Samogradnja

Oddaja
Dactyl manuform keyboard

V tokratnem tehnoklistirju govorimo o DIY, naredi sam kulturi.

Podrobneje o leto trajajoči perpetualni delavnici izgradnje posebne mehanske tipkovnice dactyl, ki sva jo avtorja oddaje organizirala v Laboratoriju za znanost in umetnost - Ljudmila. Z nama je tudi predsednik društva, Luka Frelih.

Napoved (samopromocija):

->  diy mechanical keyboard meetup. 5. April 2019 v prostorih društva Ljudmila, Slovenska 54, Ljubljana.

-> Konferenca: Taktike in praksa; Critical Engineering, 26. - 29. marec v Kino Šiški. 

dactyl mechanical keyboard

 

Link do QMK.fm

 

 

=> Manifest kritičnega inžinerstva <=

0. Kritični inženir ima inženirstvo za najbolj transformativen jezik našega časa, ki oblikuje način našega gibanja, komuniciranja in mišljenja. Naloga kritičnega inženirja je, da proučuje in izkorišča ta jezik ter pri tem razkriva njegov vpliv.

1. Kritični inženir ima vsako tehnologijo, od katere smo odvisni, tako za izziv kot grožnjo. Večja ko je odvisnost od tehnologije, večja je potreba po njenem proučevanju in razkrivanju njenega notranjega delovanja ne glede na lastništvo ali zakonske določbe. 

2. Kritični inženir ozavešča o tem, da je z vsakim tehnološkim napredkom pred preizkušnjo postavljena naša tehno-politična pismenost.

3. Kritični inženir dekonstruira in vzbuja dvom o bogati uporabniški izkušnji.

4. Kritični inženir gleda onkraj »strahospoštovanja do implementacije«, da odkrije metode vpliva in njihove specifične učinke.

5. Kritični inženir se zaveda, da vsako inženirsko delo manipulira s svojim uporabnikom sorazmerno z uporabnikovo odvisnostjo od njega. 

6. Kritični inženir razširi pojem »stroja« tako, da ta zajema odnose med napravami, telesi, posredniki, silami in mrežami.

7. Kritični inženir opazuje prostor med proizvodnjo in uporabo tehnologije. Kritični inženir se hitro odzove na spremembe v tem prostoru in razkriva trenutke neravnotežja in prevar.

8. Kritični inženir proučuje zgodovino umetnosti, arhitekture, aktivizma, filozofije in izumiteljstva ter najde vzorna dela kritičnega inženirstva. Prevzema, prilagaja in uporablja strategije, ideje in programe teh disciplin.

9. Kritični inženir ugotavlja, da se pisana koda širi na družbeno in psihološko področje, pri tem pa regulira vedenje med ljudmi in stroji, s katerimi so ti v stiku. Z razumevanjem tega poskuša rekonstruirati omejitve uporabnika in družbeno akcijo z digitalno arheologijo.

10. Kritični inženir ima (zlo)rabo za najbolj zaželeno obliko razkritja.
 

Aktualno-politične oznake: 
Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness