Ničelna tarifa

Oddaja
Ničelna tarifa

Poziv poslušalcem, da skupaj stopimo v partnerstvo z a1 in izpostavimo neumnost prioritiziranja storitev in zero ratinga v splošnem. Če ima kdo idejo za storitev, ki bi jo lahko vključili v katerega izmed kontraverznih paketov, naj piše na tehnoklistir@radiostudent.si.

nevtralnost spleta
Odvija se politična bitka za enakopravnost podatkov na spletu.
 / 12. 10. 2015

Nedavno so se v ponudbi enega izmed slovenskih ponudnikov telekomunikacijskih storitev pojavili paketi po tako imenovani ničelni tarifi. Gre za način kršitve načela navtralnosti interneta, ko ponudnik dostopa do interneta omogoča cenovno ugodnejši dostop do določenih spletnih storitev, oziroma na kakršen koli način podeli prednost eni ali več storitev pred drugimi. Agencija za komunikacijska omrežja je podobne primere že obravnavala leta 2015, ko jih je označila za nezakonite. Tokrat je AKOS že vnaprej objavil pojasnilo, da so sporne prakse v skladu z zakonom (verjetno zato, ker je prejel veliko število prijav).

protest against freebasics
Kršenje nevtralnosti spleta v državah v razvoju
 / 2. 3. 2016

V tehnoklistirju bomo raziskali trenuten slovenski primer ničelne tarife in ga primerjali s preteklimi, ki so bili ukinjeni. Aktualnost bomo izkoristili, da osvetlimo stanje nevtralnosti internati v EU in ZDA. Sploh v ZDA je situacija precej napeta. Potem, ko je novi direktor Zvezne komunikacijske komisije razveljavil nevtralnost interneta, ki jo je uzakonila prejšnja sestava komisije, so si zvezne države z demokratskimi guvernerji to začele tolmačiti kot da se je Zvezna komunikacijska komisija odpovedala avtoriteti regulacije področja in začele so sprejemati svoje državne zakone, ki so ponovno vpeljale nevtralnost interneta. O legalnosti te zakonodaje bo tako odločalo sodišče.

Spletn[A1] nevtralnost na preizkušnji tudi pri nas
 / 28. 9. 2018

Tehno+slovarček: Pogosto se zgodi, da zamenjemo pojma internet in splet (izvirni greh - oddaja fronte spletne nevtralnosti). Splet je skupek medsebojno povezanih spletnih strani, ki se je v zadnjih letih močno centraliziral. Intenet, po naše medmrežje, pa bolj obči konglomerat raznovrstnih storitev, ki povezujejo uporabnike in ponudnike vsebine sem in tja, email, bittorent protokol … Internet je ogromno omrežje omrežij, v katerem lahko, vsaj v teoriji povezani računalnik komunicira z drugimi povezanimi računalniki. Komunikacija poteka prek protokolov - eden izmed njih je HTTP - po katerem teče tudi splet.

 

 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

britobrito545@gmail.com

Lahko dobimo seznam muzike v ozadju?

Helena Hauff

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness