Bolečine v križu

Oddaja
omrezhje

S fizično infrastrukturo in opremo, ki skrbi za delovanje medmrežja, v glavnem upravljajo zasebna podjetja. Ponudniki dostopa do spleta, krajše ISP, predstavljajo en nivo v tej verigi. V Združenih državah Amerike, kjer je trg dostopa do spleta oligopolen, ISPji predstavljajo eno najmočnejših lobističnih skupin.

Po predsedniških volitvah so v ZDA ukinili pravila, ki jih je sprejela Zvezna komisija za komunikacije (FCC), po katerih bi morali ISP-ji od svojih strank pridobiti soglasje, če bi želeli podatke, ki jih s svojo dejavnostjo na medmrežju ustvarijo njihove stranke, uporabljati v tržne namene. Ponudniki dostopa do spleta so s tem dobili vstop na dobičkonosen trg osebnih podatkov. ISPji upravljajo z mnogo večjo količino podatkov o medmrežnih navadah ljudi kakor veliki ponudniki spletnih storitev. 

S tem se je nakazal trend, v katero smer bodo potekale spremembe na področju regulacije interneta v ZDA. Glavni cilj ponudnikov dostopa do spleta pa je nevtralnost spleta.

Za tehnoklistir komentira kritik tehnologije Ben Tarnoff (care).

Drugi sogovorec je Mitar iz WlanSlovenija, ki predstavi .Če vas zanima sodelovanje pri razvoju alternativne infrastrukture, se lahko pridružite projektu wlan slovenija: [link]

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness