Infoblok še za burek nima

Oddaja
25. 6. 2012 - 15.00

Izgleda, da se bo v letošnjem letu ministru Turku kar pošteno kolcalo ob ponedeljkih, saj se le redko zgodi, da ga v infobloku ne omenimo. Tudi v tem tednu je Ministrstvo za 'duhovne potrebe' potegnilo nekaj potez, ki jih je potrebno nujno pokomentirati.

Zakon o uravnoteženju javnih financ predvideva ukrepe, ki bodo spremenile način subvencioniranja študentske prehrane. Nov zakon  tako predvideva časovne omejitve koriščenja študentski bonov, ki jih bodo študenti in študentke lahko koristili le med osmo uro zjutraj in osmo zvečer. Zanimivo pri tem je predvsem to, da bo ta ukrep ponovno najbolj prizadel prav študente na fakultetah, kjer študijski procesi potekajo tudi ob večernih urah. Tako se bo študent po napornih predavanjih in vajah, ki se znajo zavleči tudi čez osmo uro zvečer, lahko od nadaljnjega nasitil le znanja. Pri tem se nam zdi zanimivo predvsem to, da tovrstno prakso upravičujejo s tem, da se v času med osmo uro zvečer in osmo uro zjutraj študenti zatekajo predvsem h koriščenju subvencij pri ponudnikih hitre prehrane. Žal pa niso ne v Študentki organizaciji v Ljubljani, ne v Študentski organizaciji Slovenije, še manj pa na Ministrstvu pomislili, da večina ponudnikov 'zdrave prehrane' zapre vrata svoji oštarij ravno ob osmi uri. Tako bo študentkam in študentom odslej bolje, da ostanejo lačni, kot pa da bi se 'basali' s picami, bureki, kebabi in hamburgerji. Ministrstvo je hotelo iti celo tako daleč, da bi subvencije omejili samo na socialno ogrožene študente, na kar na srečo Študentski organizaciji nista pristali. Hvala vam!

Druga 'briljantna poteza' vladajočih struktur na področju visokega šolstva pa je, prenehanje možnosti koriščenja subvencij med petnajstim julijem in petnajstim avgustom. Ta ukrep bo prizadel predvsem socialno ogrožene študente, ki jim je ta način subvencioniranja omogočil normalno eksistenco tudi v poletnih mesecih. Odkar se je vozni park v Rožni dolini in drugi študentskih naseljih povečal in izboljšal, imajo očitno tudi v vladajočih državnih in študentski strukturah občutek, da subvencije v poletnih mesecih niso potrebne. Če imaš torej za bencin, boš imel pa še za sendvič! Pri tem se poleg socialno ogroženih študentov pozablja tudi na študentske družine, ki sedaj prejemajo deset subvencij mesečno za enega otoka. Tovrstne odločitve imajo tako lahko dolgoročne posledice ne samo na število študentov in kvaliteto študija, pač pa tudi na nataliteto ter željo po družini mladih izobražencev.

Da pa teh neprijetnih novice še ne bo zlepa konec Ministrstvo za izobraževanje, znanost in kulturo spreminja tudi pravilnik o subvencioniranju bivanja študentov, ki ureja vprašanja bivanja študentov v študentskih domovih ter pri zasebnikih s subvencijo. Ta kratko so tokrat potegnili absolventi, ki jih je 'bolonjska pogrutavščina' že tako ali tako hudo prizadela. Po novem namreč študentje niso upravičeni do subvencioniranega bivanja do dvanajst mesecev po koncu zadnjega semestra, čeprav imajo v tem času status študenta. V letošnjem letu se je moralo zaradi tovrstne 'rešitve' iz Študentskih domov v Ljubljani izseliti skoraj tisoč študentov. Tako so nekateri ostali v zelo težkem položaju in pod vprašanjem, kako dokončati študij, če nimajo niti za burek niti za stanovanje. V Študentskih domovih pa samevajo prazne postelje, ki jih bodo, očitno še ne tako kmalu, zasedli bruci in vedno večje število tujih študentov. Temu v prid govori tudi podatek, da je bilo na dne osemnajstega šestega 2012 v Študentskih domovih v Ljubljani prostih 391 postelj, medtem ko je bilo v istem času lani teh le 40.

Samevanje sob namenjenih tujim študentom pa zna trajati kar nekaj časa. Od prvega januarja letos so namreč tuji državljani izgubili pravico do štipendije. Ta ukrep je prizadel več kot tisoč dijakov in študentov, ki so se zaradi krčenja njihovih eksistenčnih sredstev že vrnili domov ali pa so ravno na poti. Pričakujemo lahko, da se mnogi tuji študentje zaradi teh potez, v prihodnje ne bodo odločali za študij v Sloveniji. Čemu torej toliko praznih sob?

Zaradi takšnih ukrepov so glave strnili tudi dekani fakultet. V protestnem pismu, ki so ga v sredo naslovili na Ministrstvo 'že vemo katero', opozarjajo na izjemno škodljive in dolgoročno nepopravljive posledice, do katerih bo prišlo v šolskem sistemu in visokošolskem izobraževanju, če se bo nadaljevalo z nestrokovnimi in nepremišljenimi posegi na to področje. Opozarjajo, da favoriziranje zasebnih študijskih praks in omejevanje javnih fakultet vodi v to, da študij ne bo več dobrina temveč luksuz, ki si ga bodo lahko privoščili le nekateri. Kot da bi želeli vodstveni kadri zavrteti kolo časa nazaj v čas naših dedkov in babic.

Danes teden je bila na Filozofski fakulteti slavnostna podelitev diplom diplomantom Filozofske fakultete. Nadvse spodbuden podatek je, da je bilo povabljenih preko 300 diplomantk in diplomantov. Veliko manj spodbuden in zastrašujoč pa je ta, da jih večina izmed njih še dolgo ne bo dobila zaposlitve. Za podporo in pričaranje pirove zmage nad študentskimi bukvami, jih je prišel spodbujat prav gospod doktor Žiga Turk. Ne vemo sicer kakšne spodbudne besede jim je namenil, smo pa prepričani, da se je večina novopečenih diplomantov filozofske fakultete vrnila domov z zelo mešanimi občutki in strahom pred prihodnostjo.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Da pa ne bomo samo črnogledi vas vljudno vabimo na odprtje gradbišča "Novogradnje Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakultete za računalništvo in informatiko, ki se bo zgodilo to sredo ob Biološkem središču. Slavnostna govornika bosta prof. dr. Žiga Turk in g. Zoran Jankovič.

Vse, ki vas zanima področje specifičnih učnih težav v dobi odraslosti ste vabljeni na Pedagoško fakulteto na srečanje s prof. dr. Paulom Gerberjem, ki bo potekalo v četrtek 28. junija od 13.00 do 16.30. Srečanje organizirata Pedagoške fakulteta in Društvo BRAVO za pomoč otrokom in mladostnikom s specifičnimi učnimi težavami. Kotizacije ni.

Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik organizira na Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete  izobraževalni seminar, ki bo potekal to sredo in četrtek na Aškerčevi. Več o programu in sodelujočih si lahko preberete na spletni strani filozofske fakultete.

International Student Movement ali ISM vabi na globalno srečanje v njihov chat room prvega julija vse, ki imajo polno glavo in še kakšen ud, komercializacije študija ter se borijo za svobodno in neodvisno izobraževanje. Ne samo v Sloveniji, ampak po celem svetu, se namreč dogajajo množični rezi v proračune za izobraževanje, privatizacije in komercializacije izobrazbe, de-demokratizacije v šolah in univerzah ter nekontrolirano zviševanje šolnin. ISM je zaenkrat sklenil, da bodo jeseni, natančneje osemnajstega oktobra organiziral Global Day of Action for Education. Od štirinajstega do enaindvajsetega oktobra pa po potekal Global Education Strike. Ti dogodki se imajo za zgoditi v Kairu, Kula Lumpurju, Marburgu, Montrealu, Torontu, Vancouvru, Vienni, Zürichu in nekaterih delih Italije ter Španije. Pozivamo vse svobodno misleče študente in podpornike študentskih pravic in pravic do svobodnega izobraževanja, da se tovrstni akciji pridružijo. V univerzitetni redakciji pa bomo podrobno spremljali dogajanja, ko se bodo ta začela odvijati.

Infoblok je izrigal Rasga.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness