Carto

Recenzija izdelka
14. 4. 2021 - 8.45

Zemljevid je orodje, ki nam ga v roke porine praktično vsaka igra, v kateri lahko svobodno navigiramo po prostoru. Pritisneš pavzo, s pogledom ošvrkneš tloris in se odločiš, kam naprej. Enako deluje tudi karta v igri Carto, s katero se kratkočasimo v današnjem Pritiskavcu, le da njene zmožnosti presegajo zgolj orientacijo.

Carto je ime tudi glavni protagonistki Carta in Carto ni kar tako. Dekletce zgodnjih najstniških let na samem začetku zgodbe pade iz babičinega zrakoplova in se znajde na neznanem otoku. Letalska nesreča je ne pretrese, odpravi se naokrog, redkobesedno ogovarja lokalno populacijo in kmalu na tleh najde zemljevid, ki razkrije njeno poslanstvo in našo igralno mehaniko. Vsak novoodkrit del karte, na katerega naletimo, se na uvodoma omenjenem navigacijskem ekranu spremeni v košček sestavljanke, ki ga lahko poljubno obračamo in prestavljamo. Namen slednjega pa ni pravilno sestaviti točno določene celote, temveč s spreminjanjem zemljevida svet prilagoditi svoji pustolovščini. Če nam denimo nekdo namigne, da je severno od tod cesta, ki vodi v gozdiček, kjer je vhod v votlino, moramo odpreti zemljevid, nad trenutno lokacijo prestaviti košček s cesto, nad tega košček z gozdom, nato pa se vrniti v igro in prehoditi novonastalo pot, na koncu katere nas bo čakala votlina.

Opisano amatersko kartografiranje z nekaj dodatnimi komplikacijami predstavlja ključno orodje za reševanje ugank skozi celotno igro, ki jo poleg domiselne mehanike zaznamuje še izjemno dodelana estetska podoba. Četverica iz tajvanskega studia Sunhead Games je namreč Carto začela snovati že leta 2016 in ga naposled izdala šele pred pol leta. Ob ročno narisanih podobah živopisanih pokrajin, duhovitih dialogih in umirjeni glasbeni podlagi se vam bo zazdelo, da se med igranjem potapljate v interaktivno slikanico Jelke Reichman. Res, to je najbolj jebeno srčkana reč, kar smo vam jih kdaj servirali v tej rubriki.

Carto je na voljo na vseh aktualnih konzolah in na PC-ju, avtorji hočejo zanj evrskega dvajsetaka, odigrate pa ga lahko v času enega delovnika. Ampak samo, če vas ne zaloti šef.

 

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.