Romska pesem - romano horo

Oddaja
26. 2. 2016 - 9.15

Klaviaturist Tihomir Pop Asanović je srednjo glasbeno šolo končal v Skopju. Uka Brizani mu je ponudil delo, v radijskem orkestru Radia in televizije Priština, v katerega je sam vodil, kot dirigent. Tihomir ga je sprejel in nekaj časa preživel v prištini.   S šestnajstimi leti je začel nastopati z Velikim plesnim orkestrom RTV Skopje. Ko je bil star 18 let je odšel v Nemčijo, kjer je eno leto nastopal s skupino "Montenegro Five", nato se je srečal s skupino "The Generals" in z njimi koncertiral v Švici, kjer se jim je pridružil tudi Janez Bončina - Benč. 

Leta 1971 je igral z Boškom Petrovićem na raznih jazz festivalih. Na osnovi teh koncertov ga je časopis "Jazz Podium" proglasil za četrtega najboljšega jazz organista v Evropi. Istega leta se je Asanović pridružil skupini "Time", ki so jo poleg njega še sestavljali Dado Topić, Ratko Divjak, Vedran Božić, Mario Mavrin in Brane Lambert Živković. Skupina je takoj začela z delom in leta 1972 so izdali svoj prvi album Time. Po izdaji tega albuma je Janez Bončina Asanovića povabil v novo skupino September, ki so jo še sestavljali Petar Ugrin, Čarli Novak, Braco Doblekarin Ratko Divjak, ki je zapustil skupino "Time". Vmes se je formirala še Jugoslovanska Pop Selekcija, ki so jo sestavljali sami odlični instrumentalisti s področja takratne Jugoslavije. V letu 1973 je Asanović na koncerih nastopal z YU grupo in skupino Smak. Sledeče leto je posnel solo ploščo Majko Zemljo, na kateri so peli Josipa Lisac, Nada Žgur, Doca Marolt, Dado Topić in Janez Bončina, igrali pa Dragi Jelić (kitara), Mario Mavrin (bas), Ratko Divjak (bobni), Petar Ugrin (trobenta), Braco Doblekar(konge), Stanko Arnold (trobenta) in vodilni zagrebški glasbeniki. 

S Pop Selekcijo je Asanović na Svetovnem festivalu mladine v Berlinu leta 1973 izvedel skladbo »Berlin«, za katero je prejel nagrado. Skladba je izšla na kompilacijski plošči festivala in na njegovi solo plošči Majko zemljo, izdani leta 1974.

Romska beseda ali uvod v romski jezik

Dež - bošim

Nebo – havaja

Črno - khalji

Dežuje bi torej po romsko rekli - Dol bošim. In res je, tak je dan da bo lahko jutri s soncem obsijan.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness