Romska pesem - romano horo

Oddaja
19. 2. 2016 - 9.21

Usnija Redžepova je bila srbska in nekdanja jugoslovanska pevka z Romskimi in turškimi koreninami. Rodila se je v Skopju, vendar preživela velik del svojega življenja v Beogradu, kjer je umrla. Na začetku svoje kariere, je nastopala z imenom Usnija Jašarova, da je ljudje ne bi mešali z Esmo Redžepovo, s katero nista bili v nikakršnem sorodu. Njen oče je bil rom in mama turkinja in na začetku svoje kariere je Usnija večji poudarek dala svoji turški  strani dediščine, da bi malo prikrila svoje romske korenine, čeprav jih nikoli ni skrila, kot so številni romski umetniki naredili v tem času, da se izognejo rasizmu. Oče jo je zelo spodbujal k šolanju in na njegovo željo se je po končanji srednji šoli vpisala na filozofsko fakulteto, univerze v Beogradu, kjer je študirala Arabščino.

Usnija Redžepova je začela svojo pevsko kariero v 1960 in izdala 15 singlov in 9 albumov. Njen obširen repertoar obsega predvsem ljudske pesmi iz južne Srbije in Makedonije, ki jih poje v srbščini in v romskem jeziku, pa tudi v turškem jeziku. Leta 1973

Redžepova je skozi svojo kariero uživala veliko popularnost v celotni Jugoslaviji in njenih državah. Poleg svojih pesmi, ki je bila znana tudi po vodilni vlogi v Koštani, srbski igri Borisava Stankovića. Vlogo v predstavi je odigrala 150x na odru v Narodnem gledališču v Beogradu, kjer je delala 25 let.

Poslušali bomo komad, ki ga Usnija zapoje v turščini, Nađije nađije, izdanega leta 1977 na plošči Usnija.

Uvod v romski jezik - Romska beseda

Osebni zaimki po romsko v množini

MI – Amen

VI – Tumen

ONI – On

MI smo - Amen hinam, VI ste - Tumen hinen, Oni so - On hine…. In zdaj lahko po romsko povemo, da smo za danes končali, Amen hinam gotovi!

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.