SODELOVANJE IN POVEZOVANJE

Mnenje, kolumna ali komentar
23. 3. 2015 - 16.00

Foto: arhiv SMC-ja

Afera s honorarji se sploh še ni dobro polegla, premier Miro Cerar pa je že predlagal kandidatko za naslednjo ministrico za izobraževanje, znanost in šport. Ime ji je Klavdija Markež, je poslanka SMC-ja in nekdanja direktorica Ljudske univerze Ptuj, ki je širši javnosti zaenkrat še neznana, trenutno pa smo lahko prepričani le v to, da je ljubiteljica tigrastih vzorcev. Ker se spomin in nadaljnja pričakovanja oblikujejo na podlagi preteklih izkušenj, upravičeno slutimo, da izvolitev omenjene kandidatke prinaša tveganje.

Zakaj torej ravno Klavdija Markež za bodočo ministrico?

Po besedah Cerarja je kandidatka pri svojem dosedanjem delu pridobila bogate izkušnje na področju izobraževanja in povezovanja le tega s potrebami v gospodarstvu. Predsednik državnega zbora Milan Brglez dodaja, da je kandidatka zelo kooperativna, ima dobre menedžerske sposobnosti in mnogo izkušenj s pridobivanjem evropskih sredstev. Ni treba biti strukturalni lingvist, da bi dešifriral pomen, ki se skriva v takih izjavah. Taka retorika prej kot karkoli drugega pomeni, da se bo delo ministrstva za izobraževanje zopet osrediščilo okoli razpolaganja s finančnimi sredstvi. Ker se je za Klavdijo Markež premier odločil brez obotavljanja, je slednja več kot očitno podpornica Cerar-Mramorjeve politike krčenja proračuna, namenjenega šolstvu. Povezovanje izobraževanja z gospodarstvom pa v teh časih ne pomeni nič drugega kot podvrženost šolskega sistema vse večji komercializaciji.

Da bi diskurz o dobrih menedžerskih sposobnostih lahko bolje razumeli, si moramo razložiti, kaj vse je Klavdija Markež počela na Ljudski univerzi Ptuj. Novinarji Dnevnika zapišejo, da so zaposleni na omenjeni ustanovi odkrili, da je med letoma 2004 in 2014 Klavdija Markež kot direktorica Ljudske univerze Ptuj ustanovo oškodovala za vsaj 100.000 evrov. S to vsoto naj bi si med drugim dvakrat privoščila družinski oddih v Dubaju. Trdijo tudi, da je med opremljanjem učilnic na Ljudski univerzi nekaj sredstev romalo za posodobitev njenega osebnega stanovanja. Zaposleni naj bi nepravilnosti opazili in lansko leto Markež postavili ultimat, naj zapusti univerzo. Kazensko je niso ovadili.  

Je kadrovski bazen vladajoče stranke res tako opustošen, da Cerarju ni uspelo najti kandidata ali kandidatke, ki je nihče ne obtožuje korupcije? Ali pa je za vlado popolnoma nepomembno, kdo greje ministrski stolček, saj se tako ali tako ve, da je ministrstvo za izobraževanje zgolj podružnica ministrstva za finance. Mogoče so obtožbe, ki letijo na Klavdijo Markež, zgolj plod nevoščljivosti in je kandidatka res primer poštene deloholičarke, kot se je v preteklosti tudi sama že označila. Markež je očitno najboljše, kar SMC trenutno lahko ponudi in zdi se, da ima ta ista gospa kar preveč skupnega z bivšo ministrico. Obe sta po izobrazbi ekonomistki z obilo izkušnjami v javni upravi, a obenem z eno poglavitno razliko. Stanka Setnikar Cankar je bila pred delom ministrice zaposlena kot visokošolska učiteljica in tako v stiku z visokošolsko sfero izobraževanja. Nova kandidatka pa prihaja iz vrst ljudske univerze, zato lahko upravičeno domnevamo, da enostavno ne bo sposobna razumeti specifik in potreb osnovnega, srednjega in visokega šolskega sistema.

Velja omeniti še, da je bila Markež lansko leto zaposlena tudi v podjetju RM Vuk Holding, ki je bilo ravno takrat pod drobnogledom Nacionalnega preiskovalnega urada zaradi suma gospodarskega kriminala. A lik Klavdije Markež tako ali tako ni nič novega. V Stranki modernega centra imajo že od nekdaj težave z nepojasnjenimi honorarji. V strahu pred desno vlado pa so volivci pred državnozborskimi volitvami bili pripravljeni marsikaj spregledati.

V Stranki modernega centra pravijo, da obtožbe o zaslužkih Markež na Ljudski univerzi Ptuj ne držijo, iz kabineta predsednika vlade pa zadeve ne želijo komentirati. Slovenski politični prostor očitno postaja poligon, kjer se naključni posamezniki, ki so na pozicijo moči prišli po spletu okoliščin, lahko povsem legitimno poigravajo s koncesijami, namenjenimi javnim ustanovam.

 

V vlogi komentatorke je debitirala Staša.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness