peti del radijske nadaljevanke diabolično

Oddaja

Društvo cinikov predstavlja radijsko nadaljevanko Diabolično: peti del!

Demonica in AFB sta se v alpski vili ločeno zbudila že ob enih popoldan, čeprav so bila postavljena pravila, da se zbujajo šele zvečer. Tako je pač bila nastavljena njuna budilka. Odšla sta pogledati njenega ljubčka NTZ-nihila, ki ga je AFB z vnosom snovi v juho zdrogiral s psihadelično drogo PCP prejšnji večer zato, da je mirno ponoči pofukal Demonico na kokainu. NTZ-nihil je sicer dnevni sobi na kavču ob enih popoldan bedel, vendar je bil še vedno zelo slab in se malo tresel ter se ni zavedal realnosti. Demonica mu je skuhala čaj in mu popekla toast, AFB pa je vrgel proč kilo odojka od prejšnje noči.

Ntz-nihil je govoril: sicer mi malo manj piska v piskru, vendar še ni v redu, nekdo me je zdrogiral. Dvakrat bom srknil čaj in se obrnil na kavču ter poizkušal še malo zaspati.

Demonica je v kuhinji vprašala AFB-ja: ali bi rad šel smučati, saj je vreme sončno in brezvetrno?

To je bilo napovedano že prejšnjem delu nadaljevanke.

AFB je odgovoril: Ne vem, ali nismo malo zjebani in tudi nisem  smučal že leta ...

Demonica: Daj no, ne izgovarjaj se.

AFB:Kako dolgo že ne treniraš več, Demonica.

Demonica: Oh, dolgo, zagotovo več kot 10 let. Vendar smučam še kar redno, ko sem tukaj v vili na počitnicah.

AFB si je ogledoval smučarsko opremo v vili.

AFB: Sicer imam spodaj v svoji hiši svojo opremo, vendar ne vem kakšna je po vsem tem času? Poizkusil bom opremo NTZ-nihila. 

Koliko let je že minilo, ko sem bil nazadnje v tem kabinetu? In te smuči v kotu, pravi relikt za današnji čas, kot da bi gledal Križaja, Stenmarka in Petrovića.

Demonica: Te so od mojega ta starega, lahko jih preizkusiš, niso v slabem stanju. Nikoli ni presedlal na carving. Vzemi njegovo opremo.

AFB: Ne, rajši bom vzel carving od Ntz-nihila.

Oblekla sta se v smučarsko opremo in odšla sta do avtomobila ter se odpeljala do spodnje postaje gondole. V avtomobilu sta si obula smučarske čevlje.

Demonica je pozdravila nadzornika gondole in dokler sta čakala na gondolo, so se menili, kakopak o zimi in vremenu.

Gondoljer: Hladno je danes, vendar lepo, idealno za smuko. Trenutno ni velike možnosti plazov in kot kaže bo ta zima še zelo dolga,  še najmanj dva meseca se bo dalo smučati.

Prišla je gondola in vstopilo je okoli 20 ljudi, med njimi tudi dva policista. Eden od njiju je gondoljerja vprašal, če gondola vozi na hrib isto časa kot v dolino in AFB ni mogel zadržati smeha.

Gondolnjer:  Da, popolnoma isto vozi, do sekunde natančno enako.

Tebe poznam od nekod, je policist pogledal AFB-ja.

AFB: Dvomim, zakaj bi me poznal? Nisem bil tukaj okoli že dolga leta.

Policist je nadaljeval s tem, da ga od nekod pozna, vendar ga je njegov kolega prekinil rekoč: Pusti na miru ljudi, že tako in tako si se osramotil z vprašanjem.

Demonica je AFB-ju prišepnila: To je eden od bolj kretenskih policistov naokrog.

AFB: To sem že opazil, zgolj razmišljam, od kje bi tega tipa lahko dejansko poznal?

Policist je še naprej sumljivo gledal v AFB-ja, ta pa je naredil požirek in mu ogovoril: Ave, Cezar! 

Ko je gondola prišla do vrha, sta že neizbežno razmišljala o tem, če gresta najprej v kočo, poleg katere je bil tudi hotel, čigar tablo z njegovim logom so kot lovriko enkrat že odtujili v dolino leta nazaj. A če bi šla takoj v kočo, potem obstaja neizbežen scenarij, da bi se tudi v dolino vrnila z gondolo. AFB je že hotel zapeljati na sedežnico od plave proge, vendar je Demonica intervenirala.

