POTREBE ŽENSK S TEŽAVAMI V DUŠEVNEM ZDRAVJU IN DEZ/INSTITUCIONALIZACIJA

Oddaja
20. 6. 2015 - 12.00

V junijski oddaji Sektor Ž se bomo posvetile potrebam žensk s težavami v duševnem zdravju na razcepiščih dez/institucionalizacije. Pogovarjale smo se s socialnima delavkama, ki sta nedavno gostovali na študijski praksi v socialno-varstvenem zavodu „Dom za duševno obolela lica“ Čurug v Vojvodini, ki je vključen v pilotski projekt dezinstitucionalizacije v Srbiji. Predstavili bosta izkušnje in potrebe uporabnic, živečih v zavodu, in izkušnjo gradnje samoženske skupine. Spregovorile bomo tudi o potrebah in izkušnjah uporabnic v socialno-varstvenih zavodih pri nas. Sledi intervju s prof. dr. Vesno Švab, psihiatrinjo in eno vodilnih strokovnjakinj na področju skupnostne psihiatrije. Zanimale nas bodo posebnosti oskrbe in psihosocialne rehabilitacije žensk s ponavljajočimi duševnimi motnjami v skupnosti, spregovorile pa bomo tudi o izzivih in trenutnem stanju dezinstitucionalizacije pri nas. Sledijo napovedi feminističnih dogodkov.

Oddajo pripravljata Tea Hvala in Teja Oblak.

Vabljene_i k poslušanju!

*vir slike: Ženski prostor, Srbija

******

Sektor Ž (Sector W-omen): The needs of women with mental disorders and de/institutionalization

The June edition of feminist radio show Sektor Ž is dedicated to experiences of women with mental health disorders and their de/institutionalization. First, we interviewed two social workers that recently visited social care institution „Home for mentally disordered people“ at Čurug, Vojvodina, included in the pilot project of deinstitutionalization in Serbia. They will reflect on the experience and needs of women, who permanently reside in this institution, and speak about the experiment of building a women-only group. With our next guest, prof. Vesna Švab, one of the leading experts in the field of community psychiatry, we discussed the peculiarities, experiences and challenges of communal psychosocial rehabilitation and care of women with chronic mental health disorders in Slovenia. Feminist event announcements are going to conclude the last show before our summer vacation.

The June edition is prepared by Tea Hvala and Teja Oblak.

Tune in!

*Image source: Ženski prostor / Women`s space (Serbia)

 

NAPOVEDI DOGODKOV

Jutri, 21. junija, obeležujemo Svetovni dan očetov. Ob tej priložnosti je Mirovni inštitut v Trubarjevi hiši kulture v Ljubljani organiziral novinarsko konferenco o projektu ODA – Očetje in delodajalci v akciji. Dr. Živa Humer je predstavila rezultate ankete in kvalitativne raziskave (intervjuji z očeti), predstavniki delodajalcev pa so strnili svoja pričakovanja glede sodelovanja v pilotskem projektu. Več o tem lahko preberete na spletni strani Mirovnega inštituta.

Nedelja, 21. 6., Tovarna Rog,  dvorana Živka Skvotca: Rdeči cikel v črnem kinu predstavlja predpremiero dokumentarnega filma SPOMINJANJE DRUGIH (REMEMBERING THE OTHERS v režiji Ane Čigon. V filmu teoretičarke, aktivistke, študentke, umetnice in umetnik iz Prištine na Kosovu govorijo o javnih spomenikih. Ugotavljajo, kateri ljudje imajo privilegij, da so zastopani v spomenikih, zakaj ni spomenikov, ki bi bili posvečeni ženskim osebnostim in katere so še druge družbene skupine, ki so izključene iz reprezentacije v javnih obeležjih. Ogledali si boste lahko tudi kratki film Ane Čigon HEROINAT (HEROJKE) o spornem istoimenskem spomeniku v Prištini. Kosovske oblasti so spomenik postavile prejšnji teden in ga posvetile vsem ženskam, ki so kakorkoli sodelovale v vojni (1998-99) - vključo z ženskam, ki so bile v tej vojni posiljene ... Po projekciji bo sledil pogovor, na katerem bo Ana Čigon svojo kritiko tega projekta podala tudi v besedi. Povezava.

V ponedeljek, 22. 6.. se v Menzi pri koritu prične 8. festival Mlade rime. V torek, 23. junija, pesmi bereta Rebeka Bogataj in Ajda Bračič, po poeziji pa sledi paša za oči: predstava Fem TV 3.0, ki ste si jo lahko premierno ogledali marca letos na festivalu Rdeče zore, tokrat pa se vrača v še bolj zbadljivi verziji. Z vami bodo prave ženske (Kvota Irgl, Mila A. Luda in Barbika), gospod Glumič, gospod Zajeb - nastradalo pa bo še kako drugo estradno lice.

Sobota, 27. junij, Pritličje: pogovor Ženske v elektronski glasbi + Afterparty. V tokratni Čajanki z Roso se bodo doktaknili seksizma in vseh njegovih pojavnih oblik, s katerimi se akterke srečujejo v svojem delovanju, preizprašali bomo stereotipe, povezane z ženskami in tehnologijo, dekonstruirali pojem kvalitete in pogledali na položaj in vlogo DJk in producentk v domačih elektronskih vodah. Gostje: Nina Hudej, Maruša Bertoncelj, Luka Prinčič. Okroglo mizo bo povezovala Zana Fabjan Blažič. Po okrogli mizi sledi afterparty z DJ-kami Ninabelle, Zana in Svemir Mango.

Med 26. in 29. junijem bodo na Festivalu Flow v Tobačni bodo med mnogimi drugimi glasbenicami in glasbeniki nastopili Roisin Murphy in legendarni Pet Shop Boys.  Drugega avgusta pa v Križanke prihaja nihče drug kot Patti Smith - v okvir svetovne turneje ob 40-ti obletnici njenega prvenca 'Horses'.

Sprotne objave aktualnih dogodkov lahko spremljate na naši Facebook strani.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness