Protestno pismo

Mnenje, kolumna ali komentar
9. 6. 2018 - 17.00

Protestno pismo ob sovražnem in žaljivem napadu na Gorana Injaca, dramaturga in umetniškega vodjo Slovenskega mladinskega gledališča

 

Spoštovani,

Radio Študent se pridružuje podpisnikom protestnega pisma ob sovražnem in žaljivem napadu na Gorana Injaca, dramaturga in umetniškega vodjo Slovenskega mladinskega gledališča, ki ga je do današnjega dne podpisalo že več sto predstavnikov in predstavnic javnih zavodov in nevladnih organizacij na področju umetnosti in kulture, zaposlenih in samozaposlenih umetnikov in umetnic ter kulturnih delavcev in delavk v Republiki Sloveniji. V njem so javnost obvestili, da je umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča, Goran Injac, po ustrahovanju, ki ga je bilo deležno Slovensko mladinsko gledališče na gostovanju na festivalu Divadelní svět v Brnu na Češkem, ko je organizirana skupina desničarskih skrajnežev Spodobni ljudje vdrla na oder med predstavo Oliverja Frljića Naše nasilje, vaše nasilje, začel po elektronski pošti prejemati sovražna pisma državljanov Republike Slovenije. V njih ga napadajo z nedopustnimi rasističnimi zmerljivkami, ki s svojo sporočilnostjo zrcalijo nasilnost skrajno desničarskega in nacionalističnega razumevanja funkcije javnih kulturnih in drugih institucij, predvsem pa trenutno nestrpno javno vzdušje, ki mu je dala zagon naelektrena predvolilna kampanja v Republiki Sloveniji.

V Sloveniji živijo in delajo umetniki, kulturni delavci in intelektualci, dragoceni ljudje, ki niso državljani Republike Slovenije, vendar aktivno ustvarjajo intelektualno krajino te države. Goran Injac, ki je doma iz Novega Sada, je desetletje in pol živel in delal na Poljskem, kjer je soustvarjal umetniške programe vrste tamkajšnjih najuglednejših kulturnih institucij, vključno z legendarnim Starim teatrom iz Krakova. V Slovenijo je prinesel bogate strokovne kompetence, socialne vezi in znanje ter jih dal na razpolago Slovenskemu mladinskemu gledališču. Prav njemu gre nemalo zaslug za to, da je SMG imelo lani največje število mednarodnih gostovanj v domači gledališki zgodovini. Obiskalo je nekatera prizorišča sodobnega mednarodnega gledališkega prostora, kjer domača gledališča doslej še niso nastopila, hkrati pa je tudi doma ponovno postalo kraj vznemirljive gledališke ustvarjalnosti.

V naši državi je razmah nestrpnosti in sovraštva med državljani, predvsem pa do nedržavljanov Republike Slovenije, ki živijo in delajo med nami, dosegel kritično mejo. Podpisniki protestnega pisma si želimo živeti v državi, v kateri standardi medčloveških ravnanj ne bodo prestopali zloveščih meja in kjer se naši sodelavci, partnerji, prijatelji ali neznanci, ki niso državljani Republike Slovenije, ne bodo počutili kot tujci. Poudarjamo, da bi bil sovražni napad enako nesprejemljiv tudi v primeru, če Goran Injac ne bi bil javna osebnost.

Predsednika Republike Slovenije, predsednika Vlade Republike Slovenije, politične stranke in institucije v Republiki Sloveniji pozivamo, da se javno opredelijo proti oblikam nestrpnosti, nacionalizma, sovražnega govora in rasizma nad slovenskimi institucijami in njenimi zaposlenimi, medije pa k objavi tega pisma in k odgovorni in etični komunikaciji z javnostjo.

Avtorji: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

oprostite. ampak Kultuniki in Umetniki nimajo razčiščenih osnovnih pojmov. Če imaš na eni strani napad na Injaca imaš na drugi strani Tejo Reba ki vrešči o politiki neizključevanja. Levičarka, če že je, je dala pod svojim direktorskim vodstvom izključno pravico Mamam da povejo kaj si mislijo. Nič hudega ni, da ima punca 3 otroke - je pa kar hudo potem narediti festival Mesta Žensk - z idejo Ena Nacija in podobne oslarije. Če nima družba kompasa, ga tudi kulturniki in umetniki nimajo. vse skupaj postane post-modernistična oslarija - kjer vsi štekajo vse in so tako samozaverovani vase, da začne ŽAL smrdeti kot dihurski raj. ampak - samo za izbrance. tiste, je treba začeti spraševati, ki so preteklih 10 let bili tiho. da povejo kaj so videli in slišali. ERGO.

ja, žal Teja Reba ni nekdo, ki bi ga lahko zaradi svoje intelektualne žilici in vedenja o glabalni kulturni politiki, dajali na naslovnico Dela in veleli: umetniki hočemo Moč in Denar. to so kar nevarne smeri. ampak kurc, ko nihče več v tej državi ne ve, kaj trobezlja. Ampak vsak pa mora imeti mnenje a ne? mnenje o vsem.
Žal če hodiš v teater in se družiš z umetniki, še ne pomeni da štekaš Kulturno POlitiko. Politiko pa žal še zdaleč ne!!!!!!!!!!!!!

manipulantje, levo in desno, vedno isti kovanec bednosti, u ušivo samopromotortvo, ker je predstava dno-jezus posiljevalec je imbecilnost, se pač napihujejo z nekako ogroženostjo
in oboji se sklicujejo na ti. vrednote, kakšne neki v tem močvirju laži, sprenevedanja in iluzije na mega potenco ?

pojavi se bruhalni refleks, ko narcisoidni manipulatorji pišejo nekaka protestna pisma v imenu "kulture" komu in zakaj, njihovi ti, primitivni nasprotniki se ujemajoz njimi do zanjega presredka...ja v splošnem dreku je vse smrdljivo...

oboje = 0 "

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.