Demonica: Ne, ne greva po tej, ta ni pretirano težka, ampak greva na črno. Moraš se hitro privaditi.

Po šestih vožnjah sta vendarle zavila do koče. AFB je bil zasopihan.

Demonica ga je gledala: včasih ti to ni delalo težav.

AFB: Včasih že... Saj tudi ti nimaš več iste kondicije, to zlahka opazim.

V koči sta med drugimi bila tudi dva policista, ki sta jih prej srečala v gondoli. Demonica je naročila pijačo in eden od policistov je spet gledal AFB-ja.

AFB: Ta tip se je zapičil vame, zares smešno, ko bi vsaj opazoval tebe, Demonica.

Dejala je: To so nova pravila glede varne smuke. Vsak dan so tukaj policisti, ki spremljajo smuko, seveda na označenih smučiščih. Če se ne držiš pravil, dobiš kazen. Tudi če smučaš vinjen, dobiš kazen.

AFB: In te policisti imajo na sebi čelade in vse ostalo. Predvidevam, da znajo smučati?

Demonica: Opraviti morajo izpit. Podobno kot za avto.

Policista sta spila čaj in odšla 'kontrolirati' situacijo na smučiščih. Demonica je AFB-ja toliko časa zadržala na koči, da sta zamudila zadnjo vožnjo gondole v dolino ob 17:00.

Iz koče sta prišla ob 17:15 in Demonica se je smejala, ker je vedela, da sta zamudila zadnjo gondolo, ter dejala:

In tudi nimava več gotovine niti ničesar, da bi ostala v hotelu. Saj si naredil šest voženj po črnih progah, sedaj moraš biti zadosti ogret. In ne bi bilo prvič, da bi odsmučal v dolino.

AFB: V redu, ajde, ko jebe. Ampak jaz se bom peljal po 3c, ti pa delaj kar hočeš.

V dolino iz Golteh so peljale tri nezaščitene in neregularne proge. 3a, 3b in 3c. Slednja je bila najmanj zahtevna in nevarna, vendar še vedno kar težka in nobena od teh prog seveda ni bila poteptana.

Demonica: Ali si se že peljal kdaj po 3a, AFB?

AFB: Ne, ta je preveč nevarna, skale in daljši skoki. Me ne zanima.

Demonica: Dobro, greva po 3c, AFB, in sicer tako, da vidiva, kdo pride prvi v dolino do spodnje postaje gondole.

AFB ni mogel slediti Demonici in ga je med vožnjo večkrat vrglo. Enkrat je dobil tudi udarec v glavo s smučarsko palico in je bil krvav. Oba sta prišla zelo zdelana do spodnje postaje. Demonica ga je pri avtu čakala kakšne dve tri minute.

Demonica: Vidiš, da je šlo.

AFB: Da, komaj, in vzel si bom prisrčnik iz bunde.

DEMONICA: Ali si ne boš obrisal krvi iz obraza?

AFB: Ne, saj ni nič resnega. Preobujva se in greva do vile. Sestradan in utrujen sem.

Ko sta se vrnila in pospravila opremo v kabinet – kjer si je AFB nadel 'navadna' oblačila, medtem pa se je Demonica šla preobleči v spalnico -, je bil NTZ-nihil že boljši, saj ga je zaužita drogeraška vsebina delno popustila. Gledal je poročila na televiziji v dnevni sobi in pil vino, AFB pa je televizijo nemudoma ugasnil.

AFB: Kršiš pravila, ali se nismo zmenili, da bomo poslušali samo radijska poročila BBC-ja iz leta 1945 na današnji datum.

NTZ-nihil: Kje sta bila?

AFB: Ne boš verjel, smučal sem se po dolgih letih in pri zadnjem spustu, in čeprav sem bil malo pod gasom, mi je šlo že čisto solidno. Vzel sem tvojo opremo, če te zanima... Nalij mi kozarec vina, prosim. 

Konec petega dela radijske igre Diabolično, v naslednjem delu pa pa bodo šli tako imenovan par NTZ-nihil in Demonica ter inflintrator AFB v lokal blizu vasi Luč v Savinjski dolini, kjer se bo zgodila prva resna pizdarija, ki bo del sociopatske dejavnosti negativne utopije, s katero bo začel AFB izsiljevati NTH-nihila, da gre z njim na Dunaj, saj bi ga v drugem primeru prijavil policiji kot storilca, pa NTZ-nihil seveda ni bil storilec! Čez eden teden, v jutranjem programu radia Študent okoli 10:15!

Aktualno-politične oznake: 
Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness