Ni še prodano: zdravstvo

RTVŠ prispevek
17. 4. 2021 - 15.00

𝘿𝙄𝙎𝙆𝙐𝙍𝙕𝙄𝙑𝘼
Na 2. dogodku festivala »Ni še prodano!« se bomo osredotočali na problem kadrovske preobremenjenosti, izčrpanosti in izkoriščanja na področju skrbstvenega dela. O tem, kako je korona poglobila socialni problem že tako izkoriščanih medicinskih sester in bratov ter negovalk in negovalcev v domovih za ostarele, bomo spregovorili z 𝙈𝙤𝙣𝙞𝙠𝙤 𝘼𝙯̌𝙢𝙖𝙣, 𝙥𝙧𝙚𝙙𝙨𝙚𝙙𝙣𝙞𝙘𝙤 𝙕𝙗𝙤𝙧𝙣𝙞𝙘𝙚 𝙯𝙙𝙧𝙖𝙫𝙨𝙩𝙫𝙚𝙣𝙚 𝙞𝙣 𝙗𝙖𝙗𝙞𝙨̌𝙠𝙚 𝙣𝙚𝙜𝙚 𝙎𝙡𝙤𝙫𝙚𝙣𝙞𝙟𝙚-𝙕𝙫𝙚𝙯𝙚 𝙨𝙩𝙧𝙤𝙠𝙤𝙫𝙣𝙞𝙝 𝙙𝙧𝙪𝙨̌𝙩𝙚𝙫 𝙢𝙚𝙙𝙞𝙘𝙞𝙣𝙨𝙠𝙞𝙝 𝙨𝙚𝙨𝙩𝙚𝙧, 𝙗𝙖𝙗𝙞𝙘 𝙞𝙣 𝙯𝙙𝙧𝙖𝙫𝙨𝙩𝙫𝙚𝙣𝙞𝙝 𝙩𝙚𝙝𝙣𝙞𝙠𝙤𝙫 𝙎𝙡𝙤𝙫𝙚𝙣𝙞𝙟𝙚. Vprašanje nasilja na tem področju bomo nagovorili z 𝙄𝙧𝙚𝙣𝙤 𝙎̌𝙥𝙚𝙡𝙤 𝘾𝙫𝙚𝙩𝙚𝙯̌𝙖𝙧, 𝙫𝙤𝙙𝙟𝙤 𝘿𝙚𝙡𝙤𝙫𝙣𝙚 𝙨𝙠𝙪𝙥𝙞𝙣𝙚 𝙯𝙖 𝙣𝙚𝙣𝙖𝙨𝙞𝙡𝙟𝙚 𝙫 𝙯𝙙𝙧𝙖𝙫𝙨𝙩𝙫𝙚𝙣𝙞 𝙞𝙣 𝙗𝙖𝙗𝙞𝙨̌𝙠𝙞 𝙣𝙚𝙜𝙞 𝙕𝙗𝙤𝙧𝙣𝙞𝙘𝙚-𝙕𝙫𝙚𝙯𝙚.
Sindikalno organiziranje na tem področju bomo tematizirali s 𝙎𝙡𝙖𝙫𝙞𝙘𝙤 𝙈𝙚𝙣𝙘𝙞𝙣𝙜𝙖𝙧, 𝙥𝙧𝙚𝙙𝙨𝙚𝙙𝙣𝙞𝙘𝙤 𝙎𝙞𝙣𝙙𝙞𝙠𝙖𝙩𝙖 𝙙𝙚𝙡𝙖𝙫𝙘𝙚𝙫 𝙫 𝙯𝙙𝙧𝙖𝙫𝙨𝙩𝙫𝙚𝙣𝙞 𝙣𝙚𝙜𝙞 𝙎𝙡𝙤𝙫𝙚𝙣𝙞𝙟𝙚 𝙞𝙣 𝙨𝙞𝙣𝙙𝙞𝙠𝙖𝙡𝙞𝙨𝙩𝙤𝙢 𝙅𝙖𝙣𝙞𝙟𝙚𝙢 𝘽𝙧𝙪𝙢𝙣𝙤𝙢.

𝙋𝙀𝙍𝙁𝙊𝙍𝙈𝘼𝙏𝙄𝙑𝘼 | 𝙇𝙄𝙕𝘼 Š𝙄𝙈𝙀𝙉𝘾
Performans je kritika na stigmatizacijo tako imenovanih duševnih bolezni v zahodni družbi. Preizpraševanje zdravljenja zahodne medicine z antidepresivi in antipsihotiki, ki temeljijo zgolj na hipotezi, da so posledica duševnih bolezni pomanjkanje določenih kemičnih reakcij ki vplivajo na možgane. Zdravstvo s svojim usmerjenim pogledom na zdravljene simptomov v tako imenovanih duševnih boleznih umanjka celovita obravnava, ki je pri specifični skupini bistvena za izboljšanje stanja. Zaradi podpore farmacevtskim družbam obravnava hipotezo kot znanstveno dokazane podatke in predpisuje zdravila tudi ob stanjih ki niso akutna in obsodi na doživljensko jemanje zdravil. Nekatera zdravila ki jih imajo bolniki imajo med drugim tudi stranske učinke suicidalnost in so ljudem predpisana doživljensko brez upanja da lahko okrevajo brez njih. Performans želi izkazati podporo vsem, ki doživljajo neobičajna stanja zavesti, in jim podati pogled širših kulturnih kontekstov, da je za njih specifična stroka zahodne medicine lahko le izbira za akutno krizno obdobje in ne ultimativna resnica in edini način obravnave.
Nastopa: Liza Šimenc
Glasbena podlaga: Nina Pernat
Zahvala: Altan Jurca Avci

𝙈𝙐𝙕𝙄𝙆𝘼 | 𝙊𝙇𝙁𝘼𝙈𝙊Ž
Domači multiinštrumentalist in kapitan slovenske improvizacijske scene Olfamož, nas bo s solo nastopom porinil v svet DIY estetike. Njegova glasba je konstrukt melodičnosti in hrupa. Z uporabo različnih instrumentov in samoizdelanih glasbenih naprav ustvarja zvok, ki gre z roko v roki z njegovim vokalom, ki zajema vse, od recitiranja do cviljenja. Za njim sta dve priznani izdaji in drugi stranski projekti, med drugim dodobra pohvaljena postpunk zasedba Svojat.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness