera,Jaca,Mika,Ana,Joca,Ivana,Tanja,Laza,Lepa i dr.Za one koji ne znaju,Hrist je ta prineta zrtva za sve nas jednom zauvek.Biblija kaze kakvi treba da budemo,ovim stihom:a jedni drugima budite blagi,milostivi,prastajuci jedni drugima kao sto je i Bog u Hristu oprostio vama.Gospodu i Hristu slava.Isus vas voli,Bog vas blagoslovio.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.