Art Brut Serbia

Oddaja
art brut serbia vojnomedicinska akademija vma
25. 3. 2017 - 18.00

Prejšnji mesec je na dnevni kliniki Oddelka za psihiatrijo Vojnomedicinske akademije v Beogradu potekala delavnica, kjer so pacienti ob zvokih starih jugoslovanskih šlagerjev izpod prstov Cice Mice na veliko platno po prostih asociacijah izražali svoje občutke. Delavnica je potekala v sklopu terapije z umetnostjo, ki jo sicer že zadnji dve leti vodi srbski umetnik in ustanovitelj kolektiva ART BRUT SERBIA Goran Stojčetović. Ekipa Radia Študent, ki se je v tem času nahajala v Beogradu, se je udeležila in dokumentirala delavnico, hkrati pa smo opravili tudi intervju z Goranom Stojčetovićem in psihologinjo Tatjano Stojanović. 

>> foto reportaža

 

Glasbena podlaga: Atomi - Sedam dana oko vatre

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

ja, na podrocju umetnosti se kar veliko dogaja v povezavi s terapijami, zelo znane so terapije - voice therapy, movement therapy, psiho-dramska terapija, ... risanje in kiparjenje kot tudi vrtnarjenje gredo tudi do neke mere se v milje terapij (ste vedeli, da nekateri ljudje trdijo, da je delo s crno zemljo in prostimi rokami eden izmed najboljsih naravnih nacinov preganjanja melanholije, saj so v prsti snovi, ki pozitivno vplivajo na pocutje, ce je seveda tu se za verjeti komu) ... toliko bolj umetniske terapije postajajo popularne, ker v kapitalisticnih druzbah odrascajoca mladina nima vec niti osnovne kreativno umetniske izobrazbe, morda petje in risanje v osnovnih solah, potem pa vse zamre. v srednji soli mladina prakticno gledano nima vec niti ene kreativne obvezno-solske dejavnosti. skozi umetnost pa lahko prides kar globoko oz. sta ze samo delo z glasom in telesom in imaginacijo povezana z vsemi psiholoskimi nastavki subjekta. profesionalci na teh podrocjih ze samo skozi barvo glasu in body languag-om posameznika dobijo vpogled v osnovni obris posameznikove osebnosti. kar zanimive reci.
podoben projekt kot omenjate zgoraj se je spravil pocet v upokojenskih domovih po bivsi Jugoslaviji Pozlep, ko je starim upokojencem pel in obujal skozi slagerice spomine na jugoslovanske nostalgicne case.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness