LEVICA NE ZAJTRKUJE!

Oddaja
10. 10. 2018 - 8.20

 

Pred dobrim mesecem je, kot pravijo najbolj dežurni mediji, »odjeknila« novica, da je stranka Levica pri ameriško-slovenski poslovni zbornici AmCham odpovedala nek očitno zelo pomemben zajtrk. Verjetno v Levici niso bili preveč mačkasti ali kar direkt, da bi bili ne prišli, saj so kmalu v javnost deli pojasnila, zakaj ne. Ob kotaljenju te novice po listih in ekranih pa smo izsledniki Slečenega uča presenečno uzrli slovensko zastavo take vrste, kot je še nismo bili videli poprej. Brez pojasnil smo se bili lotili primerjalnega dela...

Še preden se spustimo po toboganu 'zvezdic in prog', pa je treba okarati poredno Levico, ki kajpak spet nagaja interesom globalnega kapitala in drka tam, kjer naj ne bi bilo kaj za drkat. Poslovanje uspešne ameriško-svetovne zbornice so označili kot sporno in kriminalno, in to samo zato, ker predstavljajo interese kakih 155 ameriških korporacij in lobirajo za privatizacijo državnih podjetij in vse socialnih storitev. S prstom so kazali na primer raziskovalnega projekta Ekonomske fakultete, slovenskih privatnih zavarovalnic in ameriške farmacije, ki je zelo nepristransko ocenil, da Slovenija nima prihodnosti, če takoj ne preoblikuje vsega 'socialno-državnega' v 'zasebno'. A Levica očitno verjame avtorju knjige Izpovedi ekonomskega morilca, ki pravi, da so s podobnimi nostradamovskimi študijami različne ameriške 'zbornice' nategovale skoraj vse južnoameriške države od Paname dalje, pa tudi bivše 'rdeče' države in praktično vse tvorbe, ki so finančno suverenost in socialno varnost videli izven prostega trga in v domeni države. V Levici pa res pojma nimajo.

Dokaz, da se v partizanski Levici motijo, so poslovalnice AmChama po celem svetu. Te že z obsegom delovanja sporočajo, da širše kot delujejo, bolje učinkujejo. A, ker nas zanima razredni boj zgolj na vizualnem področju, smo se odločili malo presolatiti dizajne oziroma logote AmChama po svetu - z grafično rešitvijo slovenske AmCham v mislih - za katere bomo ugotavljali, če imajo še kake širše pomene oz. podtone. Za skupno premlevanje vas vabimo, da si ogledate naslovno sličico tega prispevka na RŠ pejdžu.

Nekatere nacionalne AmCham zbornice imajo porazdeljen dvojni sistem, kjer lepo ločijo ene državne simbole od drugih, oziroma opisneje, črte in zvezdice od vseh ostalih. Lep primer je AmCham Makedonija, kjer so reči vsaka na svojem mestu, podobno je z Izraelom. Za bolj teoretično zarotičen um pa so kajpak zanimivejša kombiniranja različnih simbolov: Albanci so dali eno glavo dvojnega orla kar ameriškemu orlu, francoska AmCham podpira levo nogo francoskega Eifflovega falusa, da ne propade. Simbolno, simbolično ali ne? Ne vemo, ker nismo v Levici. No, dalje, avstijski AmCham ima naprimer nekakšno knjigo, kamor se nekako v sredino zapiči ameriško modri list, ki sugestira novo poglavje ali 'obrnimo novo stran'. Kaj so razmišljali s Srbi ni točno jasno, tam je nek našpičen možic (ki teče v desno), ampak če bi hoteli grafično uprizoriti 'srbenje' bi, prisegamo, to izgledalo natanko kot logo srbske AmCham.

