Taktike bojev

Oddaja
Raeda Saadeh - Palestina

V oktobrski oddaji Sektor Ž pripravljamo reportažo z 20. Mednarodnega festivala sodobne umetnosti Mesto žensk na temo »Taktike preživetja«, ki od 2.10 do 12.10.2014 poteka v Ljubljani. Intervjujale bomo aktivistko iz Maroka, ki bo spregovorila o taktikah boja za pravice lezbijk, gejev,  biseksualnih, trans in queer oseb, o feminističnem gibanju ter o položaju žensk v maroški družbi. Na koncu bomo pobrskale po novem feminističnem spletnem portalu Spol.si, o zasnovi portala ter taktikah ustvarjanja feminističnega medija pa se bomo pogovarjale z urednico Ano Cergol Paradiž. Sledijo napovedi najzanimivejših feminističnih dogodkov.

Oktobrsko oddajo pripravljamo Teja Oblak, Klara Otorepec in Tea Hvala.  

Vabljene k poslušanju!

 

SEKTOR Ž – Fighting tactics

20th City of women festival, challenges of LGBT´s & feminists in Morroco and web portal Spol.si

October´s radio show Sektor Ž features a report from the 20th international festival City of women, focusing on it's theme »Survival tactics«), an interview with Karima, activist from Morroco, who spoke about the challenges of LGBTQ people, feminists and women in Morroco, and another interview with Ana Cergol Paradiž, the editor of the new online media Spol.si (Gender.si), who explained the media's tactical approach to creating new feminist media spaces. At the end of the show, you can find out where in Ljubljana the most interesting feminist events will be taking place in the following weeks.

The radio show will be made by Teja Oblak, Klara Otorepec and Tea Hvala.  

Stay tuned!

*

Napovedi

Naj že sedaj napovemo ponovni feministični shod, tokrat z naslovom “Noč je naša!" Potekal bo 22.novembra 2014 zvečer v Ljubljani. Prisvojile si bomo nočne ljubljanske ulice in opozorile na spolno nasilje nad ženskami pri nas in po svetu. Nadaljne informacije o shodu lahko spremljate na Facebook strani inciative Feminizem na ulice.

V prihajajočih dneh bomo praznovale dan Ade Lovelace, ki vsako leto slavi dosežke žensk v znanosti, tehnologiji, inženirstvu in matematiki. Za osvežitev spomina: Ada Lovelace je bila legendarna prva računalniška programerka, matematičarka in pesnica. Napravila je matematične izračune, po katerih bi lahko deloval prvi računalnik oz. t.i. “mehanični stroj”. V sklopu dneva Ade Lovelace 2014 tako inciativi Lezbično-feministična univerza in ČIPke vabita na dva dogodka: jutri, v nedeljo, 12.10. ob 14.30 vas LFU vabi na delavnico v klub Tifffany na Metelkovo na temo “Feministične in lezbične računalnišnke igre,” kjer bodo reprogramirale feministično igrico Tampon Run v Java Scriptu pod mentorstvom Maje Kraljič. Sledil bo pogovor na temo izkušenj s feministično in lezbično motiviko v računalniških igricah. Dan kasneje, v ponedeljek, 13.10.,pa v ČIPke vabijo v Rampa Laboratorij na Kersnikovi, kjer bodo predstavile fizični vmesnik za proizvajanje tonalne glasbe Upri se!, ki so ga udeleženke prehodne delavnice sprogramirale v Arduinu pod mentorstvom Monike Pocrnjić. Več informacij dobite na blogih inciativ ČIPke in Lezbično-feministična univerza.

Poned., 13.10.2014, od 9:00 dalje v City hotelu v Ljubljani: konferenca ŽENSKE IN MOŠKI V MEDIJIH, ki jo organizira Mirovni inštitut (v okviru projekta »Enakost spolov in mediji«, ki ga sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti). V sklopu konference bo potekala tudi okrogla miza z naslovom »Ženske in moški v procesih odločanja v medijih in širše«, ki bo organizirana v ponedeljek, 13.10.2014, med 12:00 in 13:30, v City hotelu v Ljubljani. Več info na spletni strani www.mirovni-institut.si.

Sreda, 15. 10, Klub Tiffany, Delavnica trash pisanja – feministični letaki, sporočila in slogani. Več na: https://www.facebook.com/events/319811094888999/?notif_t=plan_user_invited

Četrtek, 16.10. v Kranju premiera sodobne drame Hilda francoske dramatičarke Marie NDiaye, ki problematitira novodobne oblike suženjstva. Več: http://www.pgk.si/main.php?gr1=performance&id=2014071115135185

V petek, 17. oktobra ob 20h bo v Muzej sodobne umetnosti Metelkova otvoritev retrospektivne razstave Vlaste Delimar Zrela ženska. Vlasta Delimar se je pričela ukvarjati z umetnostjo konec sedemdesetih let, ko je bila postkonceptualistična scena na Hrvaškem in v bivši Jugoslaviji v polnem razcvetu. V delih iz osemdesetih let se umetnica ukvarja s položajem ženske kot družbenega in ustvarjalnega bitja, oziroma njene raznorodne vloge gospodinje, matere, umetnice, ljubimke. S tem razširja domet lastne senzibilnosti in senzualnosti. Več:  http://www.mg-lj.si/node/1321.

Petek, 17. 10., Klub Tiffany: Cabaret Tiffany vabi k sodelovanju: “Te zanima oder, blišč luči, glamurozni kostumi, pretiran make-up. Klub Tiffany vabi vse vas s kančkom »preveč« domišljije, plesalce, kraljice preobleke, igralce, pantomimike in cirkusante, da se nam pridružite pri oblikovanju prvega izključno »queer« gledališkega kolektiva pri nas.” Več: https://www.facebook.com/events/928853510462321/?ref_dashboard_filter=upcoming

21. oktobra ob 20h bo v Kinu Šiška slovenska premiera koncertnega filma BJÖRK – BIOPHILIA LIVE v režiji Nicka Fentona in Petra Stricklanda. Posnela sta ga na koncertu v Alexandra Palace v Londonu 2013; spremlja Björk in njeno skupino pri izvajanju vseh pesmi z albuma Biophilia z uporabo velikega nabora inštrumentov – digitalnih, tradicionalnih in takšnih, ki jih ni mogoče klasificirati. Več: https://www.facebook.com/events/692483684154199/?ref=br_tf

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness