Post 420

Oddaja
23. 4. 2020 - 7.30

V tednu prazničnega 20. aprila, ko še vedno vladata karantena in koronamrtvilo, se bomo v novičarski ediciji sprehodili od prehranskih dilem, povezanih s CBD-jem, v Nemčiji, sprememb zakonodaje v Gani in prvih raziskav o morebitnih povezavah med konopljo in covidom-19 ter končali pri prestavljenem Marihuana maršu 2020. 

Evropska zveza za industrijsko konopljo (EIHA), je sporočila, da je nemška zvezna vlada z ministrstvom za kmetijstvo in prehrano na čelu pritrdila njenemu stališču, da prehranski izdelki, ki skupaj z drugimi kanabinoidi vsebujejo naravno prisoten CBD, ne sodijo med tako imenovana »nova živila«. Evropska uredba o novih živilih sicer mednje uvršča vsa živila, ki vsebujejo ekstrakte kanabidiola, nemški zvezni urad za varstvo potrošnikov in prehrane pa je v strogi maniri v to kategorijo pahnil vse prehranske izdelke s CBD-jem, tudi tiste, ki denimo vsebujejo posušene dele konoplje. 

Evropska uredba in domača prepoved ekstrakta kanabidiola v prehrani in kozmetiki
 / 24. 10. 2019

V EIHA zahtevajo, da nemški urad za prehransko varnost spremeni obravnavo hrane z vsebnostjo konopljinih učinkovin, kar pa se očitno ne bo zgodilo, saj so na nemškem kmetijskem ministrstvu navedbe zveze zanikali in dejali, da delijo stališče z uradom, zveza pa da je njihova pojasnila narobe razumela. EIHA za svojimi navedbami stoji še naprej. Ne glede na to, kdo ima v tem komunikacijskem šumu prav, pa nemški primer kaže, da evropska uredba o novih živilih na področju kanabinoidov ne povzroča preglavic le v Sloveniji. 

Med novicami, povezanimi s spreminjanjem politike in prijaznejšo obravnavo konoplje, si je pozornost tokrat izborila Gana, ki je dovolila uporabo gandže v industrijske in medicinske namene. V marcu je ganski parlament sprejel zakon o komisiji za nadzor narkotikov, ki je primarno zadolžena za boj proti nezakoniti trgovini z drogami, sedaj pa dobiva večja pooblastila tudi na področju industrijske in zdravstvene uporabe konoplje. V industrijske namene bodo imetniki licence lahko gojili konopljo z vsebnostjo do 0,3 odstotka THC, ganske oblasti pa si na podlagi sprememb obetajo dodatne prilive v proračun, tako od davkov kot od pridelave gandže. Z legalizacijo trave v zdravstvene in industrijske namene se je Gana med afriškimi državami pridružila Južni Afriki, Zimbabveju, Zambiji, Malaviju in Lesotu, ki prav tako dovoljujejo medicinsko uporabo konoplje.

Strain hunterju v spomin in konec Boonovega bega
 / 12. 1. 2017

Ameriško sodišče je Johna Roberta »Johnnyja« Boona, znanega preprodajalca in zagovornika legalizacije gandže, obsodilo na 57 mesecev zaporne kazni. Boter trave, kot so Johnnyja Boona poimenovali ameriški mediji, je kriminalistom in sodiščem znan že iz 80-ih let, ko je kot vodja znane »Cornbread mafije« desetletje preživel za zapahi, tokrat pa se za rešetke vrača zaradi gojenja in posedovanja več kot 1000 rastlin konoplje ter nadaljnje distribucije kanabisa. Kentuckyjska policija je nasad gandže odkrila leta 2008 v bližini njegovega doma v Springfieldu, niso pa našli Boona, ki se je osem let uspešno skrival in bežal. Leta 2016 so ga aretirali v Kanadi in ga aprila lani predali ameriškim oblastem.

Medtem ko v boju z novim koronavirusom večina čaka na odrešilno cepivo, pa se napovedujejo tudi prve raziskave o vplivih kanabisa in kanabinoidov na virus in covid-19. Izvršni direktor podjetja Cannalogue, ki se ukvarja z razvojem in raziskavami konoplje za zdravstvene namene, Mohan Cooray, je na kanadsko zdravstveno ministrstvo naslovil prošnjo za klinično raziskavo o učinkih konopljinih učinkovin na simptome covida-19. V ospredju študije, ki jo načrtuje Cooray, je protivnetno delovanje kanabinoidov in njihov vpliv na imunski sistem. Na protivnetno učinkovanje se osredotoča tudi raziskava izraelske bolnišnice Ichilov. Pod drobnogledom je kanabidiol, ki so ga v telavivski bolnišnici kot poskusno terapijo začeli dajati pacientom s covidom-19, saj verjamejo, da lahko upočasni potek bolezni. Vpliv konoplje oziroma kanabinoidov na koronavirus za zdaj ni znanstveno preverjen.

Epidemija novega koronavirusa in ukrepi, povezani z njo, so odnesli tudi tradicionalni Marihuana marš. Ta bi se moral odviti prejšnji petek, organizator ŠOU v Ljubljani pa obljublja, da marš ni odpadel, pač pa je zgolj prestavljen na kasnejši termin in boljše razmere. Da pa ne bi v dnevih karantene zvijali preveč osamljeni, je ekipa Marihuana marša na ponedeljkov 4-20 pripravila spletni stream glasbenega nastopa DJ L. T.-ja ter prostih rimoklepačev UM-a in Kune.  

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.