Erdogan, Juncker in Tusk

Oddaja
erdogan, juncker in tusk
19. 2. 2016 - 17.40

Nedavno je v javnost prišel zapisnik tajnega sestanka med turškim predsednikom Racepom Tayyipom Erdoganom, predsednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerjem in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. Sestanek se je zgodil po G20 srečanju, ki je potekalo v turški Antaliji 15. in 16. novembra. Iz zapisnika smo pripravili rekonstrukcijo sestanka. Dodajamo opombo, da ne gre za politično satiro.

Erdogan je evropskima kolegoma najprej pohvalil prijateljsko in plodno srečanje 5. oktobra in poudaril napredek pri migracijah in boju proti terorizmu…

 

Erdogan: "Pa vendar Evropska unija še ni odprla nobenega nerešenaga pristopnega poglavja. Niti 15., 17., 23., 24., 25. ali 31. Z A O S T A J A M O! Kaj bi še lahko storili?"

Pripovedovalec: Tudi Tusk se je zahvalil za odlično organiziran vrh G20…

Tusk: "Bilo je iiizjemno. Naredili smo velik napredek pri evropsko-turških odnosih in se strinjali, da nadaljujemo z delom na migracijski krizi in revitalizaciji pristopnih pogovorov. Pomembno je, da se strinjamo glede pristopnega načrta, podpreti ga mora namreč osemindvajseterica držav članic, ki stojijo za mano. Pripravljeni smo na naslednje srečanje 29. novembra, a najprej se moramo dogovriti o načrtu."

Pripovedovalec: Juncker se strinja s Tuskom:

Juncker: "Tudi jaz bi izpostavil napredek, vendar pa bi morali biti vsi ti elementi, migracije, pristop, vize in tako dalje, na vse to bi morali gledati kot na en paket. V osnovi se osemindvajseterica strinja s pristopnim načrtom. Spremeniti moramo še ad referendum v sporazum, takoj ko bo mogoče. Še ta teden moramo pripraviti gradivo za vrh osemindvajseterice in Turčije. Nekaj članic moramo še prepričati. Glede poglavij pa, Komisija jih bo odprla nekaj, takoj ko bo mogoče. Poglavje 17 se bo zgodilo. Vsa ostala bomo rešili s kakšno dobro gesto za Ciper."

Tusk: "Treba je poudariti pomembnost, da bo Vrh uspešen. Za to pa potrebujemo karseda veliko jasnost. Na primer, govorili smo o 3 miljardah evrov v obdobju dveh let, vendar sem šele SEDAJ izvedel, da Davatoglu hoče 3 miljarde letno."

Zunanji Minister: "Tule je interni dokument Evropske komisije. Tukaj piše 3 miljarde na leto!"

Juncker: "Komisija je imela 500 milijonov evrov že pripravljenih. Za ostalo bo prosila države članice. Predlog lahko dosežemo naslednji torek."

Erdogan: "Bo predlog 3 ali 6 miljard?"

Juncker: "3."

Erdogan: "Turčija tako ali tako ne potrebuje denarja Evropske unije. Kadarkoli lahko odpremo meje z Grčijo in Bolgarijo, begunce pa natrpamo na avtobuse. Če se pogovarjamo o treh miljardah, lahko kar zaključimo diskusijo. Grčija je dobila več kot 400 miljard evrov med gospodarsko krizo. Nekaj tega denarja bi morali investirati v vzpostavitev varnega območja v Siriji, kar bi rešilo vse probleme z begunci."

Juncker: "Komisija od Turčije ni nikoli prejela formalne prošnje za denar. Še več, ko govorite o 8 miljardah, porabljenih za begunce, je bilo to za čas štirih let, in mi …"

Erdogan: "Toliko denarja smo zapravili samo za taborišča. Turčija pristopa humanitarno. Moje hčerke so obiskale begunce na jugu in se vrnile razjokane. Gutteres je rekel, da ni nikjer videl lepših taborišč kakor v Turčiji."

Tusk: "Imel sem priložnost obiskati enega izmed taborišč in lahko potrdim, da so res impresivna. Ampak dokapitalizacija Grčije ni bila namenjena samo reševanju Grčije, temveč evra: torej celotnega evro območja. Teh dveh vsot ne moremo tako zlahka primerjati …"

Erdogan: "Tukaj pa se gre za Schengen, še en evropski projekt!"

Tusk: "V obzir je treba vzeti težavno situacijo v Evropski uniji. Nekatere od držav članic so bile celo pripravljene zapreti Schengen. Še posebej po Parizu! Če ne moremo vsem pokazati, da bo dogovor kmalu dosežen, bodo stvari postale dramatične. [iskreno] In res si z vami želimo skleniti dogovor."

Erdogan: "Kako se boste soočili z begunci, če kmalu ne sklenemo dogovora. Jih boste pobili?"

Tusk: "Evropska unija se lahko naredi manj privlačno za begunce, a to ni rešitev, h kateri stremimo."

Erdogan: "EU bo soočena z več kot samo enim mrtvim dečkom na obalah Turčije. Deset, petnajst tisoč jih bo. Kako se boste odzvali na to!? Vzrok za napade v Parizu ni nič drugega kot revščina in izključenost. Ti ljudje so neizobraženi in v Evropi bodo ostali teroristi. Borimo se proti Daešu, kurdski PYD in vsem."

Juncker: "Če Schengen razpade, potem tudi ne bo brezvizumskega režima za turške državljane. Z vsako državo se boste morali pogajati posebej. Turčija drži v rokah ključe, a če ne bomo spoštovali dogovora s 5. oktobra, bomo morali iskati drugačne rešitve. Upoštevajte, da smo zavlačevali z objavo poročila o napredku Turčije do konca vaših volitev. In za odlog objave so nas kritizirali. Ko pride do denarja, z Donaldom ne moreva v nedogled spreminjati številk. Potrebujemo jasnost. V dveh tednih. Dogovorili smo se, da bomo odprli novo poglavje."

Erdogan: "Zavlačevanje objave poročila Stranki za pravičnost in razvoj ni pomagalo zmagati volitev. V vsakem primeru je bilo poročilo navadna žalitev. Kdo ga je pripravil? Kako lahko sploh pridete ven s tem? To ni prava Turčija. Do mene ni nihče prišel, da bi vam povedal resnico. Zaradi takih poročil večina turkov noče v Evropsko unijo. In še enkrat - kljub dobremu napredku ni bilo odprto nobeno poglavje v pristopnih pogajanjih. Udeleževali smo se evropskih vrhov, ampak zadnjih 11 let se nočete niti pokazati z nami v javnosti. In zadnjih 5 let ni bilo odprto nobeno novo poglavje."

Juncker: "Z objavo poročila smo zavlačevali na vašo prošnjo. Zakaj bi sicer bili pripravljeni prenašati kritike. Mislil sem, da hočete biti spravljeni z Evropsko unijo. Sedaj se počutim prevaranega. Res smo se soočili z izzivom."

Erdogan: "Imenujte mi eno stvar, ki ste jo do sedaj naredili za Turčijo. Samo eno stvar!"

Juncker: "Viri so zbrani. Pripravljeni smo se premakniti k pristopu. Vzpostavitev brezvizumskega režima bo pospešena, ampak takih odločitev EU ne sprejema zlahka."

Erdogan: "EU do sedaj ni naredila ničesar za Turčijo. Denar bo šel beguncem in ne Turčiji. Še več! Za to porabljate predpristopna sredstva. (Ne vem, ali so turška?) To vse skupaj ni nič! Sploh nobenih poglavij. Čakamo že 53 let. Vi se norčujete iz nas!"

Juncker: "V času teh 53 let Turčija NA PRIMER ni bila vedno demokracija."

Erdogan: "Niti nista bili to Nemčija in Velika Britanija. Kar je vodilo do velike vojne. Niti niso bile Grčija, Španija, Portugalska in tako naprej. In nikar ne primerjajte Turčije z Luksemburgom: cel Luksemburg je kot eno samo mesto v Turčiji."

Juncker: "Vrnimo se h glavni temi. Dogovor mora biti končan v 15 dneh. Trdo garamo, vas pa smo v Bruslju obravnavali kot princa."

Erdogan: "Kot princa? Jaz ne reprezentiram NEKE države tretjega sveta."

Juncker: "Evropska unija ni imela nikoli vrha 28+1, ampak za Turčijo smo to pripravljeni storiti."

Erdogan: "Seveda, jaz bi storil isto. Ampak na mečite mi tega naprej. Jaz predstavljam 80 miljonov ljudi. Takšen govor iz Junckerjevih ust je nespoštljiv. Govorimo in govorimo, o poglavjih pa nič. Mislim, da preprosto nočete imeti Turčije v EU. Ampak potem nam to povejte direktno. [porogljivo] In Juncker misli, da nam je njegovo zavlačevanje poročila prineslo zmago na volitvah! Od nas hočete samo, da vam zadržimo begunce."

Tusk: "Pa bodimo pragmatični, no. Devetindvajsetega novembra potrebujemo dogovor. Ta diskusija ne pelje nikamor. Kar se tiče denarja, je Nemčija samo v tem letu porabila 6 miljard evrov za begunce. In Evropska unija bo vsega skupaj porabila okrog 50 miljard evrov za begunce. Bodmo no fer drug z drugim. Vsi smo naredili veliko. Nehajmo si podajati žogico sem in tja in bodimo produktivni. Zatorej vas rotim, naredimo korak naprej. V petek oziroma soboto se bom moral odločiti, ali sklicat vrh ali ne. Ni lahko prepričati držav članic o nuji, da plačujejo za begunce glede na visoke domače stroške. Nočem zavajati, ampak sprevideti morate, da je EU zelo komplicirana. Vseh 28 držav se mora strinjati. Odločitev o pristopu moramo sprejeti pred soboto."

Zunanji minister: "Timermans lahko pride kadarkoli. Z njim smo sodelovali uspešno in v dobri veri. Konsenza še ni, a smo mu bližje. Ampak 3 miljarde evrov je žalitev. Pogovoriti se moramo tudi o prerazporeditvenih kvotah. Merklova je govorila o spremembi ilegalnih migracij v legalne, a nam ni podala nobenih številk. Naj pride Timermans. Če se dogovorimo z njim, naj bo vrh sklican, če ne, ne."

 

Pripovedovalec: Juncker je potrdil, da bo spet poslal Timermansa. S tem se je sestanek zaključil.

Dodajmo še nekaj opazk. Priimek Timmermans se najverjetneje nanaša na nizozemskega diplomata in politika, trenutno podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa. Prav tako je z Gutteresom najverjeneje mišljen portugalec Antonio Gutteres, ki je do konca lanskega leta v Združenih narodih zasedal položaj visokega komisarja za begunce.

Izpostaviti velja tudi retoriko Junckerja in Tuska glede beguncev. Na začetku sestanka dosledno uporabljata izraz migracije in migranti. Begunci jih poimenujeta šele potem, ko se sestanek razplamti.

Na dobre odnose med vladajočimi v EU in Turčiji zagotovo pokaže tudi dejstvo, da je Evropska komisija zavlačevala z izdajo poročila o napredku Turčije do konca tamkajšnjih volitev.

Nevladne organizacije so takrat izrazile bojazen, da bosta EU in Turčija sprejeli umazan dogovor, najvišjo ceno zanj pa bodo plačali begunci. A glede na zadnje jezne odzive turškega premierja lahko slutimo, da pogajanja ne tečejo gladko. Nedavno je postavil ultimat Združenim državam Amerike, naj izberejo med Turčijo in Kurdi, nato pa je še potrdil pristnost poslušanega zapisnika in potrdil svoje grožnje s stampedom beguncev v Evropi.

Očitno so bila pogajalska izhodišča EU dovolj trhla, Juncker in Tusk pa sta premešela dovolj megle, da bo Erdogan navsezadnje le opustil želje po vključitvi v Evropsko unijo.

 

Original zapisnik: https://www.rebelmouse.com/muschelschloss/1592605315.html

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Malo ste zgrešili z interpretacijo govora, slišate je kot nekakšna slaba pravljica. Morda malo več poudarka na avtentičnosti v prihodnje?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness