Pregled predvolilnega materiala - drugi uč

Oddaja
30. 5. 2018 - 8.20

 

PREGLED PREDVOLILNEGA MATERIALA - NA DRUGI UČ

Pozdrav vsem volilcem in tudi vsem, ki to ne mislite početi, pa ste še vedno ujeti v nesporen vertigo predvolilnega oglaševanja. Slabe šale bomo klali tudi tokrat, saj se že drugič spuščamo na slepo pišat po vizualnem in slogovnem materialu naših vrlih narodnih strank.

Disidentu SDS in novemu zelenemu obrazu Slovenije, Andreju Čušu in njegovim, je poleg sajenja rožic o sajenju dreves za vsak pridobljen glas uspela še kar odlična cinična šala: nekatere svoje kandidate predstavljajo pod geslom: Voda je naše zrcalo. Ok, štekamo agitacijo za čisto vodo, a pozabili so, da je v vodi le odsev tistega, kar vanjo gleda – sama voda pa je pusta, mokra, mrzla reč, brez vsakega vonja ali okusa in še hitro hlapi. Kar je mišljeno kot “rešimo vodo-rešili bomo sebe”, lahko razumemo tudi kot “mi, družba, smo bedni kot voda, ki je samo za sode pucat”. 

V stranki Dobre Države pa mislijo rešit vse drugo kot vodo. Res lepo. Da bi z Bojanom Dobovškom na čelu obvarovali elite bankomatov, bi rušili javne finance. Da bi preprečili neenako obravnavo, se mislijo ‘losat’ pravosodja. Korupcija pa še kar razžira temelje naše države. Hm. Še dobro, da je Dobovšek še sam videti presenečen, kljub izredni fotogeničnosti.  

Vrača se LDS, ki pa na novo in tokrat pravilno definira “liberalno demokracijo” kot opcijo ‘sredine’. Tiste mlačne. Večjih premikov pa ni zaznati pri Pozitivni Sloveniji. S tolikšnim številom plusov v logotipu bi človek pomislil, da gre za vitaminske ali farmacevtske tablete – verjetno so se res prehladili, če je njihov predsednik že leta zamrznjen. 

Združena levica in pridružena Demokratična Stranka Dela (logo smo že pohvalili) pa so naredili dialektičen premik pri sloganu. Staro parolo “delu čast in oblast” so pretvorili v modernejšo: “delu čast, ljudstvu oblast”. Seveda ne morejo biti delavci spet na oblasti -kam bi pa spet prišli- zato je bolje, da je na oblasti pač ljudstvo – ki pa spet ne more biti delavno, saj si že lasti čast. Hm. Težavna zagata. So se pa iz precejšnje socialistične estetike premaknili bolj prostemu trgu naproti – po dodani besedi “Sloga” nova podoba izgleda nevarno podobna Pepsi Coli.

Glede ultra radikalnega levega bloka pa še naslednje. Gusarjem, pardon, piratom so vse ostale stranke pokradle vse barve razen oranžne in črne. Ampak imajo piratsko zastavo, tako da se jih bojijo konzervativni etatisti in podobni nevedneži, kar je že v redu. Nekako v preteklosti s svojo vizualijo ostaja Socialistična partija Slovenije, ampak imajo kajpak najbolj kul ime. In tu je že zmerni desni blok.

Slovenska Ljudska Stranka se je očitno zaljubila v Ahmada, da so ga posvojili, je že skoraj ganljivo. Sklepajo tudi to, da se “Ahmadi” skrivajo že kar na bližnjem Hrvaškem. Precej drzno, in to sredi hrvaško-slovenskih zagat. Naključje ali pretkano politikantsvo? Pa še nekaj, kar bi nemara zavedlo predvsem mlajše volilce – zelene barve imajo več kot Zeleni, z zelenim Andrejem vred. 

Slovenski Nacionalni stranki SDS ni ukradla le volilcev in programa. Ukradli so jim tudi modro-rumeno barvno kombinacijo (kot tudi policija). Očitno so torej opustili to kombinacijo in se zadovoljili s trikotnikom. Rumenim. Enim je to dovolj. Še vedno pa je zagaten logotip Stranke Slovenskega Naroda, saj se osrednji element še vedno nahaja v Avstriji. A kaj bi to, tako kot Slovenska Nacionalna Stranka se še najbolj približujejo prihodnosti: na njihovih spletnih kanalih lahko srečate naravnost znanstvenofantastične podobe vesoljskih raket. Samo še Karantanc v vesolju manjka.

Ko smo pa že pri karantancu, pa seveda ne moremo mimo Gibanja Zedinjena Slovenija. Ne boste verjeli, ampak s Šiškom na čelu so organizirali proslavo na dan zmage nad nacifašizmom. Očitno smo bili Slovenci vendarle na pravi strani zgodovine. In to prav vsi. Na dogodek so bili povabljeni tudi drugi zmagovalci druge svetovne vojne (tudi Francozi, čeprav ti niso zmagali, no, ničesar) vendar, sodeč po fotodokazih, niso prišli. Je bil pa tam dež in nekaj podpornikov. Ki so gibanje.

No, kakorkoli že izgleda, pa moramo vse take in onake vizualne peripetije tik pred volitvami naprtiti SMC – vse stranke, ki bi se lahko v umirjenem teku bolje propagandno pripravile, so morale seveda z godrnjajočimi gobci in s temnimi oblački izza temen vso to navlako štampati in razpošiljati na vse konce in kraje. Mirotu pa se bo kolcali le do nedelje.

Politični parket je farbal Biga.
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness