Evropska "skupna" kmetijska politika

Oddaja
stop ttip
17. 11. 2015 - 12.00

V današnji oddaji smo vam pripravili intervju z Emilom Erjavcem, agrarnim ekonomistom in profesorjem na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Z njim smo govorili o problemih evropske, tako imenovane, Skupne kmetijske politike in globalnih vplivih na njo.

________________________________

Kmetijske in rokodélske novice.

Na svetlobo dane od c. k. kmetijcke družbe. № 45.

V srédo 6. Listopada. 1844.

Kmetijske opravila v mescu Listopada.

 

Če je še kaj répe, kapusa, korenja ali pése na polju, ne odlašaj, dokler se ti lépo vreme ponuja, domu spraviti, de ne boš škode terpel. Če ni mraza, in ako le vreme perpusti, sej pšenico. Težko sevnate njive spraši, de jih mraz bolj prevzame, na spomlad se dajo ložej prevléči. Divjake za cépljenje okoli noviga mésca zasadi.

Čebéle od zdaj pred premrazenjem varvaj. Živino na pašo ne goni več, in v hlevu luknje zamaši, de bo v hlevu bolj gorko. De boš s klajo lahko shajal, prevdari zdaj: koliko glav živine boš redil, in koliko za vsako glavo ti bo potréba, de ti klaje zmanjkalo ne bo.

Ob sončnih dnevih hrame in klete prevetri, sadje na policah razloženo večkrat prebiraj. Pota in céste popravljaj, luže in grabne potrébi, in blato na puste njive ispeljavaj. Po svetim Martini je pravi čas lés sekati za posode in za strope. Z brinovim lésam po hiši večkrat pokadi, de se zapert zrak zboljša.

 

 

Kilavo-semenske novice.

Na svetlobo dane od zbrane ekipe na Radiju Študent.

V torek 17. novembra 2015

Vrtičkarska opravila v mescu novembru.

Kljub temu, da se zdi, da je zima že za prvim naslednjim ovinkom, je še vedno priložnost, da se na kmetijskih površinah kaj postori. Čas je, da zaključite s pobiranjem jabolk in hrušk. Bodite pozorni, da skladiščite samo nepoškodovano sadje, da ne bo prišlo do razvoja gnilobe. Preglejte tudi ostalo ozimnico, predvsem krompir, buče in čebulo ter redno odstranjujte vse, kar gnije. Kodrasto endivijo in eskarjolko lahko shranimo v kleti tako, da šope koreninske grude postavite enega poleg drugega v zabojčke. Solato, motovilec, blitvo in špinačo pa lahko ohranite na vrtu tako, da jo zaščitite z zimsko agrokopreno.

Do prve zmrzali lahko še vedno sadite grmovnice, drevesa in čebulnice. Pomembno je tudi, da zemlja ni prepojena z vodo, saj lahko zmrzal zdaj-zdaj pride.

November je tudi čas, ko lahko pričnete obrezovati jablane in hruške. Ostale prezimovalce pa pripravite na mraz: občutljive začimbnice in drevje zaščitite z dračjem in listjem.

___________________________________________

Gibanje kot pogoj svobode: Razmišljanja o begunski situaciji: https://www.facebook.com/events/874011776039647/

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.