Madjarski AmCham dizajn sploh ni omembe vreden. Spet pa je vendar treba priznati popolno neodvisno mišljenje Madjarske, saj odstotnost 'stars & stajps' praktično onemogoča neposredno identifikacijo AmCham družbe. Italijanski logo izgleda kot še en pod-oddelek ameriškega State Departmenta. Niti zelene ni zraven. Hrvaška, pardon, ameriška zvezda, se na modro-rdeče polje lijepe naše zabije (z desne) s tako silo, da jo praktično požre.

No, ne vemo, kdo točno je požrl Hrvaško, ker ne poslušamo Vojka V., lahko pa si pod uč vzamemo še slovenski primer in morebitne konotacije ali podtone, ki jih ta sporoča. Osnovna oblika je krog in že prej omenjeni državni simboli obeh držav, oziroma ene države in ene federacije, ki so kajpak storile muko in osebno žalost avtorjevemu očesu. Daleč od tega, da avtorja vihranje slovenskih zastav kakorkoli navdušuje, naprimer za dvig natalitete, pač pa zgolj zato, da zadostimo simbolnemu raziskovanju. No, torej: pogled na logo centralizira slovenaćki Triglav, ki je tak, kot povsod. Bel. Domnevno slovenske celjske šestkrake zvezdice so seveda prišle prav kot nadomestek ameriške. Če vas pri njih nekaj zmoti, se spomnite, da so v državnem grbu rumene. Tudi reki (oziroma valovi morja) pod Triglavom v ti različici slovenskega simbolja spremenijo barvo. V originalu so modre, tu pa so ameriško rdeče proge. Tri.

No, če bi bili v Levici, pa bi bili morda uzrli še kakšen simbolen pomen več. Naprimer osnovna oblika. S krogom se res ne moremo skregat, simbolizira pač enost in celovitost, prosto po Darth Vaderju. Da so re-apropriirali ščit, obliko državnega grba, jim še odpustimo, da pa so naše nebo, zvezde, naš »jutri je nov dan«, iz sijoče zlate izpridili v papirnato belo in naše vodovje iz jadransko modre v ameriško republikansko rdečo, pa ne. In ne samo to. V rdečem vodovju se skriva še več.

Če pozorno pogledamo znak slovenskega AmChama, odkrijemo presunljivo podobnost z politično aktualnostjo. Na državnem grbu so vode lepo razporejene, da se ne polijejo, torej enakomerno levo-desno. Tu pa opazimo, da se rdeče vodovje premika iz 'levo spodaj' z perspektivo v 'desno zgoraj'. Navigacijske logike nam povedo, da z AmChamom iz nizkotne 'levosti' Slovenija potuje v visoko in napredno 'desnost'. In dalje, še največja, že kar framasonska konotacija: kaj se nahaja na jugozahodu Slovenije? Luka Koper. In kaj na severovzhodu? Jp, Madjarska. Vmes sta dve progi. Beli.

Če ste svojega notranjega Luko Meseca privezali na jambor, še bolje. Kajti, kar nam govori zgodba prej razkritih konotacij, si je bolje ne predstavljati. Da bi Američani, ali bognedaj NATO, imeli kaj z Luko Koper? Ne vemo. Da sta dve progi, ki pregazita rdeče-socialno-polje, da ne rečemo hrbet partizanstva in levičarstva, drugi tir? Ojej. In kam vodi perspektiva, da ne rečemo s strani koga plačane tirnice? Na Madjarsko. Valjda. In da nad vsem bdijo ameriške zvezdice-sateliti? Nemogoče. Slovenska prihodnost je jasna. »The circle is complete.«

No, pa da ne končamo v jalovih teorijah zarot, dajmo na stran gesto Levice, ki smo jo v skladu z načeli komunizma intrumentalizirali oziroma rekviirali za naše gverilske potrebe. AmCham logo je tak kot pač je, lahko ga pa beremo kot levičarji ali desničarji. Prezrt pa ne bo.

»AmCham: Scram!« se iz motrilno-gverilne hoste dere Biga.

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness