Osmica THC

Oddaja
6. 5. 2021 - 7.30

Spoštovane frkalke, kuharji in ostalo hašišarstvo, pozdravljeni v Vsemogočni travici. Počutite se kot doma! Ob rojstnem dnevu Radia Študent, ki ga obeležujemo ta teden, smo vam v uredništvu želeli pomagati pri legalnem zadevanju z izvlečki iz gandže. A na naše in vaše razočaranje slovenska zakonodaja na področju prepovedanih drog veliko ažurneje sledi restriktivnim kot pa progresivnim tendencam po svetu. V zadnjem času se v svetovnem hašišarstvu namreč na veliko iščejo stranpoti po sivinah zakonodaje, ki bi hašišarje pripeljale do podobnih učinkov, kot jih prinese uživanje vsem nam dobro znane domačice. 

Ena izmed snovi, ki se v različnih zakonskih sistemih po svetu še vedno kadi pod radarjem, je delta-8-tetrahidrokanabinol z ljubkovalnim imenom delta osem, v uredništvu pa kot poskus izumitve hašišarskega slenga predlagamo poimenovanje osmica. Učinkuje podobno kot spojina, ki ji po domače rečemo THC, torej zadene, le da od 50 do 75 odstotkov manj intenzivno. Edina kemijska razlika je namreč v položaju dvojne vezi na ogljikovi verigi. Naša osmica jo ima na osmem mestu, laični THC pa na devetem, tako da osmici z dolgim imenom lahko rečemo tudi osmica THC. Znanstveniki predvidevajo, da je položaj dvojne vezi odgovoren za šibkejšo zadetost, kot smo je deležni pri delti-9, torej THC-ju, kot smo ga poznali doslej. Medtem uporabniki sporočajo, da so tako zaželeni kot tudi stranski učinki enaki, le blažji; vključno s suhimi usti, rdečimi očmi, povečanim apetitom, paranojo in ostalimi občutki, zaradi katerih smo sploh postali hašišarji. 

Za laičnega uporabnika ali vzgojitelja gandže je manj intenziven učinek logična posledica proizvodnje. Osmica namreč nastaja kot oksidirajoči odpadek ob proizvajanju njene starejše sestre, ki jo okoli vogalov kličemo THC. Razen tega, da proizvod na koncu ne bo tako močan, kot hašišarji pričakujemo, pa proizvodnja osmice prinaša zabaven preobrat. V zelo majhnih količinah jo lahko, tako kot delto-9, najdemo tudi v konoplji, ki je namenjena za industrijsko uporabo. 

To znanje bi bilo seveda veliko uporabnejše, če ne bi imeli ene izmed bolj dodelanih zakonodajnih prepovedi uporabe drog. Pri nas je, kot rečeno, osmica neposredno omenjena na seznamu prepovedanih substanc, a drugod uporaba delte-8, če je izolirana, mogoče tudi ubeži kazenskemu pregonu. Zaradi kompleksnosti različnih narkomanskih zakonodaj smo pokukali le v najbližjo soseščino, dlje tako ali tako ne bomo kaj kmalu potovali, ako Kacin da. Najtežje osmica ubeži skozi luknjo v zakonu na Madžarskem in v Italiji, kjer je prepovedana vsakršna, tudi medicinska uporaba kanabisa, zakonodaja pa ne loči med učinkovinami gandže, zato so nedovoljeni tako rastlinica kot vsi njeni izvlečki. Nekoliko lažje je z osmico v žepu pretentati policiste v Avstriji, kjer zakonsko razlikujejo med delto-8 in spojino, ki jo laično imenujemo THC, kljub temu da na tabeli prepovedanih substanc piše samo kanabis. Zeleno medaljo prejme hrvaška zakonodaja, ki prepoveduje natančno spojino delta-9, ki ji po domače rečemo THC, ob tem pa osmica ni navedena.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness