SKUPNI POZIV SINDIKATOV in DRUGIH DRUŽBENIH ORGANIZACIJ

Mnenje, kolumna ali komentar
Anonymous
15. 5. 2020 - 18.00

Vse pogosteje se soočamo z napadi in pritiski na sindikalne zaupnike. Na ljudi, ki se za skupno dobro borijo za delavske pravice v svojem kolektivu in opozarjajo na kršitve znotraj svoje delovne organizacije. 

Sindikat so aktivni in povezani člani, zaupniki pa tisti, ki jih organizirajo in držijo skupaj. Vodstva podjetij to prekleto dobro vedo, zato pritiskajo nanje, jih ovirajo in šikanirajo. Tistih, ki se ne pustijo disciplinirati in boj nadaljujejo, pa se skušajo znebiti. 

Predsednik sindikata VIR Prodnik Tomaž Ličen in podpredsednik sindikata Blaž Jazbec sta letos v januarju ustanovila nov sindikat VIR Prodnik v Javnem komunalnem podjetju Prodnik z namenom, da bi se končno odpravilo nezakonito stanje v zvezi z agencijskimi delavci v JKP Prodnik. Od takrat naprej sta bila konstantno šikanirana zaradi svojega boja za sodelavce, ki delajo v JKP Prodnik preko agencije. Tako so po podjetju konstantno krožile grožnje in diskvalifikacije, in sicer da gre za »zdraharja« in da naj se delavci raje ne včlanijo v njun sindikat, če hočejo obdržati službo oziroma če nočejo biti sankcionirani. Že nekaj mesecev je v zraku torej visela grožnja, da se tudi njima obeta, da ju bodo vrgli iz podjetja, če ne nehata s svojim bojem za agencijske delavce. To se je začelo kmalu udejanjati tudi v praksi. Tomaž in Blaž sta namreč po naših podatkih edina delavca, ki sta v zadnjih letih v JKP Prodnik dobila opozorili pred odpovedjo. Opozorilo pred odpovedjo pa je pogoj za odpoved delovnega razmerja iz krivdnih razlogov, kar jima sedaj tudi grozi. 

Nič ne pomaga, da gre za izmišljene očitke ali očitke, ki ne predstavljajo takšne teže, da bi zanje pravno upravičeno dobila opozorilo pred odpovedjo. Ampak na žalost je naša sodna praksa takšna, da proti opozorilom, pred samo odpovedjo ni pravnega sredstva. Blaž Jazbec je dobil opozorilo pred odpovedjo v začetku marca, Tomaž Ličen pa v začetku aprila 2020, torej le nekaj tednov po tem, ko sta februarja 2020 na direktorja Prodnika poslala dopis, v katerem zahtevata odpravo kršitev v zvezi z agencijskim delom. V JKP Prodnik je namreč kar okoli tretjina vseh delavcev agencijskih. In ti niso enako plačani kot njihovi kolegi, ki so zaposleni neposredno v JKP Prodnik, čeprav je delovno pravo jasno, da morajo biti delavci za enako delo enako plačani. Poleg tega je nezakonito že samo dejstvo, da ima JKP Prodnik agencijske delavce na določenih delovnih mestih, kjer je delo stalno in dolgoročno potrebno. Da je pri agencijskem delu v JKP Prodnik nekaj hudo narobe, priča dejstvo, da nekateri delavci isto delo opravljajo preko agencije že več kot petnajst let.

In ker s svojim bojem za kolege iz agencije nista prenehala, je sledila že tolikokrat videna zgodba v slovenskem sindikalnem prostoru. Po številnih sindikalnih borcih – Jani Poljanšek iz družbe Helios, Mariji Likar iz Sava Hoteli Bled, Rajki Tomić iz družbe Aktiva čiščenje, Alešu Hogetu iz družbe Kovinoplastika Lož, Miletu Zukiću iz Zavarovalnice Triglav, Marjani Mrak iz Komunale Bled, Endreju Mesarošu iz družbe Arriva, Mladenu Joviću iz Luke Koper, Romanu Repniku iz Adrie Tehnike in Dejanu Paski iz Srednje šole za oblikovanje Maribor, če naštejemo najbolj znane – sta sedaj tudi sindikalista Ličen in Jazbec pred tem, da zaradi svojega boja za sodelavce in zaradi opozarjanja na nepravilnosti znotraj JKP Prodnik izgubita službo. Namreč, v ponedeljek, 11. maja 2020, sta dobila vabilo na zagovor pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov. Zagovor sta imela v petek, 15. 5. 2020, ob 10.00, sedaj pa čakata na odločitev direktorja o tem ali ju bo odpustil ali ne.

Tako smo priča nesprejemljivi situaciji. Namesto da bi direktor Marko Fatur začel reševati nezakonito stanje v zvezi z agencijskim delom v delovni organizaciji, kateri načeljuje, se je odločil, da vrže na cesto tiste, ki opozarjajo na nepravilnosti. Tako je marca iz JKP Prodnik odstranil že tri agencijske delavce, ki so bili med najbolj aktivnimi v boju za ureditev agencijskega dela. Ker to ni zaleglo, pa se je odločil, da se posluži še skrajnega koraka, ki omogoča več možnosti, da doseže svoj namen. In sicer, da vrže na cesto sindikalista in tako obglavi sindikalni boj v JKP Prodnik. Recept, ki je uspel že v mnogih družbah. Namreč, kljub temu, da smo prepričani, da bosta sindikalista Ličen in Jazbec zmagala na sodišču in dokazala, da je preteča odpoved nezakonita, bo cilj dosežen. Da pride do pravnomočne sodbe, lahko traja v najboljšem scenariju eno leto. Bolj realno pa je prišteti še kakšno leto več. In v tem času se v večini primerov sindikalni boj razbije. Tako se sindikalisti vrnejo v organizacijo, v kateri so člani dobro dojeli signal, kaj se zgodi, če se borijo za svoje pravice. 

Čas je, da sindikati in druga gibanja, društva, stranke ter iniciative rečemo temu jasen in odločen NE! NE odpuščanju sindikalistov! NE zatiranju agencijskih delavcev! NE samovolji direktorjev! In da se končno v delovno-pravno zakonodajo že sprejme zaščita, ki bo preprečevala, da se sindikaliste meče na cesto. Namreč, direktorja Faturja ne bo bolelo, tudi če izgubi tožbo, saj bo stroške pokril iz javnega denarja. Iz žepov občanov Mengša, Trzina, Domžal, Lukovice in Moravč. Namen razbitja sindikalnega boja pa bo v dveh letih odsotnosti sindikalistov v kolektivu dosežen. Zato se mora končno že sprejeti ureditev, da sindikalist ne izgubi službe, dokler sodišče ne odloči tako. S tem bo dosežen namen, da se sindikatov ne more razbiti z metanjem sindikalistov na cesto na podlagi izmišljenih ali ne dovolj trdnih kršitev. 

DA delavskemu boju v JKP Prodnik! DA boju za agencijske delavce tukaj in drugod! DA takojšnji prekinitvi postopka odpovedi Blažu Jazbecu in Tomažu Ličnu! DA neposredni zaposlitvi vseh agencijske delavcev! In DA spremembi delovno-pravne zakonodaje za realno zaščito sindikalistov. NE krivici, DA pravici! Sindikalni pozdrav!

 

Podpisniki poziva:

1. Sindikat VIR Prodnik

2. Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije

3. Območna organizacija ZSSS Gorenjske

4. Sindikat poklicnega gasilstva Slovenija

5. Gibanje za dostojno delo in socialno družbo

6. Sindikat GLOSA

7. Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenija

8. Svobodni sindikat Slovenije

9. CEDRA – Center za družbeno raziskovanje

10. Sindikat žerjavistov Pomorskih dejavnosti (SŽPD)

11. Sindikat Zavarovalnice Triglav OE KP, ZSSS 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Sindikalno zaupništvo, še posebno, če je neutemeljeno ali navidezno, je lahko tudi krinka za kršenja pravilnikov in element korupcije. Na primer: sindikalna zaupnica dr. U. Opara Krašovec nenadoma ni več sindikalna zaupnica ljubljanske univerze s Faksa za elektrotehniko. Zakaj? Ali mogoče ne bi smela biti zaupnica že prej? Predsednik Sindikata UL pa vztrajno skriva informacije in se dela neumnega ....

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness