O Javni agenciji za raziskovalno dejavnost in nje nerazpisanem projektnem razpisu

Oddaja
26. 2. 2013 - 12.00

Nerazpisani razpis, ali kako smo na Javni agenciji za raziskovalno dejavnost iskali fantoma, ali drugače, kako so potencialni prijavitelji čakali Godota.

Na čakanje sredstev, dodeljenih iz javnih razpisov, smo se že privadili. Privadili smo se tudi na to, da se med razpisi spreminjajo razpisni pogoji. Na to, da obljubljenega razpisa ni, pa se očitno še nismo privadili povsem. Če vse prejšnje opombe morebiti neposredno ne letijo na Javno agencijo za raziskovalno dejavnost, pa vsekakor leti tista o nerazpisanem razpisu.

Pojasnimo. V preteklosti je bila praksa, da je Javna agencija vsako leto objavljala Javni razpis za financiranje ali sofinanciranje raziskovalnih projektov. Zadnji objavljeni je bil leta 2011, nanašal pa se je na sofinanciranje raziskovalnih projektov za leto 2012. Potem je prišlo leto 2012, v katerem je sicer bila objavljena napoved razpisa za financiranje in sofinanciranje raziskovalnih projektov, datum izida razpisa pa se je počasi pomikal proti zadnjemu mesecu preteklega leta. Nakar je napoved razpisa izginila. Vsaj s spletne strani.

Zadeva ni tako nedolžna, predvsem zaradi potencialnih subjektov, ki bi se na ta razpis lahko prijavili. V zadnjem realiziranem razpisu je namreč navedeno, da se na razpis lahko prijavi vsaka pravna ali fizična oseba, ki je vpisana v zbirkah podatkov o izvajalcih raziskovalne in razvojne dejavnosti pri agenciji. S to navedbo se zajame dokaj širok spekter potencialnih prijaviteljev.

Kot druga pa je bila pomembna tudi finančna teža razpisa, ki je v zadnji izvedbi znašala enajst milijonov evrov. Ta denar je bil Javni agenciji dodeljen s strani resornega ministrstva, torej superministrstva, ki pa se je, glej ga zlomka, odločilo varčevati. Tako so v proračunskih projekcijah ter tudi dejanskih izvedbah Javno agencijo za raziskovalno dejavnost oklestili za nekaj deset milijonov evrov. Vendar je to lahko že čisto druga zgodba.

Predlagamo, da prisluhnete krajšemu pogovoru z doktorjem Janezom Slakom, namestnikom direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Celotni oddaji lahko prisluhnete, če kliknete "predvajaj".

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.