Evropa na blokčejnu

Oddaja
decode
bitcoin fork
Denar je pomemben, hkrati pa vedno bolj informacijsko virtualen - od borznega hipertrejdanja do kriptovalut.
 / 21. 8. 2017

Razširjena ekipa Tehno klistirja je 5. in 6. novembra obiskala Torino, kjer se je v okviru projekta decode odvil simpzij Naši podatki, naša prihodnost - radikalna tehnologija za demokratično digitalno družbo. Prisluhnite reportaži z dogodka.

Simpozij je bil sklepno dejanje dve leti trajajočega projekta, ki je raziskoval in ustvarjal tehnologije, s katerimi bi uporabniki pridobili več nadzora nad njihovimi osebnimi podatki. Kot neka temeljna tehnologija za razvoj je bila v projektu uporabljena tehnologija veriženja blokov.

Evropska konferenčna značka kitajske izdelave
Radijska igra -zgostitev dogajanja s simpozija Decode
 / 19. 11. 2019

Naslov simpozija je bil Our Data, Our Future, torej Naši podatki, Naša prihodnost; radikalna tehnologija za demokratično digitalno družbo. Člana ekipe tehnoklistir se že zelo dolgo ukvarjava z uporabnikovo svobodo in njegovim nadzorom nad izvajanjem programov. Gre za dilemo, ki je v jedru filozofije proste programske opreme, ki uporabniku omogoča, da v kodi preveri, kako se program izvaja. Nasprotje temu je zaprta programska oprema, kjer je v voznikovem sedežu lastnik programske kode, v večini primerov je to veliko podjetje, ki po večini zasleduje komercialne  cilje, ki se bolj po pravilu kot ne ne prekrivaju z uporabnikovimi. V zadnjem desetletju se je močno razpasel tudi oblačni poslovni model, ki se preko tega, da se programi izvajajo na strojni opremi ponudnika neke spletne storitve uspešno izogne omejitvam, ki jih v uporabnikov bran postavi licenca proste programske opreme.

Obeti in radovednost, kaj se na področju tako imenovane uporabnikove svobode dogaja na področju Evropske unije, je bil primarni motiv, ki je ekipo tehnoklistirja gnal v Torino. Konec koncev je sama kratica decode stoji za Decentralized Citizen-owned Data Ecosystems, projekt je torej iskal decentralizirane podatkovne sisteme, ki bi jih nadzorovali državljani sami.

V oddaji sodelujejo: evkadorski ekonomist Andres Arauz, Brett Scott, novinar in avtor s področja financ, Puria Nafisi Azizi, član Dyne.org, tehnični koordinator v Dyne.org Andrea D'Intino in teoretik Evgenij Morozov.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.