Identiteta na propuhu

Oddaja

Razgovor s Corinne Brenko u Muzeju novejše zgodovine Slovenije o projektu Identiteta na prepihu:

 

_____________________________________________________

 

Vprašanje migracijskih procesov je eden pomembnejših sodobnih družbenih izzivov. Spodbuja razmislek o nas, naših identitetah, pripadnosti, drugačnosti, izključevanju/ vključevanju, multikulturnosti in odnosu do drugih znotraj koncepta nacionalne države. Migracije niso fenomen zadnjega stoletja, temveč so stare toliko kot človeštvo samo. Toda, kako danes razumemo te procese?

V tem kontekstu, Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS) raziskuje zgodbe ljudi in njihovih potomcev, ki so se iz bivših jugoslovanskih republik preselili v Slovenijo v času med drugo svetovno vojno in osamosvojitvijo leta 1991.

Ali tvoji predniki izvirajo iz območja Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne Gore, Kosova ali (Severne) Makedonije? Radi bi slišali tvojo in zgodbo tvojih prednikov!

Piši nam na naslov: corinne.brenko@muzej-nz.si in pošlji zgodbe, fotografije predmetov in stvari, ki predstavljajo pomembne gradnike tvoje osebne identitete ali ponazarjajo pomenljive dogodke tvojega osebnega življenjskega potovanja!
  

MNZS sodeluje pri mednarodnem projektu Identiteta na prepihu: Identity on the line (I-ON), ki ga finančno podpira program Evropske Unije, Ustvarjalna Evropa. V tem obsežnem projektu sodeluje šest evropskih držav. Poleg Slovenije še Hrvaška, Švedska, Norveška, Danska, Poljska in Litva s katerimi skupaj raziskujemo dolgoročne posledice različnih migracijskih procesov, prostovoljnih ali prisilnih, ki so se zgodili v Evropi v zadnjem stoletju. Naslanjajoč se na podobne pristope in izhodišča, bodo muzejske in raziskovalne ustanove, ki sodelujejo v projektu, preučevale migracijske procese, ki so zaznamovali zgodovino posameznih držav. Ob zbiranju predmetov in pričevanj, ki bodo tvorili lokalne razstave, pa bomo ustvarjali prostor za odstiranje občutljivih osebnih zgodb obenem pa osvetlili številna vprašanja, ki so doslej ostala nenaslovljena.

Kasneje bomo pa glavne ugotovitve še povzeli v mednarodni potujoči skupni razstavi.

S pošiljanjem zgodb in fotografij se strinjaš z njihovo objavo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Naknadno te bomo kontaktirali, če bodo predmeti vključeni v zbirko Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

 

 

Emisija Mali granični prijelaz provedena je uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness