Delavska svetovalnica proti diskriminaciji

Oddaja
24. 3. 2018 - 10.00

Delavska svetovalnica v Ljubljani že vrsto let zagovarja, varuje in pomaga pri razvoju delavskih, socialnih in statusnih pravic najbolj ranljivih skupin, kot so migranti, begunci in prosilci za azil. So edina tovrstna organizacija v Sloveniji, ki ohranja neposredni, individualni stik s posamezniki, ki pri njih poiščejo pomoč. Njihova borba za delavske pravice je tudi neposredna. Poskušajo spremeniti ne le pravnoformalne okvire, ki ogrožajo delavske pravice, temveč tudi miselnost in javno mnenje o tujih delavcih. Goran Lukić, Goran Zrnić in Laura Orel sprejmejo dnevno več kot deset osebnih obiskov v svoji pisarni na Dalmatinovi v Ljubljani ter nešteto klicev in emailov, ki prihajajo s strani diskriminiranih delavcev. Že samo to dejstvo veliko pove o aktualni razširjenosti diskriminacije tujih delavcev v Sloveniji.

O tem, zakaj so danes v Sloveniji migrantski delavci diskriminirani in zakaj so lakmusov papir za domače delavce oziroma državljanke in državljane, smo se pogovarjali z Goranom Lukićem iz Delavske svetovalnice.

Izjava

Gorana Lukića smo vprašali, koliko je tujih državljanov, ki prihajajo po pomoč v Svetovalnico?

Izjava

Delavska svetovalnica je včasih nosila naziv »Migrantska«. Goran Lukić pravi, da so ime spremenili prav zaradi tega, da delavcev ne bi diskriminirali s samim nazivom »migranti«, saj gre za posameznike, ki so predvsem delavci, ne glede na to, od kod prihajajo.

Izjava

Gorana Lukića smo vprašali, v kolikšni meri se danes spreminjata javno mnenje o migrantskih delavcih in odnos politično-pravnega sistema.

Izjava

V Svetovalnici danes dela tudi Goran Zrnić in zagnano pomaga delavcem iz jugovzhodne Evrope. Tudi sam je v Slovenijo prišel delat iz Bosne in Hercegovine in je do Svetovalnice prišel tako, da je iskal načine, kako naj zahteva svoje pravice.

Izjava

Laura Orel, socialna delavka, dela v Delavski svetovalnici skoraj dve leti. Kot pravi, si, preden je prišla v Svetovalnico, ni mogla zamisliti, kakšno diskriminacijo tuji delavci doživljajo v Sloveniji.

Izjava

Kako izgleda delovni dan v Delavski svetovalnici? Goran Lukić.

Izjava

Delavska svetovalnica deluje popolnoma neodvisno in samostojno, kar pomeni, da živi od prispevkov svojih članov. Republika Slovenija ne vidi potrebe, da bi na kakršen koli način podprla njihovo delovanje.

Oddajo je pripravila Biljana Žikić, tehniciral je Brada, bral je Benjamin.

Oddaja je nastala v sklopu projekta "Spoštuj besede: Etično novinarstvo proti sovražnemu govoru", ki ga sofinancira:

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness