Konopljina hiša

Oddaja
22. 1. 2015 - 8.15

Izolacijske in gradbene lastnosti konoplje so, kot smo  ugotovili v zadnji Vsemogočni travici, tesno povezane druga z drugo. Če smo se v minuli oddaji, v pričakovanju mrazu in letnemu času primerno, posvetili predvsem prvim, pa tokrat nadaljujemo z uporabnostjo konoplje v gradbeništvu, kjer ponovno prihaja do izraza kot nadvse učinkovit element.

Konoplja v svet zidakov in betona vstopa z vlakni in sredico stebla same rastline. Medtem ko so konopljina vlakna uporabna za izolacijsko volno, pa je konopljin pezdir oziroma granulat osnovni gradnik posebnega konopljinega betona. Ta se, kot smo lahko slišali pretekli četrtek, pridobiva še s pomočjo apnenega veziva. Tomaž Sušnik in Konopljarne Hannah biz.

izjava

Konopljin beton se pri gradnji najpogosteje uporablja kot polnilo skeletne konstrukcije objekta, konopljin pezidr pa lahko služi kot temelj osnovnemu gradbenemu elementu - zidaku. Toda kot opozarja arhitekt Sani Okretić Resulbegović, ki se ukvarja z gradnjo s pomočjo konoplje, je pri tem potrebno dodati več samega cementa, kar pa je naravi manj prijazno.

izjava

Po postavitvi lesene konstrukcije objekta, se konopljin beton, v kolikor pri gradnji seveda ne uporabljamo zidakov, vliva med predhodno postavljene lesene opaže. Vliti konopljin beton da konstrukciji dokončno obliko, primeren pa je za gradnjo praktično  vseh delov bodoče zgradbe: od tal, zunanjih zidov pa vse do strehe.

izjava

Pri gradnji se uporabljajo različne zmesi konopljinega betona - te so odvisne predvsem od namena uporabe. Največ konopljinega pezdirja se nahaja v zidni zmesi, kjer pridejo do izraza njegove tako termo- kot hidro- izolacijske prednosti, medtem ko je konopljinega granulata prisotnega najmanj pri notranjem ometu. Konoplja pa pri gradnji, kot opozarja Tomaž Sušnik, ni uporabna le pri betonski zmesi, pač pa je lahko v kombinaciji z lesom ali kot njegov nadomestek nadvse dobrodošla tudi v notranji gradnji.

​izjava

Naravna gradnja, ki se naslanja na gradbeni material na osnovi konoplje, je vse bolj prisotna tudi v Sloveniji, kjer je v zadnjih letih zrasla vrsta konopljinih hiš. Kako je videti postavitev tovrstnega objekta nam na kratko pojasni Borut Šket, praktik ekološke gradnje.

izjava

Kot smo slišali je gradnja konopljinih objektov relativno enostavna in hitra, poleg izjemne izolacijske vrednosti pa konoplja med zidarske odre prinaša še številne druge prednosti. Sani Okretić Resulbegović.

​izjava

Naravno poreklo gradbenih elementov pri tovrstnih gradnjah omogoča njihovo reciklažo in tudi sicer nudi vse ekološke prednosti, značilne za naravno pridelane materiale. Ker pa sta konoplja in les precej dostopna, - za prvo zaradi zakonskih regulativ seveda to velja nekoliko manj - je gradnja s pomočjo vsemogočne travice cenovno ugodnejša od klasičnih gradenj. Večinoma vgrajenega materiala pa je ob tem možno, kot za konec poudarja Resulbegović, lokalno pridelati.   

izjava

Rubriki pomaga rasti Konopljarna Hannah Biz. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness