Izjava po koncertu Legit-Shit

Izjava po koncertu Legit-Shit

Mnenje, kolumna ali komentar
24. 5. 2017 - 17.30

Tudi glede dogodka Legit Shit v Študentskem Kampusu so se - kot že kdaj v zgodovini 48 let stare, neodvisne študentske radijske postaje - v javnosti pojavila določena ugibanja in namigi o tem, da se je Radio Študent prodal in prelomil s svojimi koreninami.

Radio Študent - kot od ustanovitve naprej iz javnih študentskih sredstev subvencionirana nepridobitna radijska postaja - že dve leti zapored dobiva s strani ustanovitelja Študentske organizacije Univerze v Ljubljani zgodovinsko rekordno nizko sofinanciranje. Še leta 2014 je bil RŠ za svoje osnovno delovanje upravičen do 220 000 evrov iz proračuna ŠOU, lani pa zgolj do 150 000 evrov in letos zgolj do 152 000 evrov. In edini način, na katerega smo lahko prišli s Študentsko organizacijo do skupnega jezika glede tega, da bi bila ta sredstva že letos nekoliko večja, je bil ta, da skušamo to doseči preko projektnih sodelovanj.

Tako pri projektu Legit Shit kot pri ostalih projektnih sodelovanjih s ŠOU ima Radio Študent zagotovljeno vso vsebinsko avtonomijo. Pri oblikovanju programa koncertnega dogodka (t)rap senzacij smo poiskali skupno točko med vsebinami RŠ in glasbo za splošnejšo študentsko ter mlajšo populacijo, ki jo definitivno smatramo kot del ciljne publike Radia Študent. Tovrstna projektna sodelovanja sicer ne morejo predstavljati dolgoročne in celostne rešitve za finančno ter institucionalno situacijo Radia Študent. Prav tako pa projektna sodelovanja ne morejo postati prevladujoč trend razreševanja nezadostnega in nestanovitnega sistemskega sofinanciranja obstoja ter razvoja RŠ. Nasprotno, Radio Študent potrebuje sredstva za svojo temeljno dejavnost, za ustvarjanje neodvisnega radijskega programa. Toda pri vseh projektnih sodelovanjih, ne glede na to, ali gre za Evropski Parlament, ŠOU ali Goethe Inštitut, se - tako kot skozi vso zgodovino – držimo načela, da ta ne vplivajo na avtonomijo programa in neodvisnost uredniškega poročanja RŠ ter da stojimo za vsebinami, ki jih produciramo.

Vsebin, ki smo jih predstavili na koncertnem dogodku (t)rap senzacij, ne gre razumeti kot nek nov, prevladujoč trend, v katerega se bo usmerila uredniška politika Radia Študent. RŠ je namreč heterogena institucija, ki izraža in bo še naprej izražala vse raznolike interese tako sodelavcev kot tudi širše alternativne skupnosti, ki ji pripada. In delu tej skupnosti je všeč tudi glasba, ki je bila zastopana na dogodku Legit Shit. Kritike, ki vidijo v tej gesti prelom s koreninami, tako velja opozoriti, da bo Radio Študent producentsko še naprej aktiven tudi na vseh preostalih področjih alternativnega glasbenega ustvarjanja. Nenazadnje bomo še to jesen z večjim koncertnim dogodkom za podporo delovanja RŠ obeležili tudi 40 let punka na Radiu Študent.

Uredništvo Radia Študent

facebook twitter rss