Ne kliči 113

Ne kliči 113

Oddaja
18. 8. 2015 - 12.00

Izjava Anarhistične pobude Ljubljana glede Zokijeve kampanije #človek le eno mesto imaš. Sledi intervju s strani berlinskih tovarišev v katerem člani mreže Reclami the Fields napovedujejo srečanje v Wals-u, kjer se bodo pridružili kampaniji proti mega-zaporom, ki jih želijo uvesti in pojasnili kako je ta boj povezan s prehrambeno suverenostjo in dostopom do zemlje.

Sledijo napovedi in seveda pjansko veganski nasvet.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ne kliči 113!

Odjebi marketing mestnih oblasti

Dejanski namen MOL-ove kampanje proti vandalizmu Človek, čuvaj svoje mesto, samo eno imaš ni vzpostavljanje občutka varnosti v mestu ali ureditev mesta po željah in potrebah njegovih prebivalcev. Nasprotno, s kampanjo mestne oblasti urejajo mesto v skladu s potrebami kapitala in ščitijo ideologijo privatne lastnine.

Lepe fasade lepo molčijo

Sterilno urejeno mesto je podoba, ki zakriva realnost družbenih odnosov in razmerij moči ter namesto teh postavi iluzijo harmonične družbe in napredka. Poleg tega je to podoba, ki omogoča nadaljnjo komercializacijo mesta – privatizacija javnega prostora, ulični oglasi, elitni bari, restavracije, diskoteke ipd., ki spodbujajo potrošnjo, vlaganje v nove »razvojne« priložnosti in razvijanje »kreativnih industrij«. Z drugimi besedami, podoba zgolj prikriva totalno poblagovljenje mesta kot potencialnega prostora za vse.

Ogabnost kampanje #Človek je predvsem v tem, da nas ščuva na sočloveka. Drug drugemu naj bomo policaj, drug drugega naj nadziramo – in to prek lične, moderne aplikacije. Mokre sanje totalitarnih režimov.

Kampanja proti vandalizmu niti ne poskuša prikriti svojih namenov, saj jasno poziva k prijavljanju primerov »vandalizma« in ovajanju soljudi. S tem poskuša disciplinirati prebivalke in uporabnice mesta, da vsako izmed nas pretvori v ovaduha, policaja in služabnika oblasti. Njen učinek je ponotranjenje represije v samorepresijo. Njena najbolj očitna oblika manifestacije pa sta kriminalizacija in represija.

Čiste stene, mrtvo mesto

Sistem že ves čas učinkovito uporablja tudi medijsko mašinerijo serviranja podob in idej, ki brezkompromisno in dosledno vsiljuje oblastni diskurz, ki vsakršno neulovljivo, nepodredljivo, alternativno izven-in-proti-sistemsko delovanje (kaj šele takšno, ki razkriva bistvo privatne lastnine in namere oblastnikov) z uveljavljenim jezikom sistema označi za vandalizem, mazaštvo, ekstremizem. Grafitiranje, neprijavljeni protestni shodi, druženje pred Križankami v času koncertov, neplačevanje parkirnin, nedosledno ločevanje odpadkov, zasedba opuščenih objektov in drugo dejanje postane kriminalizirano in preganjano: s policijo, oboroženim mestnim redarstvom, ki lahko kazunje prebivalce, z neštetimi nadzornimi kamerami (ki igrajo vlogo tako v funkciji pregona kot v funkciji samodiscipliniranja), s socialno službo, z deložacijo, rubežem, s finančnim izčrpavanjem, z zaporom.

Za sistem, ki priznava samo eno dogmo – dogmo privatne lastnine – je vsakršno delovanje, ki ji ni podrejeno, vandalizem. Za sistem, čigar edina vrednota je profit, smo vsi, ki je ne sprejemamo (ali pa si enostavno ne moremo privoščiti dragih najemnin ali drage kave v elitnem središču mesta), vandali in vandalke.

Grafiti, ki ne pristajajo na dovoljene površine za grafitiranje, so izraz kreativnosti. So eden od izrazov žive sile in odtisi upora proti razčlovečenju, odtujitvi, negotovosti in strahu, ki jih vzpostavlja ta sistem. So izraz zavrnitve pravil vnaprej določene igre, ki ne omogoča ugovora; izraz družbenega konflikta, ki izhaja iz vsakodnevnega izkoriščanja, prekerizacije naših življenj, nadzora in represije nad njimi. Tem izrazom se ne bomo odpovedali – dodatno jih bomo zaostrili, še bolj bomo ojačali glasove zatiranih.

Fasade »najlepšega mesta na svetu« ne morejo prikriti družbenih konfliktov, ki izhajajo iz protislovij kapitalistične družbene ureditve. Družbenega opustošenja ne morejo prikriti lepi nasmehi z jambo plakatov. Tej družbeni ureditvi so dnevi šteti. Vandalke, zgradimo svet po meri vsakogar! S popisanimi fasadami!

 

Svet za vandalizem Anarihistične pobude Ljubljana

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Srhljivo...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness