Odkritje novih kanabinoidov

Oddaja
30. 1. 2020 - 7.30

Mnoštvu skoraj 150 kanabinoidov, ključnih konopljinih učinkovin, ki so bili odkriti v preteklih desetletjih, sta se konec minulega leta pridružila še dva. Tetrahidrokanabiforol (THCP), in kanabidiforol (CBDP) sta, kot že ime pove, po molekulski strukturi in načinu delovanja sorodna bolj raziskanima THC-ju in CBD-ju. Med njimi pa obstajajo tudi majhne in v primeru THCP-ja pomembne razlike. 

Masna spektrometrija in druge izpopolnjene analitične tehnike omogočajo odkrivanje doslej nepoznanih konopljinih učinkovin in tako je skupina italijanskih raziskovalcev med profiliranjem gandže uspela priti na sled novima kanabinoidoma, odkritje pa je v zadnjih dneh preteklega leta objavila v reviji Scientific Reports. Raziskovalna skupina je THCP in CBDP uspela izolirati iz sorte konoplje z nizko vsebnostjo THC-ja in namenjene medicinski uporabi, delovanje THCP-ja pa je nato preizkusila z laboratorijskimi testi na miših. Tanja Bagar, mikrobiologinja in direktorica Mednarodnega inštituta za kanabinoide - ICANNA

izjava

Ko so analizirali molekulsko strukturo novih kanabinoidov, so ugotovili, da se kanabinoidna novinca od dlje časa poznanih sorodnikov oziroma homologov razlikujeta po podaljšani stranski alkilni verigi, sestavljeni iz vodikovih in ogljikovih atomov . 

Če skušate vizualizirati molekuli THC-ja in CBD-ja, alkilno verigo predstavlja značilen repek desno spodaj. Stranska alkilna veriga je sestavljena iz petih vezi oziroma petih ogljikovih atomov, kar zaradi procesa njihove sinteze velja za večino naravno prisotnih kanabinoidov. Ne pa za vse, pred časom so odkrili kanabinoide, ki vsebujejo alkilno verigo s tremi ali celo samo enim ogljikovim atomom, novinca THCP in CBDP pa sta prva znana kanabinoida, ki imata daljšo stransko verigo molekule s sedmimi vezmi oziroma ogljikovimi atomi. 

Dolžina alkilne verige vpliva na vezavo kanabinoidov na kanabinoidne oziroma CB-receptorje. To se je s testiranji, ki so jih opravili italijanski raziskovalci, potrdilo pri THCP-ju.

izjava

V kompleksno delovanje konoplje, ki ga pogojuje enormno število njenih učinkovin, ki funkcionirajo sinergistično, odkritje novih kanabinoidov vnaša dodatna spoznanja in ponuja možne odgovore na nekatera nepojasnjena vprašanja. Eno od teh je različno odzivanje posameznikov na sorte konoplje z enako vsebnostjo THC-ja, ki bi ga lahko pripisali vplivu do zdaj nepoznanega THCP-ja. 

izjava

Prva spoznanja sicer kažejo na podobno učinkovanje THCP-ja, kot je sicer značilno za njegovega bolj raziskanega kanabinoidnega sorodnika. To zbuja optimizem glede morebitne terapevtske uporabe novoodkritega kanabinoida, vse uživalce gandže iz nemedicinskih razlogov pa bo gotovo razveselilo njegovo intenzivno psihoaktivno delovanje. Tanja Bagar.

izjava

CBDP ob sočasnem odkritju s THCP-jem ni bil v ospredju začetnih preverjanj, njegovo farmakološko delovanje še raziskujejo. Ker pa je za CBD značilna manjša zmožnost vezave na kanabinoidne receptorje, raziskovalci sklepajo, da tudi njegov homolog z daljšo stransko, alkilno verigo pri tem ne bi bil posebej učinkovit. Kljub temu se italijanska raziskovalna skupina posveča potencialnemu protivnetnemu, antioksidativnemu in antiepileptičnemu delovanju CBDP-ja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.