Shod proti deportacijskim centrom CPR

Mnenje, kolumna ali komentar
17. 10. 2018 - 17.30

V soboto, 20. oktobra, bo v Gradišču ob Soči, nedaleč od slovenske meje, shod za pravice migrantov in proti novemu državnemu koncentracijskemu taborišču, imenovanemu CPR oziroma Centro di Permanenza e Rimpatrio, Nastanitveni center za deportacijo, ki ga oblast želi odpreti v začetku prihodnjega leta.

To bo državna struktura za administrativno pridržanje, kamor bodo zaprti tujci brez dovoljenja za prebivanje ali tisti, ki so v proceduri izgona iz države. V CPR se bo z novim odlokom zakona italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija o varnosti in priseljevanju podvojil maksimalni čas pridržanja s treh na šest mesecev kljub dokazani neučinkovitosti in neuporabnosti takšnega pridržanja. Manj kot polovica oseb, ki pridejo v CPR, je dejansko iz države izgnanih zaradi neobstoja dvostranskih sporazumov z državami izvora. Poleg tega pa taki centri predstavljajo resno problematiko pogostih kršitev temeljnih človekovih pravic. Prav tako bodo lahko v CPR do šest mesecev pridržani prosilci za azil iz kakršnihkoli administrativnih razlogov.

Nastanitveni centri za deportacijo dejansko služijo za vzdrževanje in krepitev celotne skupnosti nedržavljanov v pravno manjvrednem, podrejenem položaju, v grozi, izsiljevanju in izkoriščanju. CPR krepi rasno diskriminacijo na ravni zakonodaje, kar posledično povečuje napeto družbeno in politično klimo. CPR pomeni ne-kraj, kjer je nekaterim ljudem lahko odvzeta prostost, ne da bi storili kakršnokoli kaznivo dejanje (kar je sicer v nasprotju z italijansko ustavo), predvsem v odvisnosti od njihovega kraja izvora. CPR so nadzorovalne strukture, ki vzpostavljajo razliko med državljani, imetniki pravic in jamstev, in nedržavljani, ki so jim te pravice in jamstva lahko odvzeti. To razlikovanje spodbuja globalno hierarhično delitev ljudi, ki temelji na razlikovanju na rasni, razredni in neokolonialni osnovi, s tragičnimi posledicami iz preteklosti, ki se dandanes nadaljujejo.

Različne skupine iz Furlanije - Julijske krajine, ostale Italije in tujine, združene v ljudski skupščini »Proti CPR in proti mejam - FJK«, so se tem neofašističnim strukturam odločene upreti in zato pozivajo vse ljudi, ki se počutijo antifašiste in antirasiste, naj se jim pridružijo.

https://nofrontierefvg.noblogs.org/

https://www.facebook.com/events/2211293932417485/

https://www.facebook.com/nocprfvg/

